Od velikog značaja

Ugledni ekonomist tvrdi: ‘Uređaj koji svi imamo doma promijenio je svijet više nego internet‘

 iStock
Na prvu zvuči nerealno da jedan kućanski apart može imati veće značenje od tehnologije koja je povezala i transformirala globalno društvo, ali povijest kaže drugačije

Perilica rublja promijenila je svijet više nego internet.

Autor ove izjave jest Ha-Joon Chang, ekonomist koji radi na Sveučilištu u Cambridgeu. Na prvu zvuči nerealno da jedan kućanski apart može imati veće značenje od tehnologije koja je povezala i transformirala globalno društvo, ali Chang nije jedini koji tako misli. Hans Rosling, švedski statističar koji je 2012. uvršten na Timesovu listu 100 najutjecajnijih ljudi, također smatra da je perilica rublja “najvažniji izum industrijske revolucije”. Dakako, postavlja se pitanje zašto, iako se odgovor lako može pronaći u povijesnim prilikama koje su prethodile izumu uređaja.

Ako u obzir uzmemo da su ljudi prije 170.000 godina počeli nositi odjeću, to znači da su već tada morali pronaći način kako je i oprati. Taj zamoran posao pao je, u pravilu, uvijek na žene. Povijesne knjige su prepune primjera gdje se obveza pranja rublja kalila preko leđa ženskog dijela domaćinstva. U to vrijeme su morale nositi odjeću do rijeke ili izvora te ručno prati svaki komad tkanine, što je trajalo satima, ako ne i cijeli dan. Nažalost, danas u pojedinim dijelovima svijeta i dalje postoji takva praksa. Primjerice, studija o kvaliteti života provedena u siromašnom predgrađu Perua otkrila je da ručno pranje rublja traje i do 6 sati dnevno te se obavlja i po tri puta tjedno. To je ogroman napor za leđa, ali i veliki utrošak vremena zbog kojeg se žene ne mogu obrazovati ili zaposliti.

image
Getty Images

Životi milijuna žena promijenili su se tek nakon 1767. godine kada je Nijemac Jacob Christian Schäffer napravio prvi prototip perilice rublja i objavio nacrte uređaja. Trideset godina kasnije Amerikanac Nathaniel Briggs prijavio je prvi patent perilice rublja - uređaja u koji se ulijeva vruća voda te se potom rublje manualno okreće unutar posude uz pomoć ručke. Ipak, i dalje je bilo potrebno fizički sudjelovati u procesu pranja, a i aparat je bio izuzetno skup tako da su ga mogli priuštiti samo imućniji članovi društva. No, već nakon izuma prve perilice povijest bilježi brojne inicijative u kojima su se žene borile za svoja prava. Primjerice, 1776. godine je Abigail Adams, supruga drugog američkog predsjednika Johna Adamsa, u Bijeloj kući govorila o važnosti obrazovanja djevojčica te se zalagala za jednaka prava žena i muškaraca.

Jednaka plaća

Kada je 1930. godine izumljena prva automatska perilica žene su već postale prepoznate članice radne zajednice, iako su i dalje bile plaćene manje od muškaraca. U SAD-u se to promijenilo 1963. godine kada je usvojen „Equal Pay Act“, zakoni koji je prisilio poslodavce da muškarcima i ženama plate jednaki iznos za obavljanje istog posla. Malo po malo, postavljeni su temelji za budućnost kakvu danas znamo. Teško je sada reći da je perilica rublja bila glavni okidač tih velikih promjena, ali je svakako igrala veliku ulogu jer žene više nisu morale provoditi nekoliko sati dnevno perući odjeću članova svoje obitelji.

image
iStock

Ipak, tehnologije i dalje nastoji sve više napredovati kako bi olakšala život žena, ali i svih ostalih ukućana. Perilice tako postaju sve pametnije, nudeći nove opcije pranja i sušenja odjeće. Uzmimo za primjer samo nove Gorenje WaveActive perilice rublja. Nova generacija perilica opremljena je tehnologijom IonTech koja uklanja 30 posto više mrlja uz najnježnije procese pranja. Optimalne rezultate pranja omogućuje snaga iona i ioniziranog zraka koji se upuhuje u vodu kako bi se bolje otopio deterdžent i kako bi ta otopina učinkovitije i ujednačenije prodirala u nečisto rublje. Veliki je to skok od doba kada se rublje tuklo kamenom uz rijeku.

No, nije se samo olakšao proces pranja, nego i razina higijene. Program ExtraHygiene na Gorenje perilicama rublja WaveActive koristi snagu pare i pranja na visokim temperaturama, što klinički dokazano eliminira 99,9 posto bakterija i grinja. Uz to, nova SuperHygiene funkcija donosi val dezinfekcije u njegu rublja, čak i pri nižim temperaturama, dodavanjem dezinficijensa u poseban umetak u ladici za doziranje.

image
Gorenje WaveActive perilica rublja
GORENJE

Žene obavljaju više kućanskih poslova

Što se tiče samog vremenskog trajanja, pranje rublja danas može biti gotovo u manje od sat vremena, a čak nije ni potrebno glačati odjeću, što je izuzetno važno u današnjem svijetu u kojemu je svaka minuta bitna. Pogotovo za žene jer je istraživanje koje je prošle godine proveo američki Institut za istraživanje ženskih politika pokazalo da žene provode dnevno dva sata više od muškaraca obavljajući kućanske poslove te brinući se o djeci. Prema tome, čak i ako smo daleko napredovali od vremena kada žene nisu smjele raditi, opet postoje neke socijalne nepravde i norme s kojima se još uvijek suočavaju. Na sreću, tehnologije opet ide u tom smjeru da im što više olakša život. Nove Gorenje perilice rublja WaveActive koriste SteamTech tehnologiju koja osigurava dodatan tretman parom u perilicama i sušilicama rublja što u konačnici rezultira manjim naborima te umanjenom mogućnošću za neugodne mirise, bakterije ili elektrostatski naboj te potrebu za glačanjem svodi na minimum. Tu je i AutoWash opcija uz koju perilica samostalno odabire program optimalan za trenutno punjenje bubnja. Perilica rublja također će pomoći u optimizaciji doziranja deterdženta, ali i kod nadgledanja potrošnje energije kod svih načina pranja.

Na kraju možemo zaključiti kako je perilica uistinu odigrala veliku ulogu u borbi za bolja prava žena, a kako tehnologija napreduje zasigurno će se pojaviti još bolji uređaji koji će na neki način olakšati život modernih žena (kao i muškaraca).

image
Gorenje WaveActive perilica rublja
GORENJE
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 19:11