U GOSTIMA

Stan sa sedam metara dugačkom staklenom stijenom koja pruža divan pogled na Sljeme

 BERISLAVA PICEK/CROPIX/
Vodimo vas u stan od 50 kvadrata, u zagrebačku Martićevu ulicu i zgradu koju je projektirao arhitekt Zlatko Neumann

Sve je počelo kupnjom stana u kojem 20 godina nitko nije boravio, a koji je nekoć bio ured. Lokacija u Martićevoj bila je odlučujuća te golem potencijal koji smo odmah vidjeli. Posebice, kao je mi zovemo, u "prozorskoj kutiji", sedam metara dugačkoj fronti koja pruža prekrasan pogled na Sljeme, počinje vlasnica svoju priču o lijepom stanu od 50 kvadrata u zgradi koju je projektirao arhitekt Zlatko Neumann.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/

- Stan je bio u groznom stanju, bojali smo se podići rolete da slučajno ne padnu na cestu. To je značilo potpunu adaptaciju svakog milimetra podova i zidova te zamjenu stolarije. Stan je na četvrtom katu bez lifta pa je sav materijal trebalo iznositi i donositi pješke. Imali smo sreću na fantastičnoj ekipi izvođača iz tvrtke AMG Product - ističe vlasnica koja je, iako po struci pravnica, vodila glavnu riječ oko unutarnjeg dizajna, izbora boja i namještaja.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/

Stan može imati više funkcija, kako kao ugodno mjesto za boravak i intimu, tako i, primjerice, kao lijepi home office povezan s prirodom

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/

Dizalice topline

Njezin partner, softver arhitekt, preuzeo je kontrolu nad crtanjem tlocrta, instalacija i rješenja za grijanje.

- U polovici stana brušenjem i lakiranjem uspjeli smo zadržati stari hrastov parket. Rušili smo zidić u kupaoni te jedan pregradni zid. Zadržali smo ulazna vrata iz 60-ih kako bismo u stubištu unosili što manje promjena. Odlučili smo se za podno grijanje u kupaonici te dizalice topline, stoga stan nema plin, odnosno imamo jedan račun manje - ponosno priča.

Stan je zamišljen kao moderan stan za dugoročni najam za maksimalno dvije osobe, s otvorenim pogledom na Sljeme. Riječ je o elegantnoj zen oazi u koju se dolazi nakon buke centra grada, a koja odiše funkcionalnošću, minimalizmom i dizajnom.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/

Preko puta dvosjeda je TV koji stoji na second hand minimalnoj Ikeinoj komodi

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/

- Riječ je o multifunkcionalnom prostoru koji s pogledom i svjetlosti koju pruža, osim svih životnih potreba koje inače pruža stan, postaje funkcionalan i lijep home office povezan s prirodom. Osim toga, ima puno potencijalnih sjedećih mjesta unutar "prozorske kutije" te šank, rasvjetu koja se spaja na aplikaciju te po želji mijenja boje u ritmu odabrane pjesme, tako da postaje i prekrasno mjesto za druženje - objašnjava vlasnica.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/

Kakav ste osjećaj željeli postići uređenjem, pitali smo je.

- Osjećaj opuštenosti i sklada koji imamo u spoju s prirodom, iako je stan u centru grada. Zato smo i odabrali zelenosivu boju kuhinje, hrastov parket i pločice u imitaciji hrasta. Također, odabrali smo na kupaonskim pločicama imitaciju mramora, kao i na oblogama "prozorske kutije" koji je izvorno prirodni materijal dodajući povezanost s prirodom. Bitna nam je održivost te cirkularna ekonomija pa su kauč, krevet u spavaćoj sobi i komoda naš stari namještaj iz prijašnjeg stana - priča kreativna pravnica i dodaje kako je dnevni boravak mali prolazni dio između kuhinje i spavaće sobe, a osnovna vodilja pri njegovu uređenju bio je pogled.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/

Zasebna garderoba

- Sljeme se vidi iz ležećeg položaja s kauča, odnosno dnevni boravak je nastavak "prozorske kutije" i lounge prostora. Odlučili smo imati malo komada namještaja jer je želja bila ne opteretiti prostor, primjerice ormarima. Stoga smo si mogli priuštiti veće komade namještaja. Ormare smo kompenzirali zasebnom garderobom, odnosno dodatnim ormarom u podrumu kako bi se mogla mijenjati zimska i ljetna garderoba, odnosno spremiti veliki predmeti poput kofera.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/

Odabrane su stropne okrugle LED lampe koje mijenjaju boje te se mogu kontrolirati preko aplikacije

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/

Taj je trosjed mogao biti i dvosjed, ali smo razmišljali i o funkcionalnosti pa kad stanarima dođu prijatelji, još dvoje ljudi može komotno prespavati. Preko puta dvosjeda je TV koji stoji na second hand minimalnoj Ikeinoj komodi - nabraja vlasnica i dodaje kako su posebnu pozornost posvetili rasvjeti uz staklenu stijenu.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/

- Tražili smo tijekom cijelog projekta minimalne stropne okrugle LED lampe koje mijenjaju boje te se mogu kontrolirati preko aplikacije. Njih šest, svaka u svom dijelu "prozorske kutije", po noći mogu doslovno promijeniti cjelokupnu vizuru stana odabranom bojom, dodatno se još reflektirajući od prozorskih stakala. Izazov je bio integrirati svaku od njih u strop jer svaka ima svoj adapter - prisjeća se, a mi smo je za kraj pitali ima li neki savjet za ljude koji tek kreću u adaptaciju.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/

- Prvenstveno odredite svrhu, tj. namjenu stanu. Zapitajte se za koga se stan radi kako biste se fokusirali na njegovu funkcionalnost. Tko će unutra živjeti te koje su potrebe i navike njegovih budućih stanara. Također, preporučila bih svima da vode računa o tome što od svog postojećeg namještaja mogu iskoristiti ili ako nemate viška namještaja, second hand kupnjom dodatno ne štetite okolišu, cjenovno je jako prihvatljiv te se njime možete igrati modificiranjem ili bojanjem - zaključila je vlasnica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 02:34