LAUFEN save!

WC školjka za odvajanje urina nagrađena Švicarskom nagradom za dizajn

Dobitnik nagrade za dizajn u Švicarskoj 2021: Save! wc školjka za odvajanje urina iz Laufena nagrađena je za svoj održiv dizajn usmjeren prema budućnosti

 Laufen
Početkom studenoga, revolucionarna WC školjka za odvajanje urina Save! by Laufen je nagrađena Švicarskom nagradom za dizajn, 2021. (Design Prize Switzerland 2021), pobijedivši konkurenciju u kategoriji "Potrošački proizvod". Ova međunarodno priznata nagrada za dizajn dodjeljuje se svake dvije godine proizvodima koji su namijenjeni svakodnevnoj uporabi i koje odlikuju ne samo visoka estetika, već i gospodarski i društveni značaj.

“Oduševljeni smo ovom nagradom za dizajn, jer Save! nastavlja priču o uspjehu Švicarskog dizajna. Uklanjanje suvišnog uz održavanje visoke funkcionalnosti i jednostavnosti za korisnika ključno je za održiv, dugotrajan dizajn, što je nešto što u Laufenu prakticiramo desetljećima”, kaže Alain Reymond, voditelj upravljanja dizajnom u Laufenu. WC školjka Save! dizajnirana je na način da na sučelju s kanalizacijskim sustavom rješava dva problema odjednom: skupo i složeno pročišćavanje urina u otpadnoj vodi i gubitak vrijednih resursa.

image
Laufen
image
Laufen

Ovaj inovativan oblik WC školjke koristi “načelo blizine”, gdje se urin odvaja od preostale otpadne vode kroz kanal unutar WC školjke. Različiti tokovi otpada tada se mogu učinkovitije obraditi, omogućujući povrat vrijednih nutrijenata. Ljudski urin je bogat fosforom i dušikom, koji su vrijedni nutrijenti za proizvodnju gnojiva. U mnogim dijelovima svijeta, međutim, te tvari trenutačno završavaju odbačene u prirodi, gdje potiču rast štetnih vodenih biljaka i algi.

image

Roger Furrer (direktor marketinga), Cristiane Kopp (menadžer održivosti) i Alain Reymond (voditelj upravljanja dizajnom) iz Laufena oduševljeni su vrhunskom nagradom za Save! wc školjku

Foto: Daniel Winkler Fotografie/ Design Prize Switzerland

Ključna inovacija kod Save! wc školjke je dizajn koji koji koristi hidrodinamičan princip ‘’efekta čajnika’“ (teapot effect) kako bi usmjerio urin prema zatvorenom odvodu koristeći samo površinsku napetost. Inteligentan dizajn keramičkog tijela osigurava da se odvajanje urina događa neovisno o tome tko koristi wc - muškarac, žena ili dijete. Voda za ispiranje, koja se ispušta pri mnogo većoj snazi i brzini, odvodi se prema uobičajenom sifonu. Također, isto vrijedi i za čvrste tvari i toaletni papir. Odvajanje urina je potpuno neprimjetno za korisnika, jer je Save! školjka dizajnirana tako da izgleda kao standardna WC školjka. Ona se može koristiti na uobičajen način, bez potrebe za ikakvim promjenama navika.

image

Logotip "Pobjednik" Švicarske nagrade za dizajn

Ovaj inteligentan, revolucionaran dizajn rezultat je suradnje između Laufena i austrijskog dizajnerskog studija EOOS. Nominacijski tim Švicarske nagrade za dizajn ocijenio je Save! wc školjku kao “izum koji bi mogao igrati ključnu ulogu u budućem gospodarenju otpadnim vodama”. Budući da niti jedna tvrtka ne može sama postići tako duboku, sustavnu promjenu infrastrukture, sektori industrije, arhitekture i urbanog razvoja moraju surađivati kako bi omogućili prijelaz na održivije upravljanje otpadnim vodama. Uz Save!, Laufen čini svoj dio kako bi odvajanje otpada i obnova nutrijenata postali mainstream.

image

Inteligentan dizajn: Odvajanje urina postiže se površinskom napetosti, putem sofisticirane geometrije unutar keramičke WC školjke

Ilustracija: Laufen

Žiri je također bio oduševljen konceptom i dao je sljedeće komentare: “Odvajanje urina [...] smanjuje troškove zbrinjavanja, štiti okoliš i nudi priliku da se ljudski otpad, koji se trenutačno odbacuje, doslovno učini korisnim.” Nastavili su: "To je opredjeljenje koje zaslužuje priznanje i veliki pljesak te se nadamo da će biti objeručke prihvaćeno kako u industriji tako i na tržištu kao poticaj razvoju sličnih rješenja."

* * *

O Švicarskoj nagradi za dizajn - Design Prize Switzerland

Već trideset godina, dvogodišnje natjecanje za Švicarsku nagradu za dizajn daje priznanje za najbolja dostignuća švicarske dizajnerske industrije. Dodijeljena po prvi put 1991. godine, Švicarska nagrada za dizajn postala je revolucionarna institucija u švicarskoj industriji dizajna. Natjecanje je organizirano kao neprofitna udruga sa sjedištem u Lagenthalu. Nominatori i članovi žirija neovisni su i predani najvišim kriterijima kvalitete.

Komentari nominatora u vezi Save! wc školjke

“Ova WC školjka, koja se na prvi pogled čini potpuno običnom, skriva inovaciju koja je izvanredna koliko i skrivena: inteligentnim oblikovanjem keramičkog tijela postiže se odvajanje urina od drugih otpadnih tvari bez potrebe za daljnjim tehničkim pomagalima. Izum koji bi mogao igrati ključnu ulogu u budućem gospodarenju otpadnim vodama.“

Mišljenje žirija o Save! wc školjci

“Ideja koja stoji iza ovog uistinu inovativnog WC-a rješava dva problema odjednom: skupo i dugotrajno pročišćavanje otpadnih voda i gubitak potencijalno vrijednih resursa. Odvajanje urina omogućeno Save! wc školjkom smanjuje troškove zbrinjavanja, štiti okoliš i nudi priliku da se ljudski otpad, koji se trenutačno odbacuje, doslovno učini korisnim. Zahvaljujući svojoj stručnosti i uspješnoj suradnji s bečkim dizajnerskim studijom EOOS and Eawag, Laufen je ovu ideju uspio pretočiti u funkcionalan, apsolutno tržišno dostupan proizvod kojemu se može poželjeti samo najveći uspjeh. To je opredjeljenje koje zaslužuje priznanje i veliki pljesak te se nadamo da će biti objeručke prihvaćeno kako u industriji tako i na tržištu kao poticaj razvoju sličnih rješenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 09:19