RE:D konferencija

U što se isplati ulagati, za kakvu vrstu smještaja postoji potreba, koji su modeli financiranja nekretnina i još brojne panel diskusije

 Ustupljena fotografija
RE:D konferencija organizira se u suradnji s Jutarnjim listom i magazinom D&D

Vodeći se time i svjesni važnosti tržišta nekretnina, 28. i 29. veljače u Hilton Conference & Event Center u Zagrebu, održava se RE:D /Real Estate Development/ konferencija koja će okupiti ključne lidere iz industrije nekretnina kako bi zajedno oblikovali već vrlo dinamično tržište. RE:D djeluje kao platforma inspiracija i inovacija, ali isto tako i mjesto za poticanje međusektorske suradnje gdje će stručnjaci iz područja nekretnina, javne uprave, financijskog poslovanja i investicija podijeliti najnovije trendove, uvide i zaključke, sve u svrhu regionalnog napretka i pozitivne transformacije.

Kroz više od 15 predavanja i panel diskusija u dva dana, sudionici će imati priliku slušati o svijetu nekretnina te se pripremiti za izazove i mogućnosti koje donosi ova industrija.

Jedna od uvodnih panel diskusija koja će postaviti temelje za daljnju analizu pojedinih segmenta tržišta je naziva "Gdje dalje investirati" na kojoj će sudjelovati vodeći predstavnici investicijske industrije nekretnina. Tako će Tomislav Kamenski, direktor za investicije i razvoj projekata tvrtke Kamgrad sagledati stanje na tržištu s aspekta najveće građevinske kompanije u Hrvatskoj, ali i developera u logistiku; Goran Kralj, član Uprave PBZ Croatia osiguranje mirovinskog fonda, fonda koji najviše ulaže u nekretnine; Željana Krznarić, direktorica za leasing Supernova Investa koja je odgovorna za razvoj retail centara Supernova u Hrvatskoj i Marin Štenglin, član Uprave Alfa stan grupe, koja, između ostalog, trenutno razvija poslovno-stambeni kompleks Franc u centru Zagreba. Diskusiju će voditi konzultanti Vedrana Likan, partnerica i direktorica za Colliers Hrvatska, Slovenija i BiH i Predrag Tutić, direktor za Hrvatsku tvrtke Cushman & Wakefield CBS International.

Jedna od panel diskusija dotaknut će se industrije koja generira 20% prihoda u ukupnom BDP-u Hrvatske, naravno, turizma i hotelskih projekata. Iako podaci iz 2023. godine još nisu dostupni, u 2022. godini je udio hotelskog smještaja u ukupnom turističkom smještaju u Hrvatskoj iznosio malih 15%. Da Hrvatskoj hitno treba više hotelskih kapaciteta, koji privlače goste veće platežne moći te potiču razvoj popratnih djelatnosti u destinaciji (aktivnosti, izleti, kulturni program, gastronomija i dr.) ukazuje činjenica da najveći broj noćenja upravo u privatnom smještaju imamo u Hrvatskoj, u odnosu na cijelu Europu. Tako je u 2022. godini bilo ukupno 27 milijuna noćenja u privatnom smještaju samo na području Jadranske Hrvatske, dok su regije koje nas prate: Provansa u Francuskoj s 22 milijuna noćenja te Andaluzija u Španjolskoj s 25 milijuna. Također, za usporedbu, u Provansi ima 73.000 hotelskih soba, u Andaluziji 225.000 hotelskih soba, dok u Hrvatskoj na Jadranu ima ukupno samo 54.000 soba u hotelskim kapacitetima.

Upravo na tu temu razgovarat ćemo prvog dana konferencije s investitorima, developerima i operaterima u hotelskoj industriji u Hrvatskoj i svijetu. Na panel diskusiji "Razvoj turizma i hotelskih projekata – koliki je kapacitet razvoja, kako i gdje?" sudjelovat će Josipa Jutt Ferlan, izvršna direktorica tvrtke Zagreb City Hotels koja razvija i upravlja s pet hotela u Hrvatskoj (tri u Zagrebu te dva pred otvaranjem na moru), Gorjan Lazarov, predsjednik Uprave najveće češke hotelske kompanije Orea Hotels & Resorts te Frank Reul, potpredsjednik globalnog hotelskog operatera Accor koji u svom portfelju ima preko 40 svjetskih brendova.

Za kakvu vrstu hotelskog smještaja postoji potreba u Hrvatskoj i u kojim destinacijama, koje usluge i kakva očekivanja od hotela turisti imaju, kako investitori gledaju na ulaganje u hrvatski turizam, koji su trendovi u svijetu, na koje destinacije se možemo ugledati i naučiti, teme su koje će polučiti vrlo zanimljivu raspravu. Diskusiju će voditi Marina Franolić, vlasnica HESA Grupe i direktorica za središnju i istočnu Europu tvrtke Bench Events.

U posljednjih nekoliko godina na domaćem tržištu primjećuje se sve veća dostupnost alternativnih modaliteta financiranja nekretnina, uz istovremeni porast dostupnosti institucionalnog kapitala, što će potvrditi i panel diskusija "Financiranje razvoja nekretnina – koje su mainstream, a koje alternativne opcije". Cilj diskusije na kojoj će sudjelovati stručnjaci iz nekoliko područja financijskog poslovanja, između kojih će biti Hrvoje Draksler, predsjednik Uprave J&T banke; Fabijan Matošević, partner u tvrtki LCN Capital Partners; Gordana Neralić, direktorica za investicije u Erste Plavi mirovinskom fondu te predstavnik komercijalne banke, je razgovor o mainstream i alternativnim opcijama financiranja nekretnina u usporedbi s tradicionalnim modelom kreditnog financiranja, s alternativnim i dopunskim oblicima poput obveznica, mezzanine kapitala te sale & leaseback aranžmana. Panel diskusija koju će voditi Andrej Erjavec, partner u tvrtki Interkapital, također će istražiti nedavne zakonske izmjene koje bi mogle omogućiti obveznim mirovinskim fondovima da postanu značajni sudionici na tržištu poslovnih nekretnina u narednim godinama.

Ovdje pogledajte program konferencije i prijavite se za sudjelovanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 08:32