Doista bajkovito!

U šumi slovenske Toskane otkrili smo selo od 5 drvenih kućica bez ikakve zamjerke

 Booking.com
Arhitekt Marko Lavrenčič potpisuje ovaj šarmantni projekt koji genijalno spaja suvremenu arhitekturu u netaknutu prirodu

U netaknutoj šumi Vipavske doline u Sloveniji, između krošnji crnog bora, u mirnom susjedstvu kamenih monolita, smjestilo se pet drvenih kućica koje formiraju takozvano šumsko selo pod nazivom theodosius. Tik uz naselje Vrhpolje, a opet dovoljno daleko od njega ove kućice pružaju prijeko potrebni odmak od gradske vreve, te ujedno nude jedinstveno iskustvo prirode i suvremenog smještaja.

image
Miran Kambič
image
Miran Kambič
image
Miran Kambič

Slovenski ured Detajl pod vodstvom Marka Lavrenčiča potpisuje ovaj šarmantni projekt koji genijalno spaja suvremenu arhitekturu i netaknutu prirodu u idealno mjesto za bijeg. Moderno dizajnirane kao "veliki prozori", ove drvene vikendice "lebde" nad padinom s svojih 27 metara četvornih. Kako saznajemo ovo šumsko selo je obiteljski posao nekoga tko je odrastao tu i savršeno poznaje lokaciju i sve njezine prednosti i blagodati pa je prije svega od arhitekata zahtjevano veliko poštovanje spram prirode.

image
Miran Kambič
image
Miran Kambič
image
Miran Kambič

Stoga se arhitekt Marko Lovrenčič odlučuje na kreativno spajanje s prirodnom kako bi dobio jednu skladnu cjelinu. Zahvaljujući arhitektovoj ingenioznosti cijeli ovaj projekt se može doživjeti kao jedna vrsta land arta. Kućice ni u jednom obliku ne narušavaju svoje stanište, štoviše daju mu umjetnički izričaj svojom pojavom. Vikendice su izgrađene od lokalnog drveta smreke i pojedinih detalja od korten čelika, dok je namještaj koji se nalazi unutar izrađen kod lokalnih izvođača kako bi se kuće bez ikakve zamjerke uklopile u svoje okruženje.

image
Miran Kambič
image
Miran Kambič

Tome doprinose jednostavan i dobro osmišljen dizajn i minimalistički zahvati. Nekoliko kućica ima bočni dio fasade obložen u staklo tako da reflektiraju okolnu šumu i u momentima postaju skoro nevidljive i u potpunom jedinstvu s idejom koja je bila preteča gradnje.

image
Booking.com
image
Miran Kambič
image
Booking.com

Unutrašnjost vikendica isturena je prema dolini i vinogradima, a zatvorena je prema padini i nudi toplu udobnost hotelske sobe s terasom, a s obzirom da je terasa zaštićena bočnim stranama boravak u kući i izvan nje nudi potpunu privatnost. Terasa se s unutrašnjosti spaja preko velikih staklenih stijenki koje kada gledate iznutra prema vani naliče više na okvir umjetničke slike koju je teško dočarati riječima.

image
Miran Kambič
image
Booking.com

Tokom dana u kućicu se uvlači južno sunce koje probija kroz guste krošnje te u unutrašnjosti kućica stvara atmosferu koju se ne da tako lako nadmašiti. Ispreplitanje vanjskog svijeta s unutrašnjim je još jedna bitna simbioza koju nosi ovaj projekt. Priroda ulazi u unutrašnjost, postaje njezin sastavni dio i daje iskustvo boravka među krošnjama drveća, a da se niste makli iz kreveta. Doista bajkovito! Arhitektura se odriče suvišnog da bi došlo do izražaja ono bitno - sama priroda. Više o ovom predivnom odmorištu saznajte na www.theodosius.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. travanj 2024 05:22