OD VRHA DO DNA

Samo 5 metara široka četverokatnica dobila je novi život zahvaljujući poetičnom stubištu

 James Leng
Izvedena je neka vrsta gimnastike na stubama gdje je svaki pokret bio različit od ostalih

Arhitektonska tvrtka Studio J.Jih sa sjedištem u Bostonu i studio Figure sa sjedištem u San Franciscu transformirali su četverokatnu, 5 metara široku i 196 metara četvorni veliku povijesnu kuću u nizu u bostonskom South Endu. Prikladno nazvan Hairpin House, projekt uzima uske, nepredvidljive i krajnje poetične zavoje planinske ceste kao inspiraciju za cjelokupnu obnovu – što se posebno vidi u novim središnjim stubama koje se ne mogu rasplesti.

image
James Leng

Vlasnik kuće, rodom iz Bostona, angažirao je projektantski tim da obnovi kuću kuću i proširi njezin korisni prostor. Glavni izazov bio je reorganizirati tlocrt; posebice ukloniti i ponovno zamisliti pozamašno postojeće stubište koje je zauzimalo cijelu trećinu kuće, račvajući je po sredini.

image
James Leng
image
James Leng
image
James Leng

Kroz opsežna eksperimentiranja i fino podešene kalibracije koje su se prilagodile bostonskom strogom građevinskom kodu, arhitekti su zamislili učinkovitije stube koje bi dinamički reorganizirale prostor i uspostavile njegovu paletu materijala. Rezultat je po mjeri izrađeno stubište od bijelog hrasta koje se odmotava dijagonalno kroz kuću, povećavajući korisnu kvadraturu za više od dvadeset posto.

image
James Leng
image
James Leng

- Izveli smo neku vrstu gimnastike na stubama gdje je svaki pokret bio različit od ostalih, zbog svog nužnog sučelja s jedinstvenim programskim i cirkulacijskim uvjetima na svakom katu - kaže James Leng, partner u tvrtki Figure. - Kao što planinska cesta svoj oblik dobiva od padine na koju se oslanja, ovo stubište doista je oblikovana kontingentno kroz pritiske svog unutarnjeg konteksta – dodaje.

image
James Leng
image
James Leng

Ovaj elementarni, organski objekt primjer je neutralne palete materijala u domu, koja bi trebala evocirati neodređenu eru: suvremena, ali također primjerena vremenu izvorne izgradnje kuće u nizu iz 1892. Podovi su od bijelog hrasta, a u odabranim područjima poput prizemlja i kupaonice je nježno prošaran francuski vapnenac. Zidovi su od bogate vapnene žbuke koja je nanesena izravno na ciglu, što omogućuje prozračnost, difuziju vlage i teksturnu dubinu. Ostali definirajući volumeni - monolitni kameni kuhinjski otok u prizemlju i fasetirani kamin na prvom katu - isklesani su od pojedinačnih blokova sedre.

image
James Leng
image
James Leng

Ove suptilno teksturirane površine aktiviraju prirodno svjetlo koje prolazi kroz nove, povećane čelične francuske prozore i vrata na svim razinama u stražnjem dijelu kuće okrenutom prema jugu. Svaki je povećan u mjerilu za više od 200%, stvarajući stražnju fasadu ukrašenu dnevnim svjetlom, pogledom i koja se elegantno uklapa u prastaru ciglu bostonske povijesne arhitekture. Stražnja terasa izrađena od plavog kamena koju je dizajnirao Pate Landscape Architecture povezuje vanjski prostor s unutarnjom paletom, dok je rub vrta obložen čeličnim rubovima koji su obloženi prahom i obavijen zidovima od cedrovine.

image
James Leng
image
James Leng
image
James Leng

- Velika radost koju smo pronašli u ovom projektu bila je u procesu oblikovanja iz toliko vrtoglavih ograničenja, ali također treba reći da je projekt uspio samo iz intenzivno produktivne suradnje između naše dvije tvrtke. Kao generacija arhitekata u nastajanju koja traži alternativne pristupe autorstvu, bilo je nevjerojatno zadovoljstvo razviti proces u kojem smo uspjeli doći do nečeg ljepšeg jer smo na tome radili zajedno – zaključuje Lang.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 03:13