Dom s karakterom

Stan rock 'n' roll para

Moderan, urbani stan na zagrebačkom Jordanovcu
Profil
Vlasnici:
mladi bračni par
Interijer:
Lotus Architecti
Info:
stan površine 180 kvadrata na zagrebačkom Jordanovcu

Ona je više htjela mekoću i toplinu, a on malo britkiji look, kožu i metal. Na kraju su došli do kompromisa i odlučili u svoj zajednički dom unijeti malo njezine i malo njegove osobnosti. U tome im je pomogla arhitektica Maja Brucić iz tvrtke Lotus Architecti, koja je za mladi bračni par u konačnici osmislila moderan, urbani stan na zagrebačkom Jordanovcu, što je i bila njihova primarna ideja. – Najvažnije je bilo uklopiti sve njihove želje u jednu skladnu priču, harmoniju.

Stan je bio u roh bau fazi kada smo krenuli s projektom pa nije bilo grubih građevinskih radova, nego su se samo izvodili obrtnički radovi i uređenje interijera – kaže Maja Brucić. I moramo priznati, čini nam se da je u stanu ipak prevladala ona muška strana, što, naravno, nije nikakva kritika. Dapače. Odmah smo primijetili kožne fotelje i kutnu garnituru u tamnijim nijansama, metalne, staklene, crne i bijele sjajne površine, moćnu crnu kuhinju, općenito zanimljiv odabir materijala…

Da, pravi muški stan, elegantno minimalistički s pomalo rockerskom notom, a opet topao i ugodan, čemu je, očito, pridonijela ruka nježnijeg spola. No, da ne duljimo s našim osobnim dojmovima o stanu, provest ćemo vas njegovim prostorijama. Čim se uđe u stan tu je veliki hodnik s predivnim lusterom, foteljom i garderobom.

Iz hodnika se direktno ulazi u prostran i prozračan dnevni boravak s golemim prozorima i izlazom na terasu te prostorom za blagovanje, dok se lijevo nalazi kuhinja. Desno je, pak, ulaz u spavaći trakt, gdje se nalaze dvije spavaće sobe s kupaonicama. Prije svega, spomenuli smo, zanimljiv je odabir materijala: u ulaznom hodniku i dnevnom boravku zid je obložen peruanskim antracit kamenom, na podovima se u cijelom stanu nalazi bijeli troslojni parket, izrađen od hrastovine, dok su kupaonice obložene mozaik pločicama koje imitiraju metalne listiće.

U ženskoj kupaonici to je mozaik u boji starog zlata, a u muškoj, koja ima walk in shower, to je mozaik koji izgleda kao pločice titana. Ono što se također uočava cijelim stanom je dizajnerski namještaj: fotelja i kutna kožna garnitura u boravku su Natuzzi, a lampe Foscarini i Artemide. U oko nam je upao i zanimljiv stolić u dnevnom boravku, izrađen od stakla i metalne žice.

Interesantno je istaknuti i da smeđu i zlatnu boju, koja prevladava u boravku, ublažava plava boja, odnosno slike na platnu u plavim tonovima… I kuhinja nosi poznati potpis. Naime, budući da su vlasnici pravi gastronomi i istinski uživaju u hrani, posebna je pažnja posvećena upravo tom dijelu stana. – Odabir je pao na Berloni kuhinju s napom koja ima naslikanu siluetu New Yorka, grada čiji su vlasnici stana veliki obožavatelji.

A budući da vlasnica voli kuhati finu hranu, nismo htjeli štedjeti na površini kuhinje, već smo je podijelili u dva dijela. Jedan je dio kuhinje specijalno stoga dizajniran za vlasnicu, odnosno za njezinu veliku zbirku knjiga iz područja kulinarstva, te je opremljen audio i LCD sustavom.

U tom se dijelu nalazi i vinski dio za butelje te barski stolić sa stolcima, koji je ustvari u ulozi otoka jer služi i kao radna ploča u pripremi hrane – kaže arhitektica Maja Brucić. Što se tiče spavaće sobe, opremljena je bijelim kožnim krevetom s obloženim uzglavljem u smeđoj keramici, sa svake je strane noćni ormarić od lakiranog medijapana te preko puta ormar na kojem su golema ogledala. Druga spavaća soba je dječja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 13:17