BIJELO ZLATO

Ako na jednom mjestu u domu nasipate malo soli, nećete požaliti

 /SHUTTERSTOCK

Sol je posvuda. Čak i ako ju ne možete okusiti, velike su šanse da se nalazi u svemu, od zobene kaše za doručak do salate koju ste ponijeli na posao za ručak. Prema američkoj Agenciji za hranu i lijekove (FDA), Amerikanci u prosjeku svaki dan pojedu 3400 miligrama natrija, kemijskog elementa koji se nalazi u soli, a to je preko 1000 miligrama više od dnevne preporučene vrijednosti, što odgovara jednoj žličici.

image
/SHUTTERSTOCK

Danas je sol toliko povoljna da nitko ne razmišlja dvaput prije kupnje (osim ako se ne odlučujete za ružičastu himalajsku sol), no jeste li znali da je nekoć bila toliko vrijedna da se koristila kao valuta? Naime, sol je prije bila jedini način očuvanja hrane. Nitko bez nje nije mogao putovati u nove krajeve, a da mu se hrana ne pokvari. U starom Rimu vojnicima je plaća davana u soli, a zvala se "salarium", što na latinskom znači sol. Otuda potječu francuska, engleska i talijanska riječ za plaću.

Sol se kroz povijest u mnogim religijama koristila na mnoge neobične načine, uglavnom zbog uloge pročišćavanja predmeta ili odbijanja zla. Primjerice, u budističkoj tradiciji koristila se za tjeranje zlih duhova, a poznato je da nakon sprovoda bacala sol preko ramena kako bi bili sigurni da ih zli duhovi ne prate kući. Također, na dan useljenja u kuću sol se sipala kod ulaza kako isti zli duhovi ne bi ušli. U Africi se, primjerice, kupalo u slanoj vodi, dok stari Egipćani ne bi kretali na put bez izvođenja rituala koji uključuje sol. Palili su ga na užarenom ugljenu kako bi otjerali zle duhove. Tek tada, karavane bi krenule na put preko pustinje. Iako su se neki običaji do danas izmijenili, a neki su zaboravljeni, neki se i dalje prakticiraju.

Tako YouTube kanal Bright Side predlaže devet neobičnih rituala sa soli, od osvježavajućeg slanog tuširanja koje bi trebalo isprati svu negativnu energiju, preko izrade vještičje boce koja se koristi kao zaštita od vještičarenja do soljenje kutaka u domu, što može donijeti sreću, mir i blagostanje. Potoni ritual, predlažu, izvodi se na način da se uzme šaka soli te se stane na sredinu prostorije, a zatim se sol sipa po kutevima prostorije u smjeru kazaljke na sat. To tjera negativnu energiju, pročišćava i štiti dom.

Ako niste jedni od onih koji vjeruju u praznovjerja, za kraj smo ostavili još par zanimljivosti, odnosno nekoliko konkretnih građevina i proizvoda izrađenih od soli. Primjerice, na Amazonu su svojedobno lampe od himalajske soli bile apsolutni hit, a jeste li znali da u Boliviji postoji hotel izgrađen od soli? Ili, pak, da postoji Bug-A-Salt pištolj koji izbacuje zrna soli kako bi se riješio problem s dosadnim muhama? Njegov je inovator navodno postao milijunaš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. travanj 2024 05:26