Ozbiljan problem

Bez mačje kakice danima! Spriječite mačke da prljaju vaše dvorište ovim metodama

 BABAMURAT USMANOV/UNSPLASH/
Tražite učinkovite i sigurne načine da spriječite susjedovu mačku da kaki u vašem dvorištu? Postoji pet metoda

Mnogima su mačke krzneni prijatelji, pa čak i članovi obitelji, no dosta kućanstva svakodnevno bori bitku s mačkama iz susjedstva koje koriste njihov vrt ili dvorište kao zahod. Suočavanje s mačkama iz susjedstva nije nimalo jednostavan zadatak i svodi se na kombinaciju humanih mjera odvraćanja i tolerancije. Ako želite spriječiti mačku da obavlja nuždu u vašem dvorištu ili vrtu ovo je pet učinkovitih načina.

image
PROFIMEDIA/PROFIMEDIA, ALAMY

OPOJNI MIRISI

Mačke su iznimno osjetljive na jake mirise pa ih možete koristiti ako ih želite odvratiti od ulaska u vaše dvorište.

Lavanda ili paprena metvica dva su mirisa koja mačke nikako ne vole, stoga pomiješajte nekoliko kapi eteričnih ulja s vodom i raspršite po dvorištu. Iako je ovo kratkoročno rješenje, učinkovito je i ne šteti životinji. Ako radije ne biste prskali otopinu, umjesto toga upotrijebite vrećice čaja - jednostavno ih rasporedite na strateška mjesta - među gredice, posude s biljkama...

VOĆE

Mačke ne vole miris banana, pa ih pokušajte nasjeckati i razbacati po dvorištu - posebno u biljke i gredice koje vole posjećivati. Isto vrijedi za citruse koje mačke također ne vole. Sačuvajte kore naranče, limuna i limete te ih nasjeckajte i rasporedite po ugroženom području.

Također, pokušajte iscijediti voće u vodu i prskati po vrtu.

Čitateljica Connor Bailey objavila je svoj savjet na Facebooku: "Narančina kora isjeckana na kockice i stavljena na travu jedina je stvar koja mi je uspjela, samo ne radi ako pada kiša."

Alison Whiteman se složila: „Kad god pojedete naranču nasjeckajte koru i pospite je po cvjetnjaku, gdje će se prirodno raspasti u tlu. Budite sigurni da mačke neće ići tamo jer im ulje citrusa iz kore ulazi u nos pa će ga naširoko izbjegavati.”

Caz Taylor je dodao: “Trenutno prolazim kroz ovo. Koristim izrezane limune po svom vrtu i držim prste da nema mačje kakice dva dana.”

image
DAVE WATTS/AVALON/PROFIMEDIA/

GRANČICE

Za vrtlare koji se ponose urednim prostorom, ovo možda nije najbolja opcija, ali grančice su jednostavno rješenje za držanje mačaka podalje jer one neće hodati po njima.

Mačke više vole hodati po mekom tlu i izbjegavat će bodljikave površine. Također je vjerojatnije da će vršiti nuždu u mekom tlu ili kompostu pa pokušajte površine učiniti manje privlačnima.

Ljuske jaja, reznice božikovine, šišarke ili postavljanje žice za kokoši također imaju sličan učinak, kao i zabijanje štapova ili ražnjeva u zemlju. Posude s biljkama također se mogu malčirati debelim slojem šljunka.

Napomena: ljuske jaja mogu privući štakore.

image
Milada Vigerova/Unsplash

PRSKALICE I DETEKTORI

Možda su skuplje, ali raspršivači koji se aktiviraju pokretom učinkovito su rješenje. Mačke ne vole vodu i ako ih svaki put kad uđu u vrt poprskaju vodom, ubrzo će to prestati činiti.

Alternativno, instalirajte zvučne detektore kretanja; oni rade emitiranjem visokofrekventnog zvuka kada se detektira pokret, koji ljudi obično ne mogu čuti. Postavite ih na ulazne točke u vrt i mačke će brzo naučiti ne ulaziti.

POSUDA NA OTVORENOM

Ako je vaša mačka ta koja kaki u gredicama, razmislite o kupnji pijeska za vani i pokušajte naučiti mačku da ga koristi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 14:59