(VIDEO)

Staru kuću srušila i na njeno mjesto stavila montažnu iza Velike Gorice. Rezultat je fantastičan!

 Berislava Picek/Cropix
Tatina autolimarska radionica pretvorena je u plesni studio, a kuća u dom za mladu klijenticu

Suzana Strunjak, dugogodišnje, poznato lice Društva Crvenog križa Velika Gorica, u mirovini se vratila svojoj velikoj ljubavi - unutarnjem uređenju interijera. To je, kaže, njezino nesuđeno zanimanje, pa sada, nakon 30 godina, punim srcem uživa u makeoverima raznih prostora i objekata. Njezin posljednji projekt, potpuni je makeover stare kuće u moderan dom, i stare radionice u suvremeni plesni studio u Turopolju (mjesto Kuče, iza Velike Gorice).

Pogledajte video!

- Kao prijatelj obitelji, a sa znanjem stilista uređenja unutarnjih prostora, ponudila sam se da pomognem oko realizacije želja mlade vlasnice, makeovera stare kuće i stare radionice. U početku je kuća imala jednu prostoriju od 40-tak kvadrata, kompletno drvenu (turopoljska tradicionalna gradnja hrastovim trupcima), a želja klijentice bila je zadržati taj dio. Prvotna ideja bila je samo adaptacija projekta, neizbježna pojačanja, zamjena krova, instalacija... Konačni cilj? Novo, osvježeno i lijepo ruho tih trošnih objekata. Naime, mlada vlasnica dobila je od roditelja ovu staru kuću, na koju se naslanjala radionica. Klijentica je željela pokrenuti obrt, kao plesni studio. S obzirom na to da je otac prije imao autolimarsku radionicu u svojem vlasništvu, a pokraj radionice bila je neiskorištena stara kuća iz 50-tih prošlog stoljeća, nekako se kao izvrsno rješenje nametnula ideja da se radionica pretvori u plesni studio, a kuća renovira za mladu klijenticu. Kuća je bila prizemnica, odgovarajuće veličine (120 četvornih metara), s jednom prostorijom izvedenom u tradicionalnoj turopoljskoj drvenoj gradnji. Plan je bio renoviranje stare kuće i radionice (100 četvornih metara), pretvaranjem u plesni studio, s pripadajućim prostorijama: svlačionicom i kupaonicom - prisjeća se Suzana Strunjak, koja je odmah, pri prvom izlasku na teren, imala viziju kako sve u konačnici treba izgledati. Bila je spremna i na mnogobrojne izazove kojih je, kaže, bilo mnogo.

image

Kuća poslije makeovera

BERISLAVA PICEK/CROPIX
image

Kuća poslije makeovera

Berislava Picek/Cropix

- Nakon pregleda stručnjaka i izvođača radova, zaključeno je da kuću neće biti moguće obnoviti jer temelji nisu bili adekvatni. Dogovorom s investitoricom, odlučeno je kuću srušiti i izgraditi od temelja Ytong blokovima, što je svakako bilo sigurnije i isplativije, naravno, poštujući zadane gabarite navedene u građevinskoj dozvoli - kaže Suzana Strunjak i dodaje kako, nažalost, nisu mogli zadržati drveni dio stare kuće, ali je odlučeno da se zadrže stare hrastove grede ispod nadsvođenog stropa u open space prostoru kuhinje - blagovaonice - dnevnog boravka.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

- To nam je omogućilo nov, funkcionalniji, moderniji tlocrtni raspored prostorija. Sve to odnosilo se na kuću, jer je autolimarska radionica (sa svlačionicom za radnike i kupaonicom) bila novija, i samim time, kvalitetnija u gradnji - otkriva stilistica Strunjak i nastavlja kako je poseban izazov bio adaptirati autolimarsku radionicu u plesni studio, jer je trebalo maknuti garažna vrata, zatrpati "jame" za pregled podnožja vozila, i ukloniti dizalice za vozila, koje su bile jako teške.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

Orijentacija kuće je sjever - jug. Kuhinja, kupaonica i radna soba gledaju na sjever i ulicu, a dnevni boravak i spavaća soba na mirni dio vrta. Prostor kuće sastoji se od ulaznog hodnika, čijom dužinom se s lijeve strane protežu kupaonica i radna soba. Hodnik završava open space prostorom. S lijeve strane je kuhinja, ravno ispred blagovaonica, a desno boravak s izlazom na terasu. Iz dnevnog boravka ulazi se u spavaću sobu, koja je pregradnim zidom podijeljena na spavaći dio i walk in ormar.

Klijentica je željela industrijski stil (beton, vidljive stropne grede, nadsvođen strop u dijelu open space prostora) kombiniran, tj. utopljen nekim starinskim komadima namještaja, koji nose neku svoju priču i imaju dušu prošlih vremena. Posebno zbog toga što je budžet morao biti revidiran, nakon opsežne obnove građevinskih dijelova građevina. S renovacijom smo počeli u ožujku, a useljenje je bilo početkom listopada. Kako sam ljubitelj makeovera namještaja, posebno starinskog, izrađenog od kvalitetnih drvenih i furniranih materijala, te ponovne uporabe još kvalitetnog namještaja, a klijentica je pristala na to, odlučili smo se za puno DIY uradaka - kaže Suzana Strunjak.

image

Suzana Strunjak, stilistica interijera, vodila je projekt obnove i uređenja

BERISLAVA PICEK/CROPIX
image

Plesna dvorana poslije makeovera autolimarske radionice

Berislava Picek/Cropix
image

Plesna dvorana poslije makeovera autolimarske radionice

Berislava Picek/Cropix

Namještaj koji je nov, rađen je po mjeri. Osnovne boje bile su crna, boja betona, svijetla boja parketa i kraljevski plava za dekoracije. Retro fotelje iz 70-tih prošlog stoljeća renovirane su i tapecirane plavim plišem. Hrastova vitrina sa staklenim gornjim dijelom dobila je novo ruho, elegantnu crnu mat boju, dok je polica, koja dijeli gornji od donjeg dijela, obrušena i zadržana u natur boji, da se slaže s parketom. Vitrina je poslije poslužila da se izloži obiteljski kristal. Drvene blagovaonske stolice dar su djeda i bake vlasnice, pa su dobile novu boju i tapeciranje plavim plišem. Stol je bio bijeli IKEA-in i postao je crni, kao i coffie table, koji je bio bijeli, visokog sjaja. Posebno su mi dragi noćni ormarići, dar iz stare trešnjevačke kuće, iz 1930. godine. Crna boja dala im je divan elegantni plašt i idealno su se uklopili uz box spring krevet visokog uzglavlja. Detalj u spavaćoj sobi, parket na pregradnom zidu, izveden je vlastitim rukama vlasnice i njene tete.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

- Svi ti DIY projekti, osim što su financijski pomogli uređenju prostora, utoplili su industrijsku priču uzorka betona te dali posebni štih i potpuno se uklopili u ideju recikliranja i nepotrebnog odbacivanja potpuno funkcionalnog, lijepog, kvalitetnog starinskog namještaja - kaže stilistica unutarnjeg uređenja i dodaje kako je klasični, zlatno patinirani okvir goblena, poslužio za ogledalo u kupaonici te kao kontrast naglasio jednostavnost ostalih elemenata. U svim tim makeoverima namještaja, dodaje, vlasnica je pomagala, čime je ostvarila posebnu povezanost s prostorom i kućom, osjećaj vlastite vrijednosti i uključenosti u adaptaciju. Teta (koja je naša stolnoteniska paraolimpijka) i vlasnica same su "obukle" zid koji dijeli spavaću sobu na dio spavanja i walk in garderobu, u parket koji nam je preostao nakon polaganja poda. Tetin prijatelj, koji je plivački paraolimpijac, pomogao je napraviti zidnu dekoraciju sa štukaturama u dijelu boravka. Ostali namještaj (kuhinja, hodnik, walk in) rađen je po mjeri i slijedio je projektni zadatak: jednostavno, pomalo industrijski, funkcionalno... Zato je i zid u kuhinjskom dijelu imitacija betona. U radnoj sobi mjesto su našli klavir i namještaj koji je vlasnica već imala. Cijeli prostor ima električno podno grijanje, ali gusnata crna peć na drva bila je neizbježna za stvaranje ugođaja pucketanja vatrice.

Pogledajte fotografije prije obnove i uređenja ali i tijekom radova!

image

Kuća i autolimarska radionica prije makeovera

Privatna arhiva
image

Kuća i autolimarska radionica prije makeovera i tijekom radova

Privatna arhiva
image

Kuća i autolimarska radionica prije makeovera i tijekom radova

Privatna arhiva
image

Autolimarska radionica prije makeovera i tijekom radova

Privatna arhiva

- Nakon svega, ne može se reći je li ovaj projekt adaptacija ili makeover, pomalo i jedno i drugo, kao i eklektičan pristup u uređenju. Kad je riječ o budžetu, planirano je bilo 160.000 eura, ali kao i obično, premašen je za nekih 15%. Vlasnica je izuzetno zadovoljna jer je dobila funkcionalnu, lijepu, veliku plesnu dvoranu sa svlačionicom i kupaonicom, na koju se naslanja prekrasan prostor za život - otkrila je za kraj Suzana Strunjak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 16:18