JEDNOSTAVNO I ČISTO

Stan inspiriran japanskim minimalističkim dizajnom: Ništa nije onako kako izgleda

 Boring City
Nadahnjujući se japanskim minimalističkim stilom, arhitekti su maksimalno optimizirali ovaj životni prostor

Japanska arhitektura jednostavnost smatra oblikom umjetničke forme, ne samo u rasporedu i korištenju materijala već i u skladnoj kombinaciji prostora i svjetla. Ključno je odbaciti sve glomazne, neuredne elemente kako bi se stvorio čist prostor kroz koji se možete nesmetano kretati, prostor u kojem možete dobiti dojam sporijeg protoka vremena, mjesto koje omogućuje kontemplaciju kako bi osobe koje borave u stanu postigle uravnoteženost svojih emocija.

image
Boring City

Stan koji je primjer svega gore navedenog projektiran je i uređen od stane vijetnamskog dizajn studija Boring City te je inspiriran japanskim minimalističkim dizajnom interijera koji se u ovom slučaju najviše očituje u zanimljivom načinu skrivanja predmeta zbog čega ovaj dom uvijek izgleda čisto.

image
Boring City
image
Boring City
image
Boring City

Cjelokupni stan ima osnovni raspored koji uključuje dvije spavaće sobe, dnevni boravak, kuhinju i blagovaonicu i ostale funkcionalne prostorije. Kremasto bijeli tonovi stvaraju osjećaj prostranosti i istovremeno čine linije u dizajnu besprijekornima i međusobno usklađenim. Kako bi se povećao dojam ugode i topline stana, dizajneri su se odlučili za namještaj od drva kojeg su iskoristili za postizanje sklada i ravnoteže.

Umjesto uobičajenog prostora za odmor i uredno pohranjivanje stvari, dizajnerski tim koristi dnevni boravak od 17 metara četvornih u različite svrhe. Kauč, stolić za čaj i TV polica raspoređeni su u sustav koji integrira mnoge funkcije. Uzdignuto područje dnevnog boravka u svom „lažnom” podu skriva pregršt prostora za pohranjivanje, ako i mogućnost uklapanja stolića u sam pod.

image
Boring City
image
Boring City
image
Boring City

Kuhinja i blagovaonica također su dizajnirane tako da se maksimalno iskoristi površina od 14 metra četvornih, a da su pritom potpuno opremljeni udobnim namještaje i svim potrebnim funkcionalnim dijelovima. Sve ovo dokazuje domišljatost arhitekata u odabiru i rasporedu prostora.

Iako to nije lako primjeriti cijeli stan obiluje nizom prostora za pohranu koji obično imaju bar još jednu funkciju, ali zahvaljujući odabiru jedinica koje se naslanjaju na jednostavnost cijeli prostor odiše lakoćom.

image
Boring City

Nadahnjujući se japanskim minimalističkim stilom, arhitekti su maksimalno optimizirali ovaj životni prostor kako bi odgovarao ograničenom prostoru stana, kao i izvornim zahtjevima vlasnika kuće. Ovakav dizajn stana može biti idealan prijedlog za one koji vole sklad, jednostavnost i japanski stil dizajna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 23:54