TWINS HOUSES

Prekrasne Blizanke na otoku Braču označavaju jedno novo moderno doba u bogatoj otočkoj tradiciji

 Barbara Kovačević
Lokalni arhitekt Toni Trutanić, vrlo brzo je znao što treba raditi i jedanko tako brzo došao do realizacije ovog divnog projekta

Brač je uvijek dobra ideja pa gdje god išli, možda samo kampirati na nekoj od predivnih plaža, navratiti na jednodnevni izlet ili se pak odlučiti na boravak u nekoj od genijalnih kuća koja se skrivaju u tom prekrasnom krajoliku. Ili možda čak u dvije kuće? Baš na tom istom prekrasnom otoku Braču, u mjestu Selce smjestile su se, ne jedna, nego dvije fantastične kuće za iznajmljivanje koje ljudi vole zvati Blizanke. Svoj nadimak su dobile iz očitih razloga jer izgledaju jednako, savršene u svojoj pojavi i arhitekturi te dojmu.

image
Barbara Kovačević
image
Barbara Kovačević
image
Barbara Kovačević

Selce je inače mjesto koje je poznato po bogatoj klesarskoj tradiciji, gdje je kultura obrade kamena vidljiva na gotovo svakoj kući i baš u predjelu gdje se završavaju sve te kamene kuće počinje zelena oaza brdašca Petrovac na kojoj se smjestila jedna nova priča u obliku Twins Houses.

image
Barbara Kovačević
image
Barbara Kovačević

Lokalni arhitekt Toni Trutanić, vrlo brzo je znao što treba raditi i jedanko tako brzo došao do realizacije ovog divnog projekta. Izabravši baš tu lokaciju, arhitekt je želio prikazati kraj starog, tradicionalnog i početak novog modernog doba. Svoje ideje objašnjava odabirom samog materijala i stila građenja – goli betonski zidovi umjesto kamenih, veliki stakleni otvori umjesto malih sa zelenim škurama, interijer koji se odlikuje otvorenim tlocrtom s dosta prirodne svjetlosti, umjesto malih soba s malo sunčevih zraka. Iako arhitekt radi jedan zanimljiv zaokret, spoj s tradicionalnom kulturom nije zanemaren, on leži u brojnim detaljima koji krase Blizanke, kako u detaljima interijera tako i u formiranju vanjskog dvorišta.

image
Barbara Kovačević
image
Barbara Kovačević

Saznajemo kako je rok za izgradnju Twinsa bio poprilično kratak u pozadini je bio detaljno razrađen projekt, s predviđenim detaljima, brzim, pravovremenim i točnim odlukama vezanim za sve faze gradnje. U cijelom procesu nije bilo mjesta grešci, a uz dobar tim, organizaciju, dosta odricanja, a malo i zabave na gradilištu, Twinsi su izgrađeni baš onako kako je i sam arhitekt zamislio.

image
Barbara Kovačević
image
Barbara Kovačević

Kombinacije svjetla, prirodnih materijala i nekoliko povijesnih skulptura starih preko 300 godina su imperativi ovih kuća. Iz terase se pruža veličanstven pogled na dalmatinske otoke i Jadransko more, dok se na stražnjem djelu kuća nalazi bazen s dvorištem iz kojeg se također pruža prekrasan pogled na zadivljujuću bračku prirodu. Jednostavnost samog interijera pažljivo je osmišljena, s mnoštvom dizajnerskih, povijesnih i minimalističkih detalja. Stil koji prevladava je industrijski s betonskim zidovima i pretežno betonskom kuhinjom, što je ujedno i najveća dekoracija u prostoru. Ljepota jednostavnosti ovog interijera najviše se ocrtava kada sunčeve zrake prodru u kuće i unutar modernog izričaja unesu povijesnu ljepotu jednog od naših najljepših otoka.

image
Barbara Kovačević
image
Barbara Kovačević
image
Barbara Kovačević

Svaka kuća je velika 35 metara četvornih plus 15 metara četvornih galerije. U prizemnoj etaži su dnevni boravak, kuhinja i kupaonica koja se prostire na čitavih 9 metara četvornih. Na galeriji je smještena spavaća soba, povezana čelično - drvenim stubištem, koja ima pogled na vanjske vizure i bazen, gdje se nalazi komad povijesnog kamena koji krasi betonski zid ove prostorije.

image
Barbara Kovačević
image
Barbara Kovačević
image
Barbara Kovačević

U svaku kuću mogu stati po četiri osobe, a za dobar odmor gostiju pobrinut će se već dobro poznati domaćin na Braču - Marijan Trutanić u svom restoranu Petrovac koji već godinama oduševljava sve posjetitelje svojim domaćim vinom, uljem i namirnicama koji upotpunjuju cjelokupni dojam boravka u ovim predivnim kućama. Twins Houses potražite i na Instagramu @twins.houses

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 22:32