POGLEDAJTE VIDEO

Prvi smo ušli u novouređene urede uspješne IT tvrtke Productive u Zagrebu. Zanimljivi detalji odmah su nam zapeli za oko!

 Ivana Grgić/Cropix
Projekt uređenja potpisuje agencija Brigada koja kaže da se u opremanju sada provodi drugačija politika, koja fokus ima na praktičnosti

Upečatljivi crni neboderi u Strojarskoj ulici u Zagrebu, sagrađeni 2015. godine, od početka su bili namijenjeni za poslovne prostore. Prije približno šest godina i IT tvrtka Productive počela je raditi u jednom od njih, selila se nekoliko puta i u konačnici se smjestila u vlastiti prostor. Tvrtku Productive, jednu od najuspješnijih IT tvrtki na našem području, osnovali su Tomislav Car, Ivan Lučin i Jan Varljen, a okosnica njezina poslovanja je istoimeni proizvod za upravljanje poslovanjem agencija.

Pogledajte video!

image
Ivana Grgić/Cropix
image
Ivana Grgić/Cropix
image
Ivana Grgić/Cropix
image
IVANA GRGIC/CROPIX
image
IVANA GRGIC/CROPIX

Krešimir Šimičić, direktor prodaje Productivea, bio je zadužen i za vođenje projekta uređenja novog ureda. Nakon obilaska prostora, Krešimir nam otkriva da je preuzeo ovaj zadatak prvenstveno zato što su mu procesi vezani za građevinu i dizajn interijera zanimljivi, pa se odlučio okušati i ovakvom projektu. Posao mu je olakšala agencija Brigada, korisnik njihovih usluga, pa je dugogodišnje poznanstvo pridonijelo stvaranju idealnog prostora za zaposlenike tvrtke.

image
Ivana Grgić/Cropix
image
IVANA GRGIC/CROPIX
image
IVANA GRGIC/CROPIX

- Način poslovanja u Productiveu uvelike je diktirao smjer uređenja koji smo zamislili. Prije svega, željeli smo funkcionalan prostor za hibridni rad koji se očituje u dobrom rasporedu i korištenjem neutralnih tonova. U ovih 700 četvornih metara naglasak je bio na velikom broju manjih soba za sastanke, ukupno njih deset. Naši korisnici dolaze iz cijelog svijeta, primarno iz Velike Britanije, Amerike, Nizozemske i Australije. Mnogo vremena provodimo razgovarajući s njima, a dvoje, maksimalno troje ljudi iz tvrtke obavlja taj dio posla. Otuda potreba za manjim, funkcionalnim i kvalitetno zvučno izoliranim prostorima. Srušili smo nepotrebne zidove, stavili nove tepihe i sve sobe za sastanke zatvorili staklenim stijenama. Zaposlenici rade u četiri velika otvorena "međuprostora", a imamo i tri zatvorena ureda koje također, po potrebi, koristimo za sastanke.

image
Ivana Grgić/Cropix
image
Ivana Grgić/Cropix
image
Ivana Grgić/Cropix
image
IVANA GRGIC/CROPIX
image
IVANA GRGIC/CROPIX
image
IVANA GRGIC/CROPIX
image
IVANA GRGIC/CROPIX
image
IVANA GRGIC/CROPIX
image
IVANA GRGIC/CROPIX

Tapeta iz Japana

Poseban izazov bio je osigurati da sve sobe za sastanke (pa i one najmanje) imaju klima-uređaj, ali smo uspjeli uz malo kreativnosti. Modernizirali smo i rasvjetu, odnosno stara neonska zamijenjena je modernom LED varijantom. Uz navedene prostorije imamo i sobu koja nam služi kao studio i lounge u jednome. Koristimo ga za snimanje npr. edukacijskih materijala za naš proizvod, ali i oglasa za posao, a komentari su izvrsni. Pri uređenju ureda odlučili smo izostaviti "zabavne" sadržaje i prostor učiniti maksimalno funkcionalnim. Tijekom vremena i zahvaljujući iskustvu naučili smo da zaposlenici zapravo najviše cijene funkcionalan radni prostor, dobre financijske uvjete i više slobodnog vremena. Upravo zato pri zapošljavanju javno razgovaramo o plaći, a ljeti svima uposlenicima osiguravamo četverodnevni radni tjedan - objašnjava Krešimir.

image
IVANA GRGIC/CROPIX
image
IVANA GRGIC/CROPIX
image
IVANA GRGIC/CROPIX
image
Ivana Grgić/Cropix
image
Ivana Grgić/Cropix
image
Ivana Grgić/Cropix
image
Ivana Grgić/Cropix

Funkcionalno srce ureda je društveni prostor ili, kako ga u Brigadi nazivaju, Fueling station. Ovo je ujedno i najveća prostorija na katu u koju se djelatnici mogu doći odmoriti, objedovati ili se jednostavno družiti. Dobro iskorištene velike staklene stijene i impresivan pogled na grad čine ovu prostoriju izrazito opuštajućom, što je i bio konačni cilj. Tome pridonosi nenametljiv namještaj mekih linija koji također stvara prozračan i fluidan prostor. Svojstveni su i suptilni detalji u bojama Productivea te dinamična zidna tapeta koja je stigla iz Japana, a koja mijenja boju ovisno o jačini svjetlosti u prostoru. - Krenuli smo u drukčijem smjeru i dugo smo vremena proveli istražujući i razgovarajući s djelatnicima Productivea kako bismo shvatili njihov način poslovanja i navike. S obzirom na naše dugogodišnje poznanstvo i vlastito iskustvo s njihovim proizvodom, koji i sami koristimo, bilo nam je nešto lakše stvoriti konačnu sliku onoga što njima treba - kaže Damjan Geber, direktor Brigade.

Sati promišljanja i analize

Iako se nekad mislilo da "neobični, drugačiji i veseli" prostori pomažu tvrtkama da pridobiju kvalitetne djelatnike i da oni, zahvaljujući tim stavkama, bolje obavljaju posao, danas se provodi malo drukčija politika. Praktičnost, brzina i kvalitetna izvedba su osnova svakog posla pa tako i u ovom sektoru. Postalo je važno prije svega stvoriti ambijent koji će djelatnike potaknuti da svoj posao obave u ovom trokutu.

- Naizgled stvari mogu biti jednostavne, ali iza svega su sati promišljanja i analize. Vama je možda ovaj sivi strop u kuhinji samo sivi strop, ali mi smo proveli sate i sate istraživanja kako bismo našli najbolju boju baš za taj dio, onu koja neće opteretiti korisnike.

image
Ivana Grgić/Cropix
image
Ivana Grgić/Cropix
image
Ivana Grgić/Cropix

Uz vizualni dojam jako je bitan i onaj zvučni. Tišina je neophodna onima na sastanku, isto kao što oni u otvorenom dijelu ureda moraju biti pošteđeni buke iz drugog odjela. Zato smo odlučili "razlomiti" prostor sobama za sastanke.

Kako bismo stvorili opuštajuću atmosferu i osigurali tišinu, neki zidovi i dijelovi stropa obloženi su akustičnim pločama koje apsorbiraju zvukove, na pod smo stavili tepih, a na prozore teške zavjese - objašnjava voditeljica projekta Kristina Volf iz Brigade.

Nijanse koje umiruju

Kako bi postigli željenu atmosferu, vodili su računa i o rasvjeti - topla je u društvenim prostorima, nešto hladnija u radnim dijelovima. I biljke su strateški postavljene kako bi s jedne strane omogućile apsorpciju zvukova, a s druge stvorile vizualnu i psihološku barijeru u pristupu svakom odjelu. Odabrane su i prirodne boje te nijanse koje umiruju i ne stvaraju ni psihološko ni vizualno opterećenje.

image
Ivana Grgić/Cropix

Atraktivnost i čuđenje koje izazivaju uredi IT tvrtki diljem svijeta, pa i kod nas, naizgled su izostali u ovom prostoru. Ipak, riječ je samo o prividu i predrasudi da jednostavnost i odmjerenost nisu dovoljni, oni su u ovom slučaju izbrušeni do posljednjeg centimetra, toliko lagani i bliski da smo u trenutku zaboravili sve one impresivne projekte koji su nas nekada oduševljavali i shvatili da je došlo vrijeme za nešto novo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 20:32