Dašak juga

Zagrebački dom nagrađivane produkt dizajnerice. Ovdje su podne obloge na stropu, a keramika...

 Nikola Zelmanović
Nagrađivanu produkt dizajnericu Maritu Bonačić posjetili smo u njezinu posve neuobičajenom obiteljskom stanu u Zagrebu

PROFIL

  • Info: preuređenje stana od 110 četvornih metara za tročlanu obitelj
  • Lokacija: centar Zagreba
  • Projekt: dizajnerica Marita Bonačić i suprug Zoran

U ovom stanu žive Marita, Zoran, Vid i Grgo. Mnogo godina su Marita i Zoran tražili idealan stan u centru Zagreba, dok su bili samo njih dvoje. Onaj pravi je morao imati visoke stropove, balkon, zelenilo, parking i, naravno, biti cjenovno pristupačan. Konačna odluka pala je na jedan od 110 metara četvornih s tri spavaće sobe, dva balkona, kuhinjom s blagovaonicom i dnevnim boravkom u jednom, dva toaleta, ostavom i vešerajem. Naravno, bila je potrebna renovacija da se u potpunosti udovolji novim vlasnicima, ali u konačnici su ispunjeni svi kriteriji. Vlasnica priznaje kako su zapravo sretno ulovili zadnji val povoljnih cijena stanova u Zagrebu.

image
Nikola Zelmanović

Uređenje stana trajalo je nešto manje od godinu dana, napravljeni su i najopširniji mogući zahvati i nijedna prostorija nije ostala funkcijom i kvadraturom u zatečenom stanju

image
Nikola Zelmanović

- Adaptacija je trajala nešto manje od godinu dana, ali prošli smo najopširnije moguće zahvate i sve prilagodili našim potrebama. Od skidanja šute iz poda i žbuke sa zidova do ubacivanja traverzi i izmještanja čvorova, sanacije dijela krova - zapravo nijedna prostorija nije ostala funkcijom ili kvadraturom u zatečenom stanju. Od tako krupnih do sitnih, ali jednako zahtjevnih radova - postavljanja podnih obloga na vertikalne plohe ili plafon, izrezivanja keramike na dimenziju parketa kako bi se mogli segmentarno ubacivati ili posložiti u jedinstvenu cjelinu, plastifikacije svih silnih detalja i kvaka, improvizacije skrivenih sistema brava i završnih lajsni - opisuje nam detaljno Marita.

image
Nikola Zelmanović
image
Nikola Zelmanović

Iako je proces bio poprilično iscrpan, vlasnici sada znaju istinski uživati u plodovima tog rada u svakom kutku svoga doma, od druženja na balkonu s obitelji i prijateljima do zajedničkog kuhanja ili igre u igraonici s mališanima.

- Za mene prostor za stanovanje čine detalji: sitnice, knjige, slike i možda čak i odjeća. Tako dobijem sliku stanara, dojam kućanstva i, ako baš hoćete - stil. Naš je stil obiteljski, suprug je audiofil pa dosta mjesta zauzimaju ploče i oprema, to sigurno daje neki pečat stanu. Također, oboje puno čitamo i volimo biljke, a budući da sam ja produkt dizajner i hobi projekt su mi biljke, one doista zauzimaju dobar dio stana. Osim toga, imamo petogodišnjeg Vida i psa Grgu i sve se to već na prvi pogled vidi u našem stanu i ocrtava njegov karakter - kaže vlasnica.

image
Nikola Zelmanović

Ovdje se mogu vidjeti unikatni klasični komadi, stvari s oglasnika, detalji poput knjiga, klavir te igračke maloga Vida...

image
Nikola Zelmanović
image
Nikola Zelmanović

Doista nemamo što drugo reći, nego se moramo složiti s Maritom i priznati da cijeli ovaj stan formiraju baš ti detalji koje su stvorili sami vlasnici i koji skoro pa svi imaju neku zanimljivu priču. Saznajemo da su neki preživjeli još od studentskih dana.

- Volim sve detalje koje smo tu stvorili. Knjige, ploče, vaze i jeftine tanjure koji su stigli skupim letom iz Bruxellesa. Obožavam parket na plafonu, pločice na balkonu i Vidove igračke te namještaj, a tu je i klavir koji smo zatekli u stanu pa ga restaurirali. I on je postao dio našeg prostora. Ne znam kako bih se odrekla ičega - govori nam ponosno Marita.

image
Nikola Zelmanović
image
Nikola Zelmanović

Podne su obloge postavljene na - strop, a keramika je izrezivana na dimenziju parketa kako bi se mogla “ubaciti” ili složiti u jedinstvenu cjelinu

image
Nikola Zelmanović
image
Nikola Zelmanović
image
Nikola Zelmanović

Osim spomenutog, stan krase i Prostorijine fotelje, Grupine lampe, Hay-ove stolice, Mutto lusteri, pregršt stvari iz Ikee, “uradi sam” lampe, plakati i ilustracije od kolega dizajnera. Ovdje možete pronaći što god vam srce poželi - od unikatnih klasičnih komada preko sitnica koje su kupljene u online dizajn shopovima ili lokalnim oglasnicima. Vlasnica nam govori da su neke stvari, poput stolića, bile u pripremi prije nego što su uopće išli u proces gledanja stanova, stajale su zapakirane u studentskom stanu i čekale bolje dane. A po jednu teglu za cvijeće su jedno jutro impulzivno otišli i do Budimpešte.

image
Nikola Zelmanović

Maritin hobi su biljke, a njezin je suprug Zoran audiofil, što cijelom stanu daje poseban pečat

image
Nikola Zelmanović

Pored svega ovoga bilo bi jako čudno da tu nema i bitnog detalja prošlosti, a to je didov stolac. Marita ga je uzela u Sinju kad je djed preminuo i baka se odselila u Dubrovnik, pa je tako sačuvala komadić nekadašnje obiteljske kuće i djetinjstva. Stolac ponosno stoji na čelu stola i Maritin je najdraži komad namještaja, bez kojeg ovaj stan ne bi bio ono što jest.

- Izdvojila bih i sliku koju su moji roditelji kupili za njihov prvi stan, koja se selila s njima, a onda su ju poklonili nama za useljenje - motiv je moj Dubrovnik i asocijacija na Grad i peskariju. Još jedan mali detalj iz voljene prošlosti - kaže vlasnica i dodaje: - Stan je živ! Kod nas je bučno, užurbano i temperamentno. Dašak juga na sjeveru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. travanj 2024 09:12