PREOKRET

Zagreb više nije na prvome mjestu, Rijeka je najtraženiji grad za najam stana

Rijeka, Korzo.

 
 Matija Djanješić/Cropix

Zagrebački su stanovi u tom oglasniku iz mjeseca u mjesec držali najviše pozicije na ljestvici potražnje, a kupovali su se i za stanovanje i kao investicija za davanje u dnevni ili mjesečni najam. No, negativno ozračje prouzročeno kombinacijom razornog potresa i koronavirusa utjecalo je i na potražnju za nekretninama, posebno za onima u središtu grada.

STRANI DRŽAVLJANI

Nakon dugo vremena Zagreb je svrgnut s vrha ljestvice najtraženijih gradova za najam stanova pa je tako tijekom svibnja na oglasniku Crozilla.com najveća potražnja za najmom stanova vladala u Rijeci. To se vjerojatno dogodilo zbog pada Zagreba, a ne zbog rasta popularnosti Rijeke. Nakon sada drugoplasiranog Zagreba, treći po potražnji je Split, a slijede Zadar i Pula.
Taj oglasnik pokazuje i podatke o potražnji stranih državljana. Njima je Zagreb na prvome mjestu kada je riječ o stanovima za prodaju, dok za kućama i građevinskim zemljištima uglavnom tragaju na područjima uz more.
Najtraženiji grad za kupnju stanova u svibnju je i dalje bio Zagreb, a poseban je naglasak stavljen na novogradnju. Rijeka, Osijek, Pula, Split i Zadar gradovi su u kojima je, nakon Zagreba, prošli mjesec bila najveća potražnja za stanovima.
Osim mogućih domaćih kupaca, najbrojniji pretraživači tog oglasnika bili su iz BiH, Njemačke, Švicarske, Austrije i Slovenije. Strani su posjetitelji najveće zanimanje pokazivali za stanove u Zagrebu, Crikvenici, Opatiji, Puli i Poreču.

KUĆE

Kuće za prodaju u svibnju su se najviše pretraživale u Zagrebu i Osijeku, a slijede ih Rijeka, Poreč i Zadar.
Karantena i izolacija u četiri zida potencijalnim su kupcima uvelike utjecale na izbor nekretnina koje traže, pa su nakon popuštanja epidemioloških mjera i povratka tržišta nekretnina “u funkciju” sve traženija postala građevinska zemljišta koja su se u svibnju na oglasniku Crozilla.com pretraživala osjetno više nego mjesec prije ili u istome mjesecu lani. Najveća potražnja za građevinskim zemljištima tijekom svibnja vladala je na području Zagreba, Poreča, Pule, Rijeke i Kaštela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 13:01