Realiziran projekt

Zelina dobila atraktivan sportski park i adrenalinski pump track za bicikliste svih uzrasta

 Gradečki projekt
Sportski park osigurat će prostor za treninge klubova i zimi, a biciklistička infrastruktura obogatit će turističku ponudu

Zelina je dobila atraktivan višenamjenski sportski park koji se prostire na 3500 četvornih metara i nalazi se u sklopu sportsko-rekreacijskog centra. U njemu je i pump track, staza dugačka 98 metara za bicikliste, kojom se mogu služiti i roleri, skejteri, vozači romobila...

Investitor projekta, Grad Sveti Ivan Zelina, definirao je projektni zadatak kao sportski višenamjenski prostor s platoom, koji se može nadsvoditi u zimskom razdoblju, za što više sportova, a proračun je iznosio 2,2 milijuna kuna.

U parku se nalaze plato od 1500 četvornih metara s akrilnom podlogom za mali nogomet, rukomet, dvoranski hokej, tri igrališta za košarku, tri igrališta za badminton, svi s pratećom opremom i tribinama. Na vanjskom prostoru osmišljena je pump track staza koja je prvenstveno namijenjena biciklistima.

image
Gradečki projekt
image
Gradečki projekt

Velika je potražnja za ovakvom infrastrukturom, što potvrđuje i podatak da će prostor koristiti više od 10 različitih sportskih klubova iz grada koji su među najboljima u državi

image
Gradečki projekt

Zahtjevno projektiranje

- Projektirani pump track Zelina je staza srednje veličine. Takve su staze postale popularne posljednjih nekoliko godina, a vrlo su privlačne svim generacijama. Već prvi dan nakon asfaltiranja bila je gužva na stazi i isprobavali su je biciklisti od 5 do 75 godina.

Kao projektantski ured dobili smo zadatak osmisliti sportski park sa što više sadržaja unutar budžeta, a kako se i sam aktivno bavim biciklizmom, i cestovnim i MTB-om, predložili smo idejnim rješenjem gradnju takve staze. Brdski biciklizam je u Svetom Ivanu Zelini iznimno aktivan putem staze Bregdown, a jednako su atraktivne i cestovne rute unutar grada koje obilježava Klub SIC čiji sam član - kaže Robert Gradečki, glavni arhitekt tvrtke Gradečki projekt, te dodaje da je pump track bio logičan izbor za spoj dviju kategorija biciklizma putem zajedničke infrastrukture.

image
Gradečki projekt
image
Gradečki projekt
image
Gradečki projekt

Projektiranje ovakve infrastrukture je, kako kaže, dosta zahtjevno i pomoglo je što je i sam odvozio nekoliko takvih staza.

Iako je u projektu bio u ulozi projektanta i nadzornog inženjera, aktivno je na gradilištu provjeravao geometriju neprestanim vožnjama, tako da su svi elementi dovedeni u zadovoljavajuće stanje.

- Pump track se ne vozi klasično, već je potreban bicikl sa što manje suspenzije, a pozicija vozača je dosta nagnuta prema stražnjem kotaču. Potrebno je puno rada s bedrima jer pri svakom usponu na kvrgu treba bicikl lagano povući k sebi, a kod spusta pritisnuti bicikl prema tlu. Takvo 'pumpanje' bicikla dalo je i naziv stazi, pump track. Ona mora biti točno proračunata da vozači pumpanjem dobivaju na brzini, a opet da ih zavoji geometrijski dobro usmjere u drugi dio staze - dodaje R. Gradečki.

image
Gradečki projekt
image
Gradečki projekt

U parku se nalaze plato s akrilnom podlogom za mali nogomet te više igrališta, dok je staza na otvorenom prostoru

image

Adrenalinski pump track za prvake i rekreativce

Gradečki projekt
image

Sportski život u Zelini iznimno je aktivan. Već prvi dan stazu su isprobavali biciklisti od 5 do 75 godina

Gradečki projekt

Zrakotlačna konstrukcija

Susjedni balon, u kojem su sportski sadržaji, zrakotlačna je dvoslojna konstrukcija s agregatima od 160kw za grijanje i upuhivanje zraka. Ukupna iskoristiva površina partera je 1475 četvornih metara i izrađen je od asfaltne podloge s akrilnim sportskim mekanim premazom.

Pitamo što ovaj projekt znači gradu.

- Sportski život u Zelini je iznimno aktivan i konstantno su popunjeni svi termini sportskih terena i sportske dvorane za potrebe klubova pa je velika potražnja za ovakvom infrastrukturom. Park će osigurati dovoljno prostora za treninge svih klubova i u zimskom razdoblju, a biciklistička će infrastruktura obogatiti i turističku ponudu grada, koja se već sada fokusira na aktivan turizam - kaže Robert Gradečki.

Gradnja je trajala šest mjeseci, a radovi su završeni ovaj tjedan. Prostor će koristiti više od 10 različitih sportskih klubova iz grada koji su među najboljima u državi - Hokejaški klub Zelina je viceprvak Europe u dvoranskom hokeju, a biciklist Tomas Katalenić iz Kluba SIC prvak je u nekoliko kategorija (MTB, XCM i XCO) te viceprvak u overall kategoriji u 2021. godini.

Projektiranje i nadzor izvodila je tvrtka Gradečki projekt, zaštitu na radu provodila je tvrtka Prometnice Zagreb, a radove je izveo obrt JIK Kajba iz Dugog Sela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 20:36