Ispunjene sve želje

Arhitektica je i u derutnom stanju prepoznala golem potencijal stana s dva balkona u Rijeci

 Privatni album
Nepotrebno velik ulazni prostor bolje je iskorišten: s jedne strane je garderoba, a s druge skrivena perilica rublja

Dnevnom boravku pripojena je kuhinja, koja je dobila i malu ostavu, a soba viška poslužila je za walk-in ormar koji, po potrebi, može preuzeti i funkciju radnog kutka.

image
Privatni album

ODGOVARA:

Arhitektica Iva Klepo Lepur, dipl. ing. arh.

Projektni biro Projekting d.o.o.​

image

Postojeće stanje

Projektni biro Projekting

PITANJE

Iako je ovaj riječki stan u izvornom stanju imao optimalan raspored nosivih zidova te četiri spavaonice, vlasnicima nije bio potreban toliki broj soba te su htjeli modernizirati tlocrt. Njihovi zahtjevi odnosili su se na povećanje kupaonice, povezivanje dnevnog prostora s kuhinjom i blagovaonicom, izdvajanje praonice rublja iz prostora kupaonice te dodavanje garderobe spavaćoj sobi. Površina stana od 100 kvadrata i dva balkona s predivnim pogledom dali su brojne mogućnosti.

image

Novo stanje

Projektni biro Projekting

RJEŠENJE

Nekada je teško na prvi pogled shvatiti što iz nekog stana možeš izvući, koji je njegov potencijal. Ovo nije takav stan, on i u svom derutnom izdanju, s viškom pregrada i vrata, s prevelikim ulazom i premalenom kupaonicom, ali i divnim pogledom na more u gradu koji teče, odmah daje naslutiti da je golem potencijal. Bilo ga je lako isprojektirati jer se i meni bilo jednostavno zamisliti kako živim u njemu. Poznavajući ukus vlasnika, to ne bi bio nikakav problem. Stan još nije gotov, ali obrisi su tu.

Ulazni prostor bio je nepotrebno prevelik te sam odlučila unutar njega napraviti dva ormara, desno garderobni, a lijevo ormar koji skriva perilicu i sušilicu, metle i usisivač...

image
Privatni album

Prostor dnevnog boravka sada je povezan s kuhinjom i blagovaonicom. Kao dodatni prostor za pohranjivanje, kuhinji je dodana mala ostava, što bi, po meni, morao imati svaki stan veće kvadrature. Po želji vlasnika, boravak je podijeljen u dvije zone, jednu klasičnu s kutnom garniturom, foteljom i TV komodom. Odvojen je kutak s bibliotekom, električnim kaminom i foteljom. Po potrebi se cijeli dnevni prostor može odvojiti kliznim vratima od ulaza, što je praktično kad se okupi društvo na večeri.

image
Privatni album

U spavaćem dijelu formirane su tri sobe, pri čemu najveća ima i veliku garderobu s prozorom. Praktično je što lako posluži i kao kutak za rad u mirnom dijelu stana. Manja, gostinska soba i jedna dječja nižu se u nastavku. Dječja soba se trenutno, zbog pandemije, koristi kao ured. Kupaonica je velika, s dvostrukim umivaonikom i velikom kadom, a na nju se naslanja mali toalet.

Postavite nam pitanje!

Imate neko arhitektonsko, dizajnersko ili građevinarsko pitanje vezano uz vaš stan?

Pišite nam na d&Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 02:53