SAVRŠENA RAČUNICA

Ovo prekrasno i unikatno utočište precizno je projektirano uz pomoć algoritma

 LEAD
Studio je stvorio algoritam za definiranje oblika zgrade i dao prioritet izradi konstrukcije projekta

Ovo predivno utočište u Hokkaidu u Japanu možda se na prvi pogled ne razlikuje od niza koliba koje smo vam već do sada predstavljali, ali u pozadini svega ovoga stoji nešto što nikada do sada niste vidjeli. Laboratorij za istraživačku arhitekturu i dizajn, ili l-e-a-d, dizajnirao je YEZO kao arhitektonski eksperiment u konstrukciji i održivosti. Projekt je definiran elegantno zakrivljenim krovom čiji su konstrukcijski elementi ovješeni o dimnjak. Iako izgleda impresivno i prekrasno, ovaj projektantski pothvat više je od lijepog krova.

image
LEAD
image
LEAD
image
LEAD

Studio je stvorio algoritam za definiranje oblika zgrade i dao prioritet izradi konstrukcije projekta. Slijedeći ovaj algoritam, svaki pojedini strukturni član koji definira krovnu krivulju može se proizvesti iz jednog kalupa. Svaki je komad ljepljena ili GluLam drvena greda koja se koristi pod različitim kutom ili je izrezana na različitoj duljini. To znači da je krivulja koja je došla iz pojedinog kalupa jedina nepromjenjiva varijabla između svake drvene grede. Korištene su GluLam grede jer povećavaju čvrstoću drveta korištenjem strukturnog ljepila za drvo i omogućuju projektantima da koriste manje drva.

image
LEAD
image
LEAD
image
LEAD

Slijedeći ovu logiku i minimizirajući ljudske odluke u projektiranju, LEAD je stvorio čistiji prostor savršen za fokusiranje na iznimnu prirodu u kojoj se našla koliba. - Vitki tektonski sustav u kombinaciji sa samo najvažnijim prostornim programom redefinira moderno značenje istinskog luksuza: mjesto i vrijeme za tiho razmišljanje i privatno uživanje u okruženju definiranom drvećem, kamenom, vodom i svjetlošću , okružen prirodnim ljepotama koje se stalno mijenjaju - objašnjavaju iz LEADA-a.

image
LEAD
image
LEAD

Iako su dizajneri prvenstveno planirali izolirano utočište kako bi posjetiteljima omogućili da se usredotoče na prirodne ljepote, teško je ne primijetiti elegantni interijer koji se krije u kolibi.. Betonski dimnjak djeluje kao žarišna točka unutarnjeg prostora dok stakleni zidovi izlaze u susret drvenom kišobranu. Interijer je izveden toplom paletom boja koja odgovara GluLam gredama koje pokreću i oblikuju cijeli projekt i pomaže vam da se osjećate povezani s namjerom arhitekata. Dakle, ako tražite bijeg u prirodu i želite se diviti nevjerojatnoj arhitekturi dok ste tamo, YEZO je možda savršeno mjesto za vas. Morat ćete samo pričekati dok ga netko izgradi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 17:26