TOP INTERIJER

Osvježavajuća transformacija 97 kvadrata kuće od cigle izgrađene još 1940. godine

 CATHY SCHUSLER/
Sadašnji vlasnik, praunuk prvotnog vlasnika, odlučio se na renovaciju kuće, ali je želio ispoštovati svoju baštinu na više načina

Ova kuća od cigle izgrađena je još 1940-ih u Flemingtonu, Australija i ostala je u vlasništvu iste obitelji sve ovo godine, gdje su svi preci kroz sve godine poštovali izvorno izgrađenu građevinu. Sadašnji vlasnik, praunuk prvotnog vlasnika, odlučio se na renovaciju kuće, ali je želio ispoštovati svoju baštinu na što više načina.

image
CATHY SCHUSLER/
image
CATHY SCHUSLER/
image
CATHY SCHUSLER/

U svojoj dugoj povijesti kuća je uglavnom ostala netaknuta, što je značilo da su mnoge njezine lijepe stare značajke još uvijek bile prisutne i vidljive. Međutim, sa svakim domom dođe vrijeme u kojem drevna kuhinja i oronula kupaonica trebaju renovaciju kako bi se doveli do suvremenih životnih standarda i osigurali dugotrajnost za godine koje slijede.

Arhitekti iz studija Lisa Breez Architect za ovu adaptaciju su odlučili isprazniti stražnji dio kuće koji do tada nije bio korišten i dodali su mu malu dogradnju. Također su premještene i zamijenjene uslužne prostorije, a novi prostor za kuhinju i blagovaonicu otvoren je i spojen sa svježe uređenim dvorištem. Spavaće sobe i dnevni boravak također su osvježeni i ažurirani s poštovanjem prema njihovim izvornim značajkama koje su ostavljene kakve jesu. Svaki detalj, izbor materijala i boja u domu inspirirani su izvornim obilježjima i erom stana.

image
CATHY SCHUSLER/
image
CATHY SCHUSLER/
image
CATHY SCHUSLER/
image
CATHY SCHUSLER/
image
CATHY SCHUSLER/
image
CATHY SCHUSLER/

Većina pročelja ove kuće od svega 97 metara četvornih ostavljena je u zatečenom stanju, lijepoj cigli koja se odlično uklapa u kvart u kojem se nalazi. Zapanjujuća, ali jednostavna promjena je napravljena u stražnjem dijelu kuće koji se sada spaja s prekrasnim dvorištem, gdje se arhitekti odlučuju ciglu obojati u bijelu boju i na taj način vizualno proširiti prostor, ali i stvoriti efekt osvježenja koji se bolje uklapa s novim dvorištem i kompletnim preuređenjem interijera.

image
CATHY SCHUSLER/
image
CATHY SCHUSLER/
image
CATHY SCHUSLER/
image
CATHY SCHUSLER/
image
CATHY SCHUSLER/
image
CATHY SCHUSLER/

Stražnji dio rezerviran je za predivnu suvremenu kuhinju i blagovaonicu u bojama koje poštuju eru izgradnje doma. Mint zelena boja pruža vizualnu poslasticu, ali također dotiče i sva druga osjetila pa imate osjećaj kao da prostor možete pomirisati i osjetiti na jeziku, ujedno je zaslužna i za stvaranje osjećaja prostranosti i lakoće. Terrazo pod koji se našao u kuhinji također se ponavlja u kupaonici koja je u istim tonovima gdje svaki prostor odiše svježinom. U ostalim prostorijama kao što su dnevni boravak i spavaće sobe nastavlja se ista elegantna forma s promišljeno odabranim namještajem, detaljima i bojama koji spajaju dvije daleke ere i odaju počast precima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. ožujak 2024 00:06