ZAGREBAČKA OAZA

Terasa od 37 kvadrata za gurmane: Evo kako do terase s vanjskom kuhinjom u zgradi

 FULIR STUDIO
Površina terase je 37 kvadrata, a nalazi se na posljednjem katu novosagrađene stambene zgrade

PROFIL

  • Info: terasa površine 37 kvadrata u Zagrebu
  • Uređenje: tvrtka Moj balkon
  • Kontakt: mojbalkon.com

Projekt potpisuju krajobrazna arhitektica Željka Kolak i diplomirana inženjerka agronomije Dubravka Mišolongin iz tvrtke Moj balkon

Još prilikom proučavanja ponude i traganja za novim domom, četveročlana obitelj znala je da im je terasa važan dio nekretnine. Kupnjom stana na zadnjem katu novosagrađene stambene zgrade u Zagrebu s terasom površine 37 kvadrata, jugozapadne orijentacije, s pogledom uglavnom na zelenilo i krovove kuća, znali su da će njezino uređenje prepustiti stručnjacima. Kontaktirali su tvrtku Moj balkon u ljeto 2019., a prvi sastanak odrađen je u studenom iste godine.

image
FULIR STUDIO
image
Klupa sa spremištem, postolje za roštilj, kuhinja i zidni detalj od istog su materijala
FULIR STUDIO
image
FULIR STUDIO

- Tajming je bio savršen jer nam je zimski period ostavio dovoljno vremena za planiranje i izradu idejnog rješenja. Iako je terasa neko vrijeme bila ‘na čekanju’, danas je središnje mjesto u životnom prostoru mlade četveročlane obitelji - govore nam krajobrazna arhitektica Željka Kolak i diplomirana inženjerka agronomije Dubravka Mišolongin iz tvrtke Moj balkon, koja se bavi uređenjem interijera i eksterijera, stvarajući zelena okruženja prilagođena vertikalnom načinu života u gradu.

Zahtjevi klijenata u ovom projektu, kažu, bili su djelomično zatvaranje terase, zaštita od pogleda zbog obližnjeg objekta u izgradnji i mjesto za roštilj.

- Kroz razgovore smo shvatile da su vlasnici veliki gurmani koji vole organizirati druženja s obitelji i prijateljima. Upravo nas je to potaknulo da napravimo idejno rješenje kojim ćemo im omogućiti da većinu slobodnog vremena provode na terasi - kažu, dodajući kako je terasa bila popločena, na njoj su bili odrađeni svi završni građevinski radovi, a dodatno je izvedena i voda.

image
FULIR STUDIO
image
FULIR STUDIO

- Prvi element uređenja bila je pergola koja omogućava boravak na terasi u svim godišnjim dobima, a ostavlja i mogućnost zatvaranja terase, ako se vlasnici u nekom trenutku odluče za to. Suradnju smo ostvarili s tvrtkom Tendacom iz Viškova, a odabrali smo pergo tendu koja u potpunosti štiti od padalina te ima bočnu ZIP kazetnu tendu, koja služi kao zasjena i zaštita od vjetra - pojašnjavaju.

image
FULIR STUDIO
image
FULIR STUDIO
image
FULIR STUDIO
image
FULIR STUDIO

Roštilj su smjestile na nenatkriveni dio terase, na odgovarajuće postolje koje se sastoji od radne površine, kutka za začinsko bilje, prostrane ladice za opremu za roštilj i ukrasnih detalja, a budući da uz njega logično dolazi vanjski sudoper, predložile su vlasnicima izradu kompletne vanjske kuhinje, koja će im omogućiti potpuni gurmanski doživljaj.

- Kuhinja je izrađena po mjeri, a sadrži veliki sudoper, vanjski frižider, prostor za recikliranje i spremište, u njoj se nalazi i uređaj za navodnjavanje. Smještena je cijelom dužinom sjevernog zida, a svojim dizajnom i funkcionalnošću nadmašila je očekivanja klijenata - kažu Željka i Dubravka.

Od istog materijala izrađena je i klupa sa spremištem za ukrasne jastuke i igračke, ukrasni detalj na zidu koji služi kao žardinjera za bilje te postolje za roštilj.

- Prilikom dizajniranja prostora za roštilj vodili smo se funkcionalnošću i htjeli smo izbjeći unašanje dodatnih nepotrebnih elemenata na terasu - kažu, dodajući kako su u izradi sudjelovali daru Wood, bravarija Tomis i Elion Deco, a korišten je ukrasni beton Terra sol.

image
FULIR STUDIO

Od detalja se ističu reflektor montiran na stup pergole, koji olakšava večernju pripremu hrane, zatim zaštita zida vanjske kuhinje s integriranom LED rasvjetom te narančaste Supersack vreće za bilje brenda Zvjezdanina prašina koje su kids friendly.

- Minimalistički dizajn terase upotpunjuju jednostavne antracit žardinjere u kojima rastu grmovite vazdazelene biljke Photinia x fraseri Red Robin kao zaštita od pogleda. U proljeće i kroz ljeto njihovo mlado žarko crveno lišće stvara odličan kontrast sivim tonovima koji prevladavaju na terasi. Ostalo bilje na terasi su ukrasne trajnice i začinsko bilje smješteno u posebno izrađenu žardinjeru unutar prostora za roštilj - kažu.

image
FULIR STUDIO
image
FULIR STUDIO

Radovi još nisu gotovi. U planu je zamjena zatečenog namještaja drvenim stolom izrađenim po mjeri i šarenim dizajnerskim stolcima, izrada lounge kutka na nenatkrivenom dijelu terasu i ukrasna tegla sa stablom koja će zaklanjati pogled na susjedno dvorište. Vlasnicima je ostavljen i dio za mali uzgojni vrt o kojem brinu djeca.

Zanimalo nas je i što je najteže ako govorimo o uređenju terasa općenito.

- Najveći problem je budžetiranje terase, a upravo iz tog razloga bitno je prije svega izraditi projekt prilikom čije izrade se prvenstveno vodimo funkcionalnošću i zadovoljavanjem potreba klijenata. Tako ostavljamo klijentima prostora da uređenje terase izvedemo u nekoliko faza, čak i ako to znači dulji vremenski period - zaključuju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2024 14:54