Tradicionalni blagdani u zaleđu Dubrovnika

Češer, grane i bobice za savršenu čaroliju

Iako se svake godine sve više u negativnom kontekstu komentira relativno rano kićenje gradova i sveopće bombardiranje Božićem koje kreće već u studenome, mene osobno veseli što taj blagdanski ugođaj traje sve dulje. Ionako nas na kraju ljeta hvata depresija od sive i hladne jeseni i zime koje slijede, pa neka barem duge hladne noći sjaje od tisuća božićnih lampica. Koliko god mnogi njurgali o poticanju konzumerizma, adventi u gradovima pozitivno utječu na raspoloženje.

Kobasice i kuhano vino

Ulice se pune, svi se skupljaju oko drvenih kućica i griju kuhanim vinom, punčem, kobasicama, fritulama… gradovi mirišu na Božić i sve nas, htjeli-ne htjeli, pomalo obuzima ta vesela blagdanska atmosfera. I to je onaj dio koji obožavam kod Božića… Taj divan osjećaj, pomalo čak lagana euforija koja te tjera van na hladnoću, jer znaš da ćeš se ugrijati uz neki topli napitak, a neizbježno i sresti nekog poznatog – opisuje nam svoje viđenje božićnog vremena Sanda Pavlinić, kreativka i osnivačica brenda Kuchanice koja se prije nekoliko mjeseci iz rodnog Zagreba preselila u Dubrovnik.

Prvo što su joj domaći ljudi tamo rekli jest da osim generalne probe otvaranja Dubrovačkih ljetnih igara ovdje definitivno mora doživjeti kolendu. – Za vrijeme kolende susjedi idu jedni drugima u kuće, pjeva se, slavi, nazdravlja i tako cijeli dan do kasno u noć. Budući da živim u selu iznad Dubrovnika, gdje ima tek dvadesetak kuća i svi se znamo, posebno se veselim ovom tradicionalnom običaju. Jedna od stanica bit će i moja kuća, što me potaklo da je već sada okitim u blagdanskom ruhu – priča Sanda koju je za dekoriranje inspiriralo okruženje sela u kojem živi.

Samo da je prirodno

– Mir i tišina u našem selu Bosanka naprosto ostavljaju bez daha. Okružuje nas borova šuma i mnoge aromatične mediteranske biljke pa sam i ja odlučila urediti kuću u stilu prirode. Većina materijala koji sam koristila upravo je iz naše okoline – drvo, češeri, svježe grane borova, s dodatkom špage, ručno rađenim ukrasima od tijesta i čokoladnim medenjacima.

Tu i tamo je ubačen pokoji crveni detalj da oživi ove neutralne prirodne nijanse, a sve to nije moglo proći bez hrpe lampica jer, naravno, mora se kuća vidjeti i s ceste – smije se Sanda i dodaje kako su gotovo sve njezine božićne dekoracije handmade, od božićnih čarapa obješenih na drvo, adventskog vijenca od debla, svijećnjaka od običnih staklenki, girlanda od borovih grana…. – Nema gotovo nijedne dekoracije da je kupljena. Ovaj Božić mirisat će na čistu prirodu – zaključuje Sanda.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 22:39