spoj gastronomije i arhitekture

Što sve skriva restoran Voncimer u Oris Kući arhitekture?

Oris Kuća arhitekture ne samo da je nedavno obilježila izlazak jubilarnog 100. broja časopisa Oris, nego je prije desetak dana svjetlo dana u njezinu podrumu ugledao i preuređeni restoran Voncimer. Kao izvrsni gastronomski dodatak multimedijalnom prostoru Kuće arhitekture, čije se vodstvo posvetilo promicanju arhitekture, dizajna, umjetnosti i kulture, Voncimer omogućuje posjetiteljima zaokruženi doživljaj ove umjetničke oaze smještene u Ulici kralja Držislava 3, na samom početku Zelenog vala u Zagrebu. S tim na umu, popričali smo s arhitektom Andrijom Rusanom, direktorom Oris Kuće arhitekture i vlasnikom arhitektonskog studija Rusan arhitektura koji potpisuje uređenje ovog restorana. Gospodin Rusan pobliže nam je objasnio što stoji iza ideje Voncimera, kako su tekli radovi u prostoru i zašto biste se baš tamo trebali udobno smjestiti na jednu od unikatnih stolica i popiti čašu vina. Odgovore gospodina Rusana na naša pitanja pročitajte u nastavku!

Prema čijoj je ideji uređen prostor?

Prostor restorana Voncimer u sklopu je Orisove Kuće arhitekture. Dio je jednog koncepta koji nudi sadržaje s polja kulture općenito, umjetnosti, gastronomije i svega onoga što predstavlja unapređenje društvenog života u gradu. Prostori Kuće arhitekture smješteni su na tri etaže, sam restoran Voncimer i pripadajuća kuhinja smješteni su u najdonju etažu. Autor uređenja moja je malenkost s timom suradnika iz ureda Rusan arhitektura: Nikolinom Mikuličić, Jasminkom Rusan i Lanom Stipičić. Voncimer vode mladi Ukrajinci Tetiana i Andrii i njihov kuhar Konstantin.

Što se uređenjem željelo postići?

Svaki restoranski prostor ipak mora imati neki svoj identitet. Pa tako i ovaj. Htio se stvoriti ugodan, topao ugođaj, s diskretnom rasvjetom, bez ekscesnih detalja ili rješenja. I sam naziv restorana upućuje na to da bi se gost trebao osjećati kao u svojem dnevnom boravku. Riječ Voncimer je zapravo njemačka (Wohnzimmer) i doslovno znači dnevni boravak. Tako su stari Zagrepčani razgovarali: voncimer, šlafcimer, badecimer, šlafruk, čušpajz... Sada se već pokazuje da jednom broju gostiju tako nešto i odgovara. Žele imati svoj, intimni prostor, ne žele biti izloženi pogledima s ulice. Naravno, postoje gosti koji naprosto ne žele takve prostore, ti žele biti viđeni pa sjede u izlozima. Potpuno legitiman odabir.

Koji materijali i boje prevladavaju u interijeru?

Boje su prirodnog drveta, svijetle, tekstili su medastih tonaliteta, na podu je klasičan hrastov, prirodni parket. Dakle, vodilo se računa da materijali budu prirodni, topli, meki, da sve bude bogato atmosferom, a ne bogato zbog skupih materijala ili prezahtjevnih dizajnerskih rješenja. Diskretno obilježje prostora je i viseća rasvjeta, također rađena po našem nacrtu. Staklene okrugle ploče su različitih boja, vrlo diskretno bacaju svjetlo u boji na strop, a bijela reflektirajuća metalna ploča svjetiljke baca normalno, bijelo svjetlo prema dolje.

Odakle je namještaj koji se nalazi u prostoru?

Prostor je opremljen ugrađenim i pokretnim namještajem. Sav ugrađeni namještaj rađen je po nacrtima, a izvele su ga domaće radionice, tvrtke, majstori. Jedan dio pokretnog namještaja kao što su stolovi, neki ormarići, također su rađeni po posebnim nacrtima, prilagođeni su ovom prostoru, autorski rad. Sve je rađeno od prirodnih materijala i po najvišim zanatskim standardima. Vjerujem da je posebnost prostora to što je svaki stolac drugačiji. Svaki stolac je drugog stila i poklon je nekog od prijatelja, arhitekta, dizajnera, suradnika Orisa. Oris ima suradnju s arhitektima, dizajnerima iz čitavog svijeta i nije bio problem sakupiti šezdesetak stolaca za ovaj prostor.

Koliko je dugo trajalo uređenje?

Uređenje samog restorana trajalo je oko godinu dana. Ni puno, ali ni malo. Sve je rađeno u krizna vremena, ali zahvaljujući mnogobrojnim sponzorima i donatorima, prijateljima Orisa, prostor je u konačnici realiziran onako kako je zamišljeno projektom.

Kakve je sve radove uređenje zahtijevalo?

Prostor koji smo zatekli bio je potpuno neupotrebljiv, neuređen, devastiran, vlažan. Sve to je trebalo riješiti. Trebalo je izvesti svu novu instalaciju: kanalizaciju, vodu, ventilaciju, klimatizaciju, elektriku, elektroniku, plin, trebalo je prostor hidroizolirati, potom obložiti zidove, podove, nabaviti opremu, namještaj.... Bio je to velik, kompleksan posao.

Koja je najveća posebnost ili zanimljivost projekta što se tiče uređenja?

Vjerojatno to da je opremljen unikatnim stolcima pristiglim sa svih strana svijeta. Vjerujem da je posebnost i u tome što se nalazi unutar jedne kulturne institucije i s njom vrlo skladno djeluje. Ima tu nekih zanimljivih detalja. A i sama gastronomska karta predstavlja za sebe posebnost.

Kakva je gastronomska ponuda u samom restoranu?

Sam restoran vodi mladi ukrajinski par Tetiana i Andrii, a s njima je došao i kuhar Konstantin. Njihova kuhinja nudi jela s internacionalnim profilom, ima tu jela iz Francuske, Italije, Ukrajine, Srednje Europe, kojoj kulturološki pripada, Hrvatska je također zastupljena nekim jelima. Par je sjajnih jela s tunom… Vinska karta pomno je formirana. Najbolje da dođete i probate te sami date ocjenu. Restoran je počeo raditi prije nekoliko tjedana i već postao mjesto u kojem treba rezervirati mjesto ako želite objedovati u Voncimeru.

Rezervirajte svoje mjesto u Voncimeru na njihovoj službenoj stranici!

Foto: Andrii Plotnikov (hrana)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 14:44