Dobro je znati

Čini li vas vaš dom bolesnima? Ovo su male promjene koje morate uvesti u sezoni prehlada i virusa

 Shutterstock
Zagreb se zadnjih dana ponovno našao među najzagađenijim gradovima u svijetu, no od vanjskog onečišćenja puno je opasnije ono u našim domovima

Zagreb se zadnjih dana po kvaliteti zraka našao među deset najgorih gradova na svijetu. U tom nezavidnom društvu se, po ljestvici švicarskog portala IQAir, u zadnje vrijeme često pojavljuje. Prije koji dan, 1. studenog, metropola se našla na neprestižnom drugom mjestu najzagađenijih.

Već je odavno poznato da je zrak u gradovima, a posebno u blizini prometnica nezdrav, no ovi porazni podaci naveli su nas da preispitamo kvalitetu zraka koji udišemo, kako izvan, tako i unutar naših domova. Kako navodi Erik Lebret iz nizozemskog Nacionalnog instituta za javno zdravstvo i okoliš, onečišćenje zraka ne prestaje na našem kućnom pragu. Dapače, budući da većinu vremena provodimo u zatvorenim prostorima, veća je šansa da će zdravlju naškoditi onečišćen zrak unutar doma već na vanjskim površinama.

Kvaliteta zraka

Zanimljivo, mali oprez pri svakodnevnim aktivnostima kao što su čišćenje, kuhanje i održavanje tepiha može znatno doprinijeti čistoći zraka u našem okruženju.

- Većina onečišćujućih tvari izvana ulazi u naše domove, a ondje provodimo većinu vremena. Na kvalitetu zraka u zatvorenom prostoru utječu mnogi drugi čimbenici, uključujući kuhanje, peći na drva, izgaranje svijeća ili mirisnih štapića, uporaba proizvoda poput voska ili laštila za čišćenje površina, građevni materijali, poput formaldehida u šperploči te sporogorećih materijala. Tu je i radon iz tla i građevnih materijala – upozorava Lebret.

image
Shutterstock

Tijekom zimskih mjeseci, uz ionako prezagađen zrak izvana, zdravlje naših domova nerijetko narušava i vlaga. Osim prodiranjem kroz zidove, ovaj neugodan podstanar može biti produkt svakodnevnih aktivnosti u kućanstvu. Tuširanje i kuhanje uz neadekvatnu ventilaciju mogu stvoriti vlagu te će vaš životni prostor u kratkom roku od toplog doma postati nezdravo mjesto za boravak.

Loša kvaliteta zraka u zatvorenom prostoru povezuje se s alergijama i astmom, karcinomom pluća, kroničnom opstruktivnom plućnom bolešću, kardiovaskularnim bolestima, a u novije vrijeme čak se istražuje i njezina povezanost s demencijom.

Porast alergija

Dok zrak postaje sve onečišćeniji, upravo neke od ovih bolesti u zabrinjavajućem su porastu.

- Zadnjih desetljeća zabilježen je gotovo epidemijski trend porasta alergijskih bolesti u razvijenim zemljama zapadnog svijeta, posebno u djece. U pojedinim zemljama svijeta alergijske bolesti se očituju u 20 do 30 posto djece. U Hrvatskoj učestalost alergijskih bolesti u dječjoj dobi iznosi 10 do 15 posto – stoji na mrežnim stranicama Dječje bolnice Srebrnjak.

Naravno, ne smijemo zaboraviti da je u našim životima i dalje koronavirus čije kapljice ostaju u neprovjetrenom zraku. Epidemiologinja Anamarija Jurčev Savičević u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju naglasila je kako se otvaranjem prozora i vrata zrak može izmijeniti 28 puta tijekom sat vremena, a kada su u prostoriji visoki stropovi i veliki prozori, čak i do 40 puta.

image
Shutterstock

Kvalitetu zraka u vašem domu može znatno poboljšati usvajanje nekoliko jednostavnih navika. Primjerice, redovito provjetravajte prostorije otvaranjem prozora. Prilikom toga pazite da, ako živite u blizini prometnice, prozore držite zatvorene u doba kada je promet najgušći.

Redovito usisavanje također će doprinijeti čistoći zraka u domu. Osobito je važno temeljito čišćenje i održavanje tepiha, budući da od svih površina, oni zadržavaju najviše prašine.

Sušenje mokrog veša u zatvorenom prostoru nije najsretnija opcija, jer se vlaga kondenzira u susretu s hladnim površinama poput prozora i zidova. Ako ste pak primorani sušiti rublje u zatvorenom, otvorite prozor kako bi para mogla izaći.

Važna uloga ventilacije

Sredstva za čišćenje koja svakodnevno koristimo mogu ispuštati štetne organske spojeve, pa je taj prostor važno dobro prozračiti i ne boraviti u njemu nekoliko minuta nakon samog čišćenja.

Preduvjet za zdraviji dom je i valjana ventilacija. Naime, rezultati istraživanja pod nazivom „Učinci ventilacije u domovima na zdravlje“ koje je u suradnji s Međunarodnim centrom za unutarnji okoliš i energiju te Tehničkim Sveučilištem u Danskoj proveo Pawel Wargocki dokazuju da povećana stopa ventilacije smanjuje zdravstvene probleme.

- Dosadašnji rezultati pokazuju da novo-instalirani sustavi mehaničke ventilacije učinkovito djeluju protiv zdravstvenih rizika u domovima. Razlog tomu jeste i stopa dovoda vanjskog zraka koja se povećava instaliranjem sustava – stoji među zaključcima spomenutog istraživanja.

image
Shutterstock

Zagađenje kojemu nažalost svjedočimo posljednjih dana te rezultati provedenih istraživanja potiču nas da promislimo o kvaliteti života koju između ostalog uvjetuje kvaliteta zraka koji udišemo. Društvo Unitech d.o.o., koje je ekskluzivni prodajni zastupnik renomiranog proizvođača decentraliziranih sustava ventilacije Lunos GmbH, na hrvatsko tržište dovodi inovativne, učinkovite i provjerene sustave za ventilaciju robne marke LUNOS koji osiguravaju sigurnu, ekonomičnu i zdravu kulturu življenja te istovremeno nude trajno rješenje za sve poteškoće sa suvišnom vlagom i plijesni.

Njihov ventilacijski sustav funkcionira po načelu podtlaka. Dakle, u prostorije se ugrađuju dovodi zraka koji osiguravaju stalan dotok svježeg zraka i ventilator koji neprekidno odvaja potrošeni zrak iz prostorija. Uz to, imaju i ugrađene antialergijske filtere koji sprječavaju ulazak peludi i vanjskih neugodnih mirisa. Dodatna prednost jeste što onemogućuju stvaranje propuha te prodor vanjske buke i prašine.

Poslovno okruženje

Za čist i svjež zrak u domu nije dovoljno samo provjetravanje otvaranjem prozora, jer nova vremena (i nova zagađenja) donose nove metode pomoću kojih možemo unaprijediti kvalitetu života.

- U prostorijama koje nemaju kontinuiranu mehaničku ventilaciju ili se još uvijek prozračuju na klasičan način povremenim otvaranjem prozora, nastaju neugodni mirisi, raste temperatura zraka i koncentracija ugljikova dioksida, vlage i plijesni te se smanjuje količina kisika – kažu iz tvrtke.

Kvalitetna ventilacija nije bitna samo za naše domove, već i za poslovno okruženje u kojem provodimo osam ili više sati dnevno. Pogotovo se to odnosi na 'open space' urede koji mogu biti pravo leglo bakterija i alergena. Upravo zato je vrlo važna ispravna ventilacija sa antialergijskim filterima, koja istovremeno štedi i novac jer će računi za grijanje biti smanjeni.

Za više detalja o Lunos sustavima ventilacije posjetite web stranicu.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s tvrtkom Unitech d.o.o.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 19:12