Utaja poreza? 

U nekim dalmatinskim mjestima pri prodaji stavljaju cijene 1500 eura po m2, a realno je 2500

 SHUTTERSTOCK
Forum poslovanja nekretninama, održan u hotelu Westin u Zagrebu uz live stream, okupio je 500-tinjak posrednika i stručnjaka

Ima signala iz tržišta građevinskog materijala iz opskrbe i lanca nabava da su se cijene počele stabilizirati i lanci imaju bolju nabavu - rekao je Josip Zaher, potpredsjednik HGK za trgovinu i financijske institucije, među ostalim u uvodnom govoru 33. Foruma poslovanja nekretninama.

To je jedna od važnih stavki da bi se zaustavila cijena rasta novogradnje koja napuhuje ukupni balon cijena kvadrata. Tržište nekretnina u Hrvatskoj je dinamično, ali i vrlo različito i polarizirano. Kad nešto raste i divlja, kao što je to sada slučaj s cijenama nekretnina, zna se da će onda one i pasti, a kada i koliko, ostaje vidjeti, kao i kako će tko dočekati taj pad, smatra Dubravko Ranilović, predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK. S time da se ne očekuje pad cijena nekretnina, nego njihova stabilizacija.

Tržište nekretnina je dinamično, ali i izrazito polarizirano. Kad nešto divlja, kao sada cijene, zna se da će onda one i pasti, a ostaje vidjeti kada i koliko

PANDEMIJA I POTRES

Nadalje, pozvao je agencije na odgovornost u postupanju sa strankama. Analizirala se i situacija prošle godine u kojoj su veliki utjecaj na tržište imale pandemija i potres. U Zagrebu je u središtu pad prometa nekretnina lani bio 50 posto. No, istaknuo je i da općenito statistike nisu uvijek dobar pokazatelj te da prosječna cijena kvadrata gotovo ništa ne znači. U Enekretninama, pak, nema objektivnih podataka o prodajnim cijenama nekretnina iako su oni korektniji kad je riječ o Zagrebu.

image

JOSIP TICA: "Primjeri drugih zemalja oko ulaska u eurozonu toliko su različiti da ih je teško aplicirati na ono što čeka Hrvatsku. No, očekuje se da će se Schengen kod nas osjetiti na području second home nekretnina."

Davor PongraČIĆ/CROPIX

- Kad se gledaju Enekretnine, očito je da su u Dalmaciji u sustav unesene oko 15 posto niže cijene od realnih. Apeliram na agencije da su dužne upozoriti prodavatelje da su porezni utajitelji. Postoje manja mjesta u Dalmaciji gdje su se valjda svi dogovorili da će pri prodaji stavljati niže cijene, oko 1500 eura po kvadratu, a realno je oko 2500 - upozorava Dubravko Ranilović.

image

ŽELJKO UHLIR: "Održavanje zgrada nema veze sa stanjem neke kuće u potresu. Samo konstrukcija stambenih zgrada, odnosno ojačanje konstrukcije ima veze s potresom. Sve ostalo, ukrasi, ljepota, urbana obnova... sporedno je kad je riječ o sigurnosti zgrade."

Davor PongraČIĆ/CROPIX

Također, brojke pokazuju da je 2020. godine prodaja građevinskih zemljišta skočila za 45 posto, s time da je to u Zadru dva puta više nego prije, kao i u Splitu, gdje će se pojaviti neke nove nekretnine.

- Sve je izraženiji trend povećanja razlike između tražene i realizirane cijene nekretnine, pri čemu očekivanja vlasnika nekretnina postaju sve nerealnija. Komunikaciju o cijeni najčešće apostrofiraju pojedini ekstremni primjeri neke nekretnine na tržištu. Cijene kvalitetne novogradnje u Zagrebu su oko 4000 eura za kvadrat, sve iznad su ekstremi - istaknuo je.

image

DUBRAVKO RANILOVIĆ: "Sve je izraženiji trend povećanja razlike između tražene i realizirane cijene nekretnina, pri čemu očekivanja vlasnika nekretnina postaju sve nerealnija."

Davor PongraČIĆ/CROPIX

Tajnik u Ministarstvu graditeljstva Josip Uhlir podsjetio je prisutne na potres koji je pomalo zamrla tema te da je obnova nužna jer su takve nepogode i dalje moguće. Za početak, razbio je jedan mit, a to je da održavanje zgrada ima veze sa stanjem neke kuće u potresu.

Jedna od važnih stavki za zaustavljanje rasta cijena nekretnina je stabilizacija cijena građevinskog materijala

- Samo konstrukcija stambenih zgrada, odnosno ojačanje konstrukcije, ima veze s potresom, nužno je osigurati primarno sigurnost zgrada, sve ostalo, ukrasi, ljepota, urbana obnova... sve je to sporedno jer ovo je pitanje sigurnosti. I samo za to iskoristit će se 43 milijarde kuna iz proračuna. Sredstva iz fonda EU za obnovu namijenjena su zgradama javne namjene - rekao je Uhlir te dodao da se za kuće i zgrade može izvesti i cjelovita obnova uz pomoć drugih programa ili samostalno.

ČEŠKA I SLOVENIJA

Ekonomist Josip Tica govorio je o tome kako uvođenje eura i ulazak u Schengen utječu na hrvatsko tržište nekretnina te prema prijašnjim primjerima ustvrdio da veći utjecaj ima ulazak u Schengen nego u eurozonu. Istaknuo je da su primjeri ulaska u eurozonu drugih zemalja toliko različiti, primjerice Slovenije i Češke, da ih je teško aplicirati kao mogućnost na ono što čeka Hrvatsku 2024. godine, odnosno koliko bi cijene nekretnina zbog toga mogle rasti. U Češkoj je taj rast bio veći, a u Sloveniji je bio nezamjetan, jer sve ovisi o okolnostima specifičnim za trenutak ulaska.

- Očekuje se da će se Schengen kod nas osjetiti na području second home nekretnina ako ne bude strogog lockdowna - rekao je Tica.

PROMET

  • 23.000 stambenih nekretnina prodano je lani u Hrvatskoj (od ukupno 69.000 transakcija)
  • 1/5 kupnog lanjskog prometa otpada na strance
  • 45 posto povećan je promet građevinskih zemljišta u Hrvatskoj u 2020. godini
  • 50 posto pao je promet nekretnina u središtu Zagreba u 2020. godini
  • 4000 eura po kvadratu realna je cijena kvalitetne novogradnje u Zagrebu ove godine
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 22:52