TOP INTERIJER

Preobrazba potkrovlja okupanog suncem u stan koji je prepun tajnih prostora

 SCOTT FRANCES/
Leung je zamislila preobrazbu gradskog stana u skrovito utočište nadahnuto suštinom prostora svoje bake

Inspirirana skrivenim prostorima bakinog stana u Vancouveru, njujorška arhitektica Andrea Leung renovirala je povijesno potkrovlje Tribeca od 150 kvadratnih metara. Izdvajanjem druge razine neobičnih proporcija i umetanjem niza ugniježđenih soba s visokim stropovima duž jedne strane prostora, Leung je stvorila prozračno potkrovlje. Obnova je dovršena tijekom pandemije, a Leung je cijelo vrijeme živjela u prostoru.

image
SCOTT FRANCES/
image
SCOTT FRANCES/
image
SCOTT FRANCES/

"Tajni prostori me fasciniraju. Bakin penthouse bio ih je pun. Pritisnite pravo zrcalo i ono će se otvoriti u skrivenu tatami sobu. Naslonite se na desnu policu za knjige i slabo osvijetljeni hodnik odvest će vas do njezine osobne oaze mira," kaže Leung o muzi projekta.

Otkako se 2013. preselila u New York, Leung je zamislila preobrazbu gradskog stana u skrovito utočište nadahnuto suštinom prostora svoje bake, ali i ažurirano prema vlastitom ukusu. U Tribeci je pronašla idealno mjesto: suncem okupano potkrovlje s visokim antičkim limenim stropovima u crvenom stilu koje drže tri korintska stupa od lijevanog željeza. Smješten u povijesnoj zgradi koja datira iz 1864., stanu se pristupa preko kosih stepenica i prolaza s velikim industrijskim rolo vratima.

image
SCOTT FRANCES/
image
SCOTT FRANCES/
image
SCOTT FRANCES/

"Jedan pogled na neobrađeni prostor i točno sam znala kakvo utočište želim stvoriti", kaže Leung. "Onaj koji se polako razvija i otkriva, koji vas u početku oduševi svojom veličinom, a zatim kapitalizira vašu znatiželju."

Leung je započela projekt s nekoliko oštrih promjena. Prvo i najdrastičnije, uklonila je skučeni polukat koji je stajao s jedne strane stana, kao i kuhinju. Zatim je reorganizirala privatne prostorije uz istočni zid. Spavaća soba, garderoba, kuhinja i dvije kupaonice skrivene su iza dugog, kontinuiranog zida koji se proteže po širini prostora. Skrivena vrata spavaće sobe, primarne kupaonice i kuhinje otvaraju se u veliki, svijetli dnevni boravak i blagovaonicu potkrovlja, koji je obrubljen sa sedam visokih prozora s dvije strane.

Međudjelovanje ovog "zida od zrcala" i niza prozora, bilo je bitno za dizajn: "Zid od zrcala omogućuje glavnom životnom prostoru da nadiđe svoja fizička ograničenja i izgleda kao da se udvostručio, dok se velikodušni prozori sa svojim izvornim valovitim staklima također reflektiraju, kupajući zidove mekim lomljenim svjetlom", objašnjava ona. Gledajući u spavaću sobu, odraz prozora izvana i pogled na prozore iznutra urušavaju se jedan na drugi, stvarajući trenutnu — i čudesno zastrašujuću — inverziju interijera i eksterijera.

image
SCOTT FRANCES/

Reflektivne površine i skriveni prostori nalaze se po cijelom domu, dodajući eteričnu dimenzionalnost stanu. Garderoba obložena orahom smještena iza spavaće sobe stvara meditativnu nišu s toplim osvjetljenjem i beskonačnim zrcalima. Iz dnevne sobe otvaraju se trokrilna vrata sa zrcalima i otkrivaju primarnu kupaonicu, gdje je ovalna kada uklopljena u zidove od kamena s mekim žilama. Još jedan set vrata sa zrcalima otvara se u kuhinju gdje se mat figurativni mramor i patinirana mjedena glodalica poigravaju s novim hrastovim podovima od širokih dasaka potkrovlja. Iza klizne pregrade ispred ulaza, druga je kupaonica obavijena mramorom s venama s naglascima svijetle metalik boje.

image
SCOTT FRANCES/
image
SCOTT FRANCES/
image
SCOTT FRANCES/

U dnevnom boravku/blagovaonici, Leung je dizajnirala nekoliko komada po narudžbi čije sjajne površine savijaju svjetlost kroz prostor. U blagovaonici to uključuje ormarić od mesinga i orahovine, blagovaonski stol i konzolni set, čije se nepravilno oblikovane ploče, noge i vrata poigravaju s konceptima ravnoteže i potpore. U dnevnoj sobi, prilagođeni mjedeni stolić za kavu daje organske krivulje koje nadopunjuju pravocrtnost arhitekture.

image
Andrea Leung

"Kao arhitektica, uživam u zadovoljstvu koje proizlazi iz pronalaska elegantno jednostavnih dizajnerskih rješenja", kaže Leung. "Ali što je još važnije, moju arhitekturu pokreće emocija koju stvara prekrasan prostor. Uvijek me zanima kako naizgled statične konfiguracije materijala mogu izazvati poetske napetosti koje govore o našim mislima i sjećanjima, koje dotiču aspekte naše podsvijesti i brze reakcije koje možda nećemo nužno moći u potpunosti artikulirati."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 10:32