Val investiranja

Umjesto u banku, novac ulažu u nekretnine: Istra prvo polugodište prošla vrlo aktivno

Unsplash
 Bernard Hermant
U narednim mjesecima očekuje se jednaki trend investiranja u nekretnine, pogotovo u izgradnju novih stambenih objekata

Mnoge koji žive u velikim gradovima - Zagrebu, Münchenu, Ljubljani, Beogradu, Moskvi, koronakriza je prevagnula u odluci kupnje oaze negdje u prirodi izvan naseljena mjesta. To je pokrenulo nekretninski val koji je potaknuo interes za kupnjom građevinskih zemljišta, kuća s okućnicom koje ispunjavanju kriterije za stvaranje pozicije za životni plan "B", koja vrlo lako, prema potrebi, može postati i plan "A". Takve se nekretnine, ako ne govorimo o manjim vikendicama, u Hrvatskoj najviše traže u Istri. Prema podacima Ministarstva financija, kojima raspolaže Vlatko Mrvoš, direktor agencije PROAGENT i dopredsjednik Udruženja poslovanja nekretninama HGK, na tržištu nekretnina na području Istarske županije, u 2020. godini zabilježeno je 2095 transakcija građevinskog zemljišta, 2307 transakcija stanova/apartmana i 241 transakcija stambenih objekata (kuća), što je u odnosu na 2019. godinu pad prometa građevinskog zemljišta od 9,1%, stanova/apartmana od 9,3% i stambenih objekata (kuća) od 7,1%.

image
Unsplash
Vlado Šestan

Pojačan interes domaćih i stranih kupaca za kućama na obali i zemljištima u unutrašnjosti Istre, očekuju stručnjaci, rezultirat će dodatnom aktivnošću i stabilizacijom tržišta

Manje oscilacije

- Pad prometa ne mora se nužno preslikati i na ukupnu vrijednost, tako da, s obzirom na to da su cijene ostale stabilne, pa čak na nekim lokacijama i porasle, moguće je da je ukupna vrijednost iz 2019. i 2020. podjednaka - ocjenjuje Vlatko Mrvoš, koji vjeruje da će slično biti i ove godine. Očekuje da će tržište nekretnina na području Istre u narednom razdoblju ostati stabilno, uz možda manje oscilacije, ovisno o kretanjima pandemije u mjesecima koji dolaze. Dolazak ljudi iz okolnih država, smatra, potaknut će tržište nekretnina u Istri i dodatno ga stabilizirati.

image
Unsplash
Aldeen Li

- Tržište nekretnina u Istri u prvom je polugodištu ove godine bilo vrlo aktivno i zabilježen je pojačani interes domaćih i stranih kupaca. Kako su se mjere zabrane putovanja zbog pandemije počele popuštati, interes za nekretninama u Istri sve je veći. Uz obalu se traže stambeni objekti, kuće, stanovi i građevinska zemljišta, a u središnjoj i sjevernoj Istri pojačan je interes za građevinskim zemljištima na izdvojenim lokacijama Grožnjana, Motovuna, Oprtlja, Buzeta... za koje klijenti sa zagrebačkog područja pokazuju veliki interes - kaže.

U narednim mjesecima očekuje se jednaki trend investiranja u nekretnine, pogotovo u izgradnju novih stambenih objekata, jer se to, dodaje Mrvoš, pokazalo kao dobro ulaganje za očuvanje kapitala, stvaranje nove dodane vrijednosti i ostvarivanje povrata investicije u većem postotku negoli što to banke trenutačno pružaju.

image
Unsplash
Bernard Hermant

Pad prometa u 2020. ne mora se nužno preslikati i na ukupnu vrijednost, s obzirom na to da su cijene ostale stabilne

Velika prednost

- Kao dodatni poticaj za ulaganje stranih državljana s područja EU u Hrvatsku, a posebno u Istru, vidim najavu pristupanja Hrvatske Schengenskom prostoru, što je posljednja prepreka za pojednostavljeni dolazak u Hrvatsku - navodi. Istra se tu, po tko zna koji put, pokazala kao idealno mjesto, jer osim što se svojim oblikom srca nalazi u središtu Europe, ona klimom i odličnom prometnom povezanošću daje osjećaj lako dostupnog odredišta, poželjnog za život. Velika prednost je što se iz većih europskih središta za oko pet sati vožnje automobilom dolazi u regiju koja nudi nekretnine uz more, u središnjoj Istri pa sve do sjevera Istre, koji ima i dio planinskog ugođaja.

image
Vlatko Mrvoš, direktor agencije PROAGENT i dopredsjednik Udruženja poslovanja nekretninama HGK
Proagent

Nova podružnica

- Kupci se uglavnom odlučuju za kupnju građevinskih zemljišta pogodnih za izgradnju kuće za odmor, već gotovih kuća s bazenom, s ciljem korištenja i djelomično iznajmljivanja, te stanova, apartmana za boravak u blizini mora i turističkih središta - kaže Mrvoš. Bilježe pojačan interes kupaca iz Zagreba za ulaganje u Istru, pa su napravili korak prema njihovim klijentima i Istru doveli u Zagreb, točnije, otvorili su podružnicu PROAGENT-a u Westin hotelu, kako bi sve informacije mogli dobiti na jednom mjestu u svojem gradu.

- Osim nekretnina u Istri, ured u Zagrebu bit će, pored ureda u Buzetu, centralno mjesto za nekretnine u Dubaiju i Abu Dhabiju, koje imamo kao ekskluzivnu ponudu za one koji žele ulagati u druge atraktivne destinacije. U našim uredima možete dobiti ponudu za sve projekte koji developeri EMAAR, SOBHA, MERAAS i ALDAR razvijaju, i sve to bez posredničke naknade. Oni koji se odluče za ulaganje, dobit će vrhunsku uslugu upravljanja njihovom nekretninom, dok tvrtka ALDAR garantira s povratom investicije od 6% godišnje za prve tri godine - najavljuje Vlatko Mrvoš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 16:30