Crveni zid

Stambeni kompleks koji oduzima dah: Stoji na stijenama s fantastičnim pogledom na more i otoke

 Sana Halimovi
La Muralla Roja, odnosno "Crveni zid", naziv je stambenog kompleksa koji privlači pozornost jarkim bojama svojih vanjskih zidova

Nalazi se na stijenama obalnog gradića Calpe u Španjolskoj. Sagrađen 1973. godine prema nacrtima arhitekta Ricarda Bofilla, La Muralla Roja još izgleda iznimno moderno i atraktivno. Nastao po uzoru na arapsku arhitekturu nalikuje na utvrdu koja se poput dojmljive ružičaste siluete izdiže iznad stijena. Izražajna geometrija brojnih prolaza, terasa i katova ovog kompleksa podsjeća na labirint u kojem bismo se rado izgubili, uživajući u suncu i fantastičnom pogledu na more i obližnje otoke.

Niz povezanih terasa na koje pristup ima 50 stanova koji se nalaze u ovom kompleksu dodatno oblikuje zanimljiv izgled ove građevine, a na krovnim terasama nalaze se solariji, bazen za plivanje i sauna u kojima mogu uživati svi stanari. Vanjski zidovi obojeni su u različite nijanse crvene i ružičaste kako bi se stvorio odličan kontrast s okolinom, a kombinacijom njihovih različitih nijansi dobiva se dojmljiva iluzija dubine prostora. Zidovi okrenuti prema unutrašnjosti kompleksa u pojedinim su dijelovima građevine obojeni u različite nijanse plave, čime se dodatno naglašava upečatljivost ove arhitektonske poslastice.

Planirate li posjet Španjolskoj, možete unajmiti i jedan od stanova u kompleksu La Muralla Roja preko stranica Airbnb ili Booking.com, a osim ugodnog boravka na obali moći ćete snimiti i impresivne fotografije poput ovih u nastavku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 17:49