NE BOJTE SE ZALJUBITI

11 neodoljivih malih kuhinja

Mali prostori, pa tako i male kuhinje, unatoč svim nedostacima uglavnom praktične naravi, imaju svojih čari. Odabrali smo kuhinje koje će vas uvjeriti u to kako manjak kvadrata ne umanjuje nužno njihovu funkcionalnost i ljepotu  

Kada je dizajn interijera u pitanju, kvadrati nisu presudni da bi neki interijer imao 'ono nešto'. Isto vrijedi i za kuhinje, koje su, istini za volju, u našim stambenim standardima prilično male, bilo da se radi o kući ili stanu. Rijetko tko se u kreiranju kuhinjskog prostora ne bori s barem jednim kvadratom manjka. No, kako nije sve u kvadratima, nego i u stilu, i mali, uski prostori mogu dobrim planiranjem postati maksimalno iskoristivi i lijepi.

Dobra strana malih kuhinja jest i ta što nam je, kada smo u njima, sve nadohvat ruke – sudoper, perilica, posuđe, začini, namirnice, štednjak, hladnjak… No, da bi sve dobro funkcioniralo i bilo dobro raspoređeno te se ne bi sudarali s uređajima i posuđem, potrebno je konzultirati se sa arhitektima i dizajnerima. Stručno oko uvijek će pronaći novi centimetar prostora koje mi laici nećemo uočiti. Isto tako, predložit će boje, materijale, oblik polica i ormarića koji su idealni za male prostore. Također, u potrazi za osmišljavanjem male kuhinje, dobro je inspirirati se primjerima, a mi vam donosimo neke od njih. Odabrali smo za vas 11 neodoljivih kuhinja koje su nam se svidjele na prvu. Vjerujemo da će i vama. I da će vam biti od koristi.



Dobra solucija je izrada namještaja po mjeri ili nabava gotovih mini kuhinja, poput Priminih Ele i Tare koje se još mogu upotpuniti manjim stolom, mini vitrinom, policom, šankom ili pokretnim otokom. Ovakve kuhinje idealne su za garsonjere, apartmane i vikendice.


Bijele kuhinje su uvijek dobro rješenje, a usto su i dalje u trendu, tako da ne brinete da vaša kuhinja neće biti dovoljno atraktivna. Detalji u drugim bojama su dobro došli, kao i ormarići koji sežu do stropa.



Ako nema mjesta za klasični stol, tada i zidna polica na sklapanje može dobro poslužiti.

Šank koji ćete izraditi po narudžbi idealan je stol za ručanje i radna ploha, kao i mjesto za odlaganje uređaja i kuhinjskog pribora ako imate malu kuhinju. Nove generacije vole objedovati za stolom tako da vaši ukućani neće negodovati zbog šanka. A i atmosfera za vrijeme objeda će biti prisnija i ugodnija.


Ako ne želite viseće ormariće do stropa, nego zadržati starinski štih i opuštenost, uvijek možete dobiti dodatni prostor za skladištenje u vidu polica. Detalji u malim kuhinjama nisu zabranjeni, ali pazite u njihovu doziranju , kao i bojama i oblicima.

Imati malu kuhinju ne znači i odreći se kreativnih i zanimljivih rješenja. Ili pak boja. Čak i crna dolazi u obzir ako prostor ima dovoljno prirodnog svjetla i ako je ostatak kuhinje u svijetlijim nijansama.


Ako ne znate od kuda bi krenuli u odabiru svoje male kuhinje i namještaja za nju, navratite do Prime i inspririrajte se i savjetujte s prodajnim stručnjacima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. travanj 2024 15:35