Ljupki motel

Trogir napokon priznaje slavnog Ivana Vitića

Akcija za spas arhitektonskog spomeničkog naslijeđa

Motel Soline Trogir, djelo arhitekta Ivana Vitića, krajem studenoga stekao je status zaštićenog kulturnog dobra. Vijest su svi oduševljeno pozdravili, no ona nije ništa promijenila u stvarnosti: objekt propada već godinama. Na prostoru motela boravili smo nekoliko sati i društvo nam je pravio samo jedan pas koji lokaciju raspadajućeg motela očito smatra svojim područjem. Objekt je posve ogoljen, čine ga samo goli zidovi, ali je sačuvao dio nekadašnjeg šarma. Zaista nije teško zamisliti kako je prostor nekoć izgledao i koliko je značio za lokalni turizam te godine kada je sagrađen.

Pao u zaborav

Otvoren je 1965. godine, samo dan nakon što je Jadranska magistrala svečano puštena u promet. Do tada je tamošnji turizam bio naglašeno tranzitan, a gosti su u prosjeku u Trogiru boravili samo pet do šest dana. Nakon otvorenja magistrale, kroz grad je ljeti prilazilo čak 160 redovitih autobusnih linija i više od pet tisuća automobila.

Kroz Trogir se prolazilo, ali uglavnom nije bio odredište. Situacija se malo po malo mijenjala, a sedamdesete su donijele najavu da će motel biti prodan. Razvojem turističke infrastrukture na području grada motel je postao nepotreban i već je tada počeo padati u zaborav. U Trogiru je njegova vrijednost zaista specifična jer je riječ o jednom od rijetkih primjera moderne arhitekture u tom gradu.

Neriješeno vlasništvo

– Svako vrijeme nosi svoje. Trogir ima mnogo baštine iz srednjeg vijeka, on je zapravo muzej na otvorenom, i ljudi ponekad u usporedbi s tim ne vrednuju baštinu koja je nastala kasnije. No, dogodio se vremenski odmak i čini mi se da dolazi vrijeme u kojem će se moderna arhitektura u našoj zemlji više cijeniti – kaže Aleksandra Bilić Petričević iz Muzeja grada Trogira. Zamršena vlasnička struktura onemogućava da se problem riješi. Spominje se nekoliko vlasnika zemljišta, među kojima su i Sarajevska pivovara te HTP-a Europa iz Sarajeva.

Priča je tipična za brojna primorska mjesta, ali ono što izdvaja Trogir je želja da se nešto poduzme. Trenutačno se ne može puno napraviti kad je riječ o obnovi prostora, ali njegovo očuvanje mnogima je jako važno. – Trogirski motel smješten je na dragocjenoj lokaciji, u urbanom okruženju koje jednostavno vapi za tim da više ne bude napuštena ruina. Rasprava održana krajem prošle godine pokazala je da postoji interes da se motel otvori javnosti, da se osmisli tako da se vrati u gradsko tkivo – kaže Diana Magdić iz asocijative Slobodne veze, koja je s kolegama potaknula javnu raspravu. Motel je, kažu stručnjaci, zapravo iznimka u tipologiji jadranskom turizmu, a neki tvrde da je ideja takve građevine u domaću arhitekturu došla kroz američke filmove.

Motel ima nekoliko zgrada koje su razmještene unutar preglednog sustava: glavna je zgrada spojena šetnicom s dvije depandanse. Na južnom dijelu parcele, uz more, nalazi se šest bungalova. Motel je sagrađen na velikoj parceli, što je u vrijeme gradnje bilo prihvatljivo i često se viđa u gradnji tog doba. Danas je nemoguće pronaći noviji objekt koji se sastoji samo od prizemlja i prvog kata, a oko njega je slobodan prostor. U tom kontekstu možda i nije loše što postoje neriješeni vlasnički odnosi jer bi se, da nije tog problema, zemljište odavno prodalo, a Vitićev objekt bio bi srušen. Umjesto ljupkog motela uklopljenog u okoliš, na toj bi lokaciji niknulo neko narančasto ili ružičasto arhitektonski neuklopljivo čudovište, a motel bi ostao zabilježen samo na fotografijama.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. lipanj 2024 01:10