BOGATA PALETA

Pravilnim odabirom boja u vaš dom možete unijeti dašak sunčanog Mediterana koji će vas umiriti i opustiti

Sjedeća garnitura Calilla, Natuzzi Store Zagreb, Buzin

 Natuzzi
Ako pravilno odaberete boje, uz laskavu osvijetljenosti toplim danjim svjetlom sobe zapravo mogu izgledati prostranije nego što stvarno jesu

Opuštenu eleganciju talijanskog stila u interijeru karakteriziraju rustikalni akcenti, klasična umjetnička djela i ukrasni arhitektonski detalji koji podsjećaju na raskošne vile u Toskani ili na jezeru Como. No vrhunac svake prostorije inspirirane Italijom je njena zapanjujuća shema boja, budući da krajolik ove zemlje inspirira bogatu paletu boja za uređenje.

Talijanska paleta boja pretežno je topla, no dodavanje hladnih akcenta u boji daje ravnotežu interijeru. Tople boje u uređenju doma odraz su zlatnih polja i rustikalnih zidova, dok su plavo nebo, azurno more te bujno lišće u bogatim zelenim nijansama savršeni naglasci za talijansku shemu boja.

Kada su u pitanju interijeri, talijanski stil uređenja mnogi dizajneri smatraju glavnim konceptom koji je utjecao na mediteranski stil. Temelji se na toplim sunčanim tonovima poluotoka i u svojoj je prirodi u suprotnosti s vrućim mentalitetom lokalnih stanovnika. Sofisticirana suzdržanost i tradicija talijanskog interijera izazivaju osjećaj mira, udobnosti i lakoće bivanja, iznimno važnih u suvremenom svijetu.

Kultura dizajna

Talijanska kultura oduvijek je bila usko povezana s dizajnom. Što ni ne čudi jer je ta zemlja rodno mjesto mnogih istaknutih modnih dizajnera, ali i dizajnera namještaja te interijera koji su tijekom godina stekli svjetsku slavu. Prisjetimo se samo legendarnih imena kao što je Gio Ponti, otac modernog talijanskog dizajna, ikona 60-ih Achille Castiglioni, kuler među dizajnerima Joe Colombo ili, pak, Gae Aulenti, dizajnerska intelektualka s vizijom te Ettore Sottsass, poznat po radikalnom i provokativnom dizajnu namještaja. Zato je Italija neizbježno postala referentna točka za mnoge dizajnere interijera.

image

Sjedeća garnitura Buddie, Natuzzi Store Zagreb, Buzin

Natuzzi

Svakog proljeća svijet se okuplja u Milanu na godišnjem Salone del Mobile, sajmu s tisućama izlagača koji promiču kvalitetu i perfektnost talijanskog namještaja i pokućstva. Mediji ga opisuju kao mješavinu Super Bowla, Art Basela i Oscara s pregršt lampi, stolica i zapanjujućih stolića za kavu u fokusu.

Izvrsnost talijanskog dizajna je neupitna. I tako je već desetljećima. Kreativni umovi sa sunčanog poluotoka diktiraju bezvremenske trendove, a nama, koji vapimo za tom nonšalantnom la dolce vita svakodnevicom, ostaje da ih pokušamo pratiti.

Zato, ako želite stvoriti ugodan i prostran dom u kojem možete uživati ​​u obiteljskim okupljanjima, ovo bi mogao biti stil za vas. Osim toga, njegove ljupke karakteristike čine talijanski dekor praktičnim i svestranim stilom koji je savršen za svakodnevni život.

Ključ talijanskog stila

Ispravno odabrane boje od ogromne su važnosti za interijer u talijanskom stilu. Ovdje se prednost daje svijetlim i toplim tonovima s ponekim detaljem jarkih boja. Glavna, tzv. pozadinska boja, ako zidovi nisu od prirodnog kamena, najčešće je u nekoj od neutralnih nijansi kao što su bež, boja bjelokosti, boja šampanjca, blijedo ružičasta ili sienna, odnosno žuto-smeđa boja koja ima dugu tradiciju u talijanskoj kulturi. Ove boje pomažu stvoriti svijetle sobe koje jednostavno odišu elegancijom i mirom. Osim toga, zbog pravilnog odabira boje i laskave osvijetljenosti toplim danjim svjetlom sobe zapravo mogu izgledati prostranije nego što stvarno jesu.

Spomenute neutralne boje lako je nadopuniti akcentima u boji masline, lavande, okera, terakote i širokog spektra plave boje - bluastro (modro-siva), azzurro (modro-zelena), celeste (nebesko plava), acquamarina (akvamarin modra), zaffiro (safirno modra), turchino (tirkizno plava), indaco (indigo modra) stvarajući jedinstvenu atmosferu udobnosti i karaktera u sobi.

image

Ogledalo Anemonia, Natuzzi Store Zagreb, Buzin

Natuzzi

Talijanski stil može se postići u dvije vrlo različite verzije. U onoj klasičnoj predstavljen je obiljem svjetla, dok alternativna opcija pretpostavlja dominaciju zasićenijih i hladnijih boja.

Bezvremenska elegancija

Na kraju, najbolje je kombinirati jer što je kontrast izražajniji, interijer će izgledati zanimljivije. Jedina stvar koju treba zapamtiti pri odabiru pravih kombinacija boja je ravnoteža. Odnosno, ako je soba uređena u toplim bojama, treba ju nadopuniti zavjesama, namještajem ili dekoracijama hladnih nijansi. Međutim, ako je pozadina prostorije hladni ton, primjerice sivi prirodni kamen, treba ga nužno razrijediti toplinom okera i terakote, ali i pomno odabranim namještajem. Talijanski namještaj prepoznat ćete po tamnoj boji drveta, za razliku od preferiranih svijetlih nijansi drva u Scandi stilu, te po zanimljivim, često valovitim i oblim siluetama te jednostavnim oblicima. Ormari i komode od punog drva obavezna su dopuna prostoru, stolovi oko kojih se okuplja obitelj imaju izdržljive masivne radne ploče, stolice su mekane i najčešće s visokim tankim naslonom, garniture, kaučevi, sofe i fotelje nužno moraju biti udobni. Elegantna talijanska kućanstva oplemenjena su i zlatnim elementima poput ogledala, okvira slika, vaza, štukatura ili malih detalja na namještaju.

image

Fotelja Cammeo, Natuzzi Store Zagreb, Buzin

Natuzzi

Dnevni boravak uređen u talijanskom stilu uvijek izgleda moderno i skupo. Ovaj stil interijera doslovno je izvan vremena, nevezan uz vremenski period i prolazne trendove, te tako uvijek ostaje relevantan.

UGLEDAJTE SE NA TALIJANE I PRIGRLITE STIL LA DOLCE VITA. SAZNAJTE KAKO U NAŠEM SPECIJALU!

Prirodna paleta

Prilikom uređenja stana ili kuće u talijanskom stilu, važno je promisliti svaki detalj kako bi vaš dom postao ugodno mjesto koje podsjeća na toplu i sunčanu Italiju. Kada birate boje u talijanskom stilu, imajte na umu nijanse krajolika. Od hektara suncokreta do redova grožđa i maslina prepunih plodova, bistrog mora i čarobnih vrtova, talijanske boje izrazito su ugodne za oko i jednostavne za kreiranje vlastite palete. Sedam je boja koje ćete sigurno uočiti u svakom talijanskom interijeru, a ljubitelji dizajna i kvalitete uočit će da i poznati talijanski dizajnerski namještaj Natuzzi ima ponudu koja vrvi prepoznatljivim talijanskim nijansama:

1. Maslinasto zelena

image

Sjedeća garnitura Herman, Natuzzi Store Zagreb, Buzin

Natuzzi

Teško ćete pronaći ijednu mediteransku kuću bez maslinasto zelene boje u interijeru koja slavi raskošni plod masline. Suptilno djeluje na zidovima, a u kombinaciji s bijelom djeluje osvježavajuće. Maslinasto zeleni namještaj vrlo je zahvalan i lako ga je kombinirati sa svim tonovima smeđe, bež i boje pijeska koje se odlično slažu u talijanskim interijerima. Zbog svoje modularnosti za kombiniranje u interijerima posebno je pogodna Natuzzi Herman sjedeća garnitura s dubokim sjedalima koja vas pozivaju da se udobno smjestite.

2. Bijela

image

Sjedeća garnitura Deep, Natuzzi Store Zagreb, Buzin

Natuzzi

Neovisno o kojoj nijansi bijele se radi ona je ključna za postizanje balansa u interijerima talijanskog stila koji spaja suptilne tople boje s naglascima intenzivni nijansi. Čisto bijela, prljavo bijela te razne nijanse bež boje u prostorijama funkcioniraju kao most između suptilnih i intenzivnih nijansi u interijeru zbog čega imamo dojam da su talijanski interijeri nenametljivi i spokojni. Takav stil postići ćete i integracijom moderne bijele sjedeće garniture u dnevni boravak. Dobar je primjer Natuzzi Depp sjedeća garnitura zaobljene vizure za koju je slovenska dizajnerica Nika Zupanc pronašla u valovima Jadranskog mora.

3. Terakota

image

Sjedeća garnitura Sophy, Natuzzi Store Zagreb, Buzin

Natuzzi

Boja terakote podsjeća na sunce u smiraj dana te u vaš dom donosi toplinu. U prirodi, terakota je boja zemljane posude koja se peče u peći. Njene nijanse se kreću od prigušene narančaste do crveno-smeđe. Bez obzira na nijansu, sjajno se uklapa u sve prostorije doma, no ako je riječ o talijanskom stilu, posebno je poželjna u dnevnom boravku, blagovaonici i kuhinji jer stvara atmosferu udobnosti i gostoljubivosti. Terakota se svojim bogatim, zemljanim crvenim i smeđim tonovima lako uklapa u namještaj, zidove i dekorativne elemente svakog rustikalnog stila. Baš je takva i Natuzzi Sophy sjedeća garnitura.

4. Nebesko plava

image

Sjedeća garnitura Oblo, Natuzzi Store Zagreb, Buzin

Natuzzi

Boja koju u Italiji poznaju kao celeste pokušava dočarati vedro nebo nad bogatim talijanskim krajolikom. Svi tonovi plave boje u interijeru potiču na kreativnost i umanjuju stres, a pritom djeluju nježno i suptilno. Ova razne nijanse plave doprinose prostranosti stoga su idealne za dnevne boravke. Sjajno se sljubljuje s ostalim svijetlim i neutralnijim nijansama, ali i s crnom, sivom i zlatnom. U interijeru će biti u fokusu ako odaberete sofu ili fotelju u ovoj laskavoj boji, koja daje originalnost prostoru. Natuzzi Oblo sofa modularnog sastava model je udobnog i modernog dizajna, a zaobljeni oblik naslona za ruke i naslona za leđa doprinose maksimalnoj udobnosti.

5. Oker

image

Model Skyline, Natuzzi Store Zagreb, Buzin

Natuzzi

Riječ je o zemljanoj i toploj nijansi koja dočarava pijesak i odgovara modernom senzibilitetu uređenja doma. Oker boja varira od zlatne do svjetlosmeđe nijanse i jedna je od najstarijih boji koje ljudi koriste. Zidovi i fasade u Toskani poznati su po ovoj boji za koju kažu da se ogleda u pšeničnom polju u zalasku sunca. Izvrsno izgleda uz sivkastu, venecijanski crvenu, terakotu i boju crvenog vina. Rakoš okera pristaje na kožnom namještaju, ali i na teškim, luksuznim tkaninama kao što su baršun i brokat. Odlično izgleda na Natuzzi Skyline otomanu klasičnog dizajna s elementom chesterfield zaobljenosti koji je djelo nizozemskog dizajnera i arhitekta Marcela Wandersa.

6. Tamno smeđa

image

Počivaljka Deep, Natuzzi Store Zagreb, Buzin

Natuzzi

Smeđa je boja tamnog drveta i bogatog tla. To je kompozitna boja napravljena miješanjem crvene, crne i žute, a u interijeru je jedna od osnovnih i najčešće korištenih. Može se lako kombinirati s različitim nijansama i koristiti u gotovo svim sobama u domu. Dizajneri je vole zbog raznolikosti te ugodne i opuštene atmosfere.

Tamna, duboka nijansa smeđe u dnevnom boravku pomoći će da dizajn izgleda skupo i luksuzno, a u kombinaciji s prirodnim drvom i zlatnim elementima smeđa će zablistati. Kombinirajte ju sa sivom, crnom, narančastom, crvenom, terakotom, prljavo bijelom i blijedo ružičastom za postizanje talijanskog, rustikalnog i udobnog stila koji se sjajno ogleda u Natuzzi Deep počivaljci.

7. Siva

image

Sjedeća garnitura Valzer, Natuzzi Store Zagreb, Buzin

Natuzzi

Neki smatraju da je dosadna, no ako se dobro spari s ostalim bojama u paleti, siva postaje sofisticirana i elegantna boja u interijerima. Nastala miješanjem crne i bijele, siva praktički nema boje, ne privlači pažnju na sebe, ona je suptilna, pozadinska boja, no opet iznimno funkcionalna. Kako bi zabljesnula, potrebno ju je kombinirati s toplim nijansama. U talijanskom stilu, odlično se slaže sa zelenom, crvenom, terakotom, bež nijansama, crnom i zlatnom. Natuzzi Valzer sofa sjajno se uklapa u talijanski stil koji slavi komfor jer se može se transformirati u pravu oazu opuštanja proširujući veličinu s velikim brojem mogućnosti za vaš dnevni prostor.

UGLEDAJTE SE NA TALIJANE I PRIGRLITE STIL LA DOLCE VITA. SAZNAJTE KAKO U NAŠEM SPECIJALU!


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Natuzzija, Zagreb.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. ožujak 2024 23:13