Usred metropole

Romantično gnijezdo u Palmotićevoj ulici: 30 kvadrata uređenih u 30-ak dana za 30.000 kuna

 Neja Markičević/CROPIX
Ideja vlasnice bila je postići prostor koji stvara ugodu i osjećaj zaštićenosti. Otkrili smo s kojim je trikovima u tome i uspjela

Postići toplinu prostora koristeći uglavnom bijelu boju nije nimalo lak zadatak. No, Bojana Kljajić, vlasnica suterenskog stana u staroj zgradi u zagrebačkom centru, uspjela je u tom naumu. Za prevladavajuću bijelu odlučila se povodeći se provjerenim receptom - svijetle boje prostor osvježavaju i vizualno povećavaju, a to su osnovne želje vlasnika govorimo li o malim stanovima, osobito suterenskim. Bojana je jedna od mnogih koji su posljednjih godina prepoznali potencijal na prvu neatraktivnih i malih prostora u glavnom gradu.

image
Neja Markičević/CROPIX

- Od početka sam željela pronaći stan manje kvadrature na atraktivnoj lokaciji i namijeniti ga za iznajmljivanje. Odluka je pala na suteren u Palmotićevoj jer mi se svidio način na koji je njegovih 30 kvadrata raspoređeno, ali i činjenica da nije imao problem s vlagom, što je bio čest slučaj prilikom razgledavanja ponuđenih stanova - pojašnjava nam vlasnica svoje iskustvo.

Pri uređenju joj je pomogla Ivana Kljajić, svestrana kreativka koja se krije iza imena Mama Bear. U zajedničkom dogovoru Bojana i Ivana zaključile su da neće puno odmaknuti od "suterenske osobnosti".

- Osjećaj šćućurenosti, gnijezda, zaštićenosti i udobnosti moja je ideja života u suterenskom prostoru, stoga smo se pri uređenju vodile tim karakteristikama - kaže vlasnica, naglašavajući kako nije željela od stana raditi nešto što on po svojoj suštini nije.

image
Neja Markičević/CROPIX
image
Neja Markičević/CROPIX

Topli ambijent postignut tekstilima i rasvjetom ničim ne odaje da se nalazite usred užurbanih ulica grada

image
Neja Markičević/CROPIX

Prigodno nazvan The Nook, Bojanin stan odiše modernim stilom uz rustikalne elemente. Budžet koji su uložili u radove koji su trajali samo 30-ak dana iznosio je 30.000 kuna. Taj iznos nije dopuštao potpuno preuređenje kuhinje, no novi su joj izgled podarili zamjenom ručki i dodavanjem crne boje kako bi se bolje uklopila u ostatak prostora koji čine dvije prostorije.

image
Neja Markičević/CROPIX
image
Neja Markičević/CROPIX
image
Neja Markičević/CROPIX

Odmah pri ulasku u stan nailazimo na kuhinjski i blagovaonski dio iz kojega se ulazi u drugu prostoriju u kojoj je integriran dnevni i spavaći prostor. Iz kuhinje, odnosno blagovaonice ulazi se u malu kupaonicu i WC, a sve su prostorije prožete elementima drva te bijele, sive i puderasto ružičaste boje. Čupavi mekani tepisi bili su Bojanin izbor za prekrivanje podova u dnevnom i spavaćem prostoru, baš kao i u kuhinji. Posebno šarmantan i zanimljiv je Coffee station, ideja kreativke Ivane. U tom posebnom dijelu kuhinje na jednom se mjestu nalazi sve potrebno za pripremanje kave ili čaja, a kako ljudi diljem svijeta u tom jutarnjem ritualu posebno uživaju, kutak se pokazao praktičnom i vizualno genijalnom idejom koja, među ostalim, nadoknađuje nedostatke koje suteren ima. Jedan od osnovnih nedostataka je manjak prirodne svjetlosti, ali on je u ovom stanu prevladan odličnim izborom rasvjete - birajući tople tonove svjetlosti i dodajući elemente dekorativnih lampica, stan je postao ugodno osvijetljen, topao i udoban kutak za odmor.

image
Neja Markičević/CROPIX
image
Neja Markičević/CROPIX
image
Neja Markičević/CROPIX

- Mojim gostima, ali i meni samoj, najomiljeniji dio stana upravo je spavaći kutak. Uz topli ambijent postignut rasvjetom stvara se dojam udobnosti i zaštićenosti koji ni sa čim ne pokazuje da se zapravo nalazite usred metropolske vreve - ističe vlasnica, ipak otkrivajući nedostatke ovog stana.

- Suteren ne bih prezentirala kao idealno mjesto za svakodnevni život. Osobno sam ljubitelj prirodnog svjetla u većoj mjeri nego što ga jedan ovakav prostor može pružiti. Također mi je teško zamisliti se s djecom u ovoj maloj suterenskoj kvadraturi - iskreno kaže Bojana.

image
Neja Markičević/CROPIX
image
Neja Markičević/CROPIX

No, svoju turističku funkciju The Nook izvršava više nego dobro, čemu svjedoče mnogi zadovoljni turisti. Suteren u Palmotićevoj tako je dobio epitete "doma daleko od doma" te romantičnog i skrovitog intimnog mjesta koje je mnogima ostavilo divno sjećanje na boravak u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 00:49