Najveća greška

Bazen ste dosad sigurno postavljali na krivo mjesto u dvorištu, posljedica je veća potreba za čišćenjem

 SHUTTERSTOCK
Montažni ili bazen na napuhavanje olakšat će vam preživljavanje vrućina prije no što odete na more. No postoji nekoliko važnih pravila kod instalacije

Ekstremno visoke temperature zraka, neizdržive sparine i užareni asfalt naizgled preplavljen fatamorganom, sve nas potiču da si postavimo isto pitanje - kad će više godišnji? Oni koji žive u blizini mora pravi su sretnici jer osvježenje mogu pronaći u svakodnevnim odlascima na plažu, dok oni s kopna utjehu traže u hladovini, toplom povjetarcu, ledenom piću i povremenim posjetom obližnjeg bazena, sve dok napokon ne dočekaju odlazak na more.

Većina lagano sanjari o odlasku na destinaciju s modrim dubinama u koje možemo zaroniti svaki put kad nas toplinski val zapljusne svojom neizdrživom vrelinom. Počinjemo maštati i o velikim palmama ispod kojih lijeno leži veliki hlad i spremno čeka da prostremo ležaljku te ostatak dana ne mičemo iz njega, dok nam istovremeno ugodni povjetarac mrsi slanu kosu i rashlađuje znojno tijelo poslije sunčanja. Zvuči čarobno, zar ne?

No, znate li da idilične scene možete kreirati već u vlastitom vrtu ili na obližnjoj lokaciji, čak i kad je plaža daleko?

Dobro ste pročitali! Dašak morskog ugođaja kakav se uglavnom doživi na godišnjem, može se jednostavno implementirati kod kuće, i to pomoću samo nekoliko genijalnih trikova kojima ćemo se posvetiti u nastavku teksta!

Atrakcija za cijelu obitelj

Kad je vrućina nepodnošljiva, najbolje prija uranjanje u more. No, kad ono nije nadohvat ruke, odlično posluži i montažni ili vrtni bazen na napuhavanje koji će savršeno upotpuniti dvorište, a pritom koristiti čitavoj obitelji kao osvježenje kad sunce jako grije.

image

Bazen Avenli

PEVEX

Štoviše, male ili velike privatne bazene sve češće možemo vidjeti na balkonima stanova i dvorištima kuća jer nekolicini odgovara ideja da nesmetano, daleko od pogleda drugih kupača, umaču noge, lebde na svojim napuhanim atraktivnim plutalicama i jednostavno uživaju u slobodnim trenutcima.

No, kako znati koji odabrati?

Ovalni s čeličnim okvirima, s rubom na napuhavanje, pravokutni ili bazen s ugrađenim grijanjem. Izbora je pregršt, a biste odabrali onaj pravi prvo odgovorite na nekoliko ključnih pitanja – s koliko prostora raspolažete, kakvu vrstu montaže želite (jednostavnu ili složenu), s kolikim budžetom raspolažete i za koju svrhu uzimate bazen (opuštanje ili rekreativno plivanje). Upravo iz tih razloga se preporučuje da prije kupnje izdvojite malo vremena i izmjerite veličinu travnjaka ili balkona tako da dobijete osjećaj koliko prostora imate na raspolaganju.

Nakon toga je poželjno provjeriti oblike i dimenzije nadzemnih bazena te njihove funkcije; okrugli s rubom na napuhavanje se jednostavno montiraju, najpovoljniji su te rade s pumpom ili bez nje, a najviše se koriste za opuštanje. Oni s metalnom konstrukcijom imaju čvrst okvir, dolaze s uređajem za filtiranje, namijenjeni su i za relaksaciju i za plivanje, no cijena im je veća. Jednom kada odgovorite na sve nedoumice, znat ćete koji odabrati!

image

Plutalica labud

PEVEX

Nakon odabira, slijedi instaliranje samog bazena. Uzmite u obzir da površina na koju se postavi utječe na njegov vijek trajanja jer ga raslinje i stjenoviti travnjak mogu s vremenom uništiti. Stoga je poželjno da na zeleni tepih postavite specifičnu podlogu za bazene ili stiropor koji će zaštiti dno od oštećenja, a pritom spriječiti da ugazite u blato nakon kupanja.

Kad se postavi na slobodno mjesto u dvorištu ili balkonu, poželjno dalje od posađenog vrta i voćke koji ga mogu dodatno uprljati, ovaj dvorišni rekvizit zapravo ne zahtijeva puno održavanja. Najčešće dolazi u kompletu s filterom i pokrivačem koji osiguravaju da voda ostane čista i svježa, a neki čak koriste i automatske čistače da bi pojednostavili njegovo održavanje.

image

Montažni bazen set INTEX FRAME

PEVEX

Bazen je ljeti dobro održavati svaki vikend (svakih 7-10 dana) i to setom za čišćenje koji se može pronaći u Pevexu, kako lišće i ostale nečistoće ne bi naštetili kupačima ili filter pumpi. Set sadrži četkicu za uklanjanje nakupljene nečistoće, skimer za sakupljanje lišća i insekata na površini vode te usisavač s vrećom za smeće. Osim toga, treba kontrolirati pH vrijednost koja je bitan pokazatelj kvalitete vode u bazenu, optimalna vrijednost je između 7,2 – 7,6 pH, te količinu klora u vodi. Sve se može provjeriti test trakama za kontrolu vode dostupne također u Pevexu, kako bi izbjegle mrlje po bazenu, iritacije na koži i peckanje očiju. Kad je spreman za korištenje, privatni spa nije ograničen samo na najmlađe jer će i odrasli vrlo rado dočekati priliku da nakon napornog dana zaplivaju u osvježavajućoj vodi.

image
SHUTTERSTOCK

Kutak za uživanje

Nakon kupanja, slijedi sušenje i upijanje vitamina D, baš u maniri pravog turista koji je dočekao svoj godišnji odmor. Zato je izvrsno ako pokraj bazena kreirate mini oazu za opuštanje od sjedećeg namještaja koji može izdržati vanjske uvjete i kapljice vode iz bazena. Naprotiv, sigurno ne želite voditi brigu o tome hoće li se vrtni elementi uništiti ako ga nekoliko puta poprskate prilikom skakanja u bazen ili ako ga klinci malo osvježe vodenim pištoljem. U tom su slučaju dobrodošli vodootporni materijali koji će izdržati navedene scenarije; metal, plastika te eukaliptusovo drvo premazano nepropusnim prirodnim uljem.

image

Metalna ležaljka Vigo Peacock plave boje

PEVEX

Preporučljivo je i da uz sjedeće elemente postavite i suncobran, baš kao na plaži, koji će zaokružiti cijelu vrtnu priču, a pomoći će da se voda u bazenu ne pregrije i poslužiti u korist zaštite od snažnog UV zračenja. Dodatan morski ugođaj pojačat ćete ako između dva drveta u dvorištu ili obližnjem parku postavite platnenu viseću ležaljku stvorenu za relaksaciju, sanjarenje, čitanje knjiga, punjenje baterija za novi dan i ispijanje omiljenog ljetnog koktela.

Za potpuni tropski užitak donosimo vam jednostavan recept za mnogima omiljeno ljetno piće koje će poboljšati osjećaj zadovoljstva.

image
SHUTTERSTOCK

Gin tonic s okusom tropskog ananasa

Sastojci

60 ml gina

60 ml soka od ananasa

250 ml tonika

pola limete

kriška limete i nasjeckani komadići ananasa za ukras

Priprema

Čašu za koktel napunite ledom. Dodajte gin i sok od ananasa, a zatim ulijte tonik. Iscijedite pola limete, promiješajte pa stijenke čaše ukrasite kriškom limete, komadićima svježeg ananasa i začinima po želji.

Osvježenje u rijeci

Bez obzira imali bazen ili ne, nije naodmet ako se povremeno zaputite do obližnje rijeke i jezera kako biste se dodatno rashladili, posebno ako uskoro ne planirate otputovati na more. Prilika je to i za jednodnevni izlet s obitelji gdje ćete se dobro zabaviti, opustiti, zbližiti, ali i zaboraviti na brige koje nosi svakodnevica.

image
SHUTTERSTOCK

Baš kao na plažu, i ondje možete ponijeti razne rekvizite za rekreaciju pomoću kojih će zabava biti zagarantirana. Posljednjih godina posebno je popularan Stand Up Paddling (SUP), odnosno stajaće veslanje na dasci, a mnogi ga prakticiraju upravo na lokacijama na kojima nema dovoljno vjetra za klasično surfanje. Radi se o jednostavnom sportu za koji nije potrebno nikakvo ranije iskustvo, kao ni posebna fizička forma da bi se prakticiralo. Jedini uvjet je znanje plivanja, no ako se osigurate puhanim plutalicama i šlaufima, ni ono ne bi trebalo biti kriterij za bezbrižno veslanje na dasci. Nećete pogriješiti ako povedete i svog krznenog ljubimca jer i psi vole sup. Štoviše, društvene mreže su postale prava mala riznica videa i fotografija na kojima čovjekov najbolji prijatelj vješto svladava valove. Jednako tako i vaš ljubimac može postati viralna atrakcija! Stoga, uzmite kameru u ruke, snimite najzabavnije trenutke i kreirajte najljepše uspomene.

Za malo manje rekreativce koji nisu ljubitelji veslanja, sup može poslužiti i za meditaciju jer plutanje na vodi i njeno promatranje imaju dokazano umirujuće učinke na čovjeka.

Zato se osigurajte opremom koju biste inače ponijeli na more; sup daskom, veslima, pumpom za napuhavanje i drugim praktičnim rekvizitima zbog kojih će druženje pokraj rijeke ili jezera biti još zabavnije.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Pevexom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. ožujak 2024 15:14