PAMETNO I JEFTINO

Baka zna najbolje: Ovo su starinski trikovi kako smanjiti vlagu u domu

 Rittate
Pogledajmo alternativne metode za smanjenje vlage u kući prirodnim sredstvima

Postoje određena razdoblja u godini kada, nažalost, vlaga preuzme kontrolu nad kućom. Moderne tehnologije nude nam mnogo različitih rješenja kako bismo bili sigurni da se ti mali problemi mogu riješiti, ali danas ćemo vas umjesto toga uputiti na stari bakin trik!

Pogledajmo kako koristiti samo bocu da se oprostite od vlage u kući!

image
Rittate

Kako koristiti bocu

U ovom trenutku se možda pitate kako je moguće da boca može smanjiti sadržaj vlage u kući, odmah ćemo vam to otkriti! Plastična boca predstavlja praktično i jeftino sredstvo u koje možete staviti krupnu sol! Potonji je prava zvijezda trika jer ima sposobnost da prirodno i brzo upije okolnu vlagu.

Dakle, uzmite plastičnu bocu i pola kila kamene soli. Prerežite bocu na pola. Ostavite čep zavrnutim. Zatim okrenite dio s čepom boce naopako i napunite ga kamenom soli, zatim ga stavite u zamrzivač i ostavite preko noći. Sutradan ga izvadite iz zamrzivača i izbušite čep, pa ga ostavite naopako u drugi dio boce. To će pokrenuti mehanizam u kojem će sol upiti vlagu i polako postati tekuća, ta tekućina će otići na dno postolja od boce. Provjerite sol svaka 3 do 4 dana i promijenite je po potrebi.

Alternativne metode za vlagu

Zajedno smo vidjeli kako ovaj mali inženjerski trik može biti prirodno i učinkovito rješenje za rješavanje vlage koja raste u kući. Međutim, možda nećete uvijek imati vremena niti sastojaka za provedbu ovog postupka. U tom smislu, pogledajmo zajedno alternativne metode za jednako smanjenje vlage u kući drugim sredstvima!

Mirisni apsorber vlage

Prvi trik je mirisni upijač vlage, bakin lijek koji ne samo da upija vlagu, već vam omogućuje i dobar miris u kući.

Sastojci

1 staklena posuda srednje veličine

1 komad tkanine (koji može pokriti rub staklenke)

6 kapi eteričnog ulja

1 vrećica čaja

Krupna sol

Prvo ćete morati staviti krupnu sol u staklenku i dodati sadržaj vrećice čaja. Pomiješajte dva elementa zajedno kako biste ih sjedinili, nakon čega pokrijte rub staklenke komadom tkanine i dodajte kapi eteričnog ulja. Zatim zatvorite čepom i ostavite tako preko noći, ulje će prodrijeti preko mješavine soli i čaja. Sljedeći dan otvorite staklenku, uklonite komad tkanine i stavite staklenku u kut kuće. Mirisni komad tkanine možete ponovno upotrijebiti u sušilici!

image
Unsplash

Riža

Još jedna vrlo zanimljiva metoda! Opet je riječ o starim bakinim trikovima koji su i danas popularni i cijenjeni. U ovom slučaju protagonist nije krupna sol, već obična riža! Ovaj sastojak, zapravo, također posjeduje sposobnost upijanja koja je potrebna za smanjenje vlage. Vrećicu srednje veličine napunite rižom i stavite je gdje je potrebno, možda čak u podnožje stalka za rublje ako ste odjeću stavili na sušenje u zatvorenom prostoru.

Biljke protiv plijesni

Biljke protiv plijesni su ekološki najprihvatljivije i najprirodnije od svih rješenja protiv plijesni. Štoviše, takav će trik i uljepšati kuću! Pogledajmo koje su biljke najprikladnije:

Paprat;

Orhideja;

Filodendron;

Pothos;

Sansevieria;

image
Pixaby

Dnevne navike

Na kraju, pogledajmo neke ispravne dnevne navike kojih se trebate pridržavati kako biste spriječili nakupljanje vlage u domu!

Provjetravanje: prvo i vrlo važno pravilo je propuštati puno zraka kroz kuću kako bismo isušili najvlažnije dijelove i ne dopustili našem neprijatelju da uđe u zidove i namještaj. Svaki dan otvorite balkone i prozore barem dvadesetak minuta.

Nemojte uvijek vješati rublje u kući: istina je da ono često postane nužnost, ali kad vidite da vrijeme to dopušta, objesite rublje vani jer se vlaga koju stvara u kući itekako osjeti.

Otvorite prozore nakon tuširanja: kupaonica je prostor u kući u kojem se nakuplja najviše vlage, stoga preporučujem da nakon tuširanja vrućom vodom ispustite svu vodenu paru van. Na taj ćete način spriječiti i moguće stvaranje plijesni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 15:34