IMAJU SLABU TOČKU

Brzinski se riješite ovog dosadnog insekta uz pomoć prirodnih pripravaka

 /SHUTTERSTOCK
Loša strana srebrnih ribica je što se kreću samo noću, izbjegavaju svjetlost i potajno se skrivaju u pukotinama

Već nam je teško podnijeti prisutnost letećih insekata poput muha i komaraca, ali ako uz to moramo živjeti i s tim srebrnim ribicama koje gmižu po našoj kupaonici, onda je to stvarno malo previše. Naravno, iako nisu opasna, ova mala stvorenja stvarno su dosadna. Pogotovo jer se obično pojavljuju u vlažnim područjima u potrazi za hranom. Nije ni čudo što ih ponekad primijetite i u smočnici u vašoj vreći brašna, riže ili žitarica, ali ovi kukci također su česti u podrumima i kupaonici. Je li vaš dom prepun njih? Srećom, srebrne ribice imaju slabu točku: određeni mirisi ih odbijaju. Evo nekoliko nepogrešivih oružja za njihovo sigurno odvraćanje.

image
/SHUTTERSTOCK

Jesu li srebrne ribice štetne?

Loša strana srebrnih ribica je što se kreću samo noću, izbjegavaju svjetlost i potajno se skrivaju u pukotinama. Ponekad je uočiti ih pravi izazov. No, znamo da posebno vole topla i vlažna mjesta. Stoga srebrne ribice možete primijetiti u kupaonici i kuhinji. Iako žive na šećeru i škrobu, ovi mali kukci pojedu sve, a mogu se hraniti i knjigama, novinama, raznim tkaninama, pa čak i mrtvim kukcima.

Dakle, ne, srebrna ribica sama po sebi nije štetna za ljude. Ne bode, ne grize i ne prenosi bolesti. Međutim, kod kuće, njihova prisutnost može biti uznemirujuća, jer može uzrokovati veliku štetu: zapravo, sklona je napraviti rupe na tapetama, odjeći, knjigama. Ako primijetite rupice i male žute točkice, vjerojatno se radi o njima. Srećom, vrlo su osjetljive na određene mirise: ako ste pametni i odaberete prave sastojke, možete ih vrlo brzo otjerati.

image
/SHUTTERSTOCK

Klinčići za držanje srebrnih ribica podalje

Na klinčiće se možete osloniti. Koliko god mi voljeli nježan, umirujući miris ovog začina, srebrne ribice ga mrze. Riječ je o eugenolu sadržanom u njemu, koji smeta mnogim insektima. Nemojte se ustručavati posuti ga malo po kupaonici: stavite malo klinčića u male zdjelice i stavite ih ispred vrata ili u kutove kuće. Ovaj prirodni repelent za insekte riješit će vaš problem. Također je moguće staviti ga u male vrećice te ostaviti u ormarima. Ove insekte možete držati podalje bez pribjegavanja kemijskim insekticidima. Dovoljno je nekoliko aromatičnih trava i začina!

Cimet za tjeranje srebrnih ribica

Tko ne voli opojan miris cimeta? Volimo to, ali za srebrne ribice to je prava muka. Uzmite štapiće cimeta i stavite ih na strateška mjesta u svojim sobama. Ako želite, stavite cimet u prahu u različite male zdjelice i postavite ih na zaražene kutove. Zamijenite cimet jednom tjedno ili kad god osjetite da ne djeluje.

image
/SHUTTERSTOCK

Eterično ulje lavande za tjeranje srebrnih ribica

Eterično ulje lavande izvrsno je za otklanjanje neugodnih mirisa, opuštanje tijela i unošenje daška svježine u kupaonicu. Kao bonus, to je moćno oružje protiv ovih malih zvijeri. Evo jednostavnog lijeka da ih izbacite iz svog doma: pomiješajte žličicu eteričnog ulja lavande u šalicu vode. Ulijte ovu otopinu u bočicu s raspršivačem i nekoliko prskanja u rizičnim područjima riješit će vas ovih insekata jednom zauvijek. Da bi ova metoda bila učinkovita, ovaj lijek se mora primjenjivati jednom dnevno.

Soda bikarbona za držanje srebrnih ribica podalje

Završavamo u stilu s ovim posljednjim tajnim oružjem: sodom bikarbonom. Najpopularniji je sastojak za prljavštinu kod kuće, ali budući da je tako svestrana, pokazalo se da je izvrsna i za lov na srebrne ribice. Kako ju koristiti? Samo dodajte malo ovog bijelog praha u vodu kada čistite pod ili police. Nakon nekoliko dana čišćenja, vidjet ćete da su se ovi ružni stanari nastanili negdje drugdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 13:28