TOP INTERIJER

Odvažna igra profinjenosti u luksuznom stanu od 120 metara četvornih u Zadru

 LUKA GERLANC/CROPIX
Naime, jedna od spavaćih soba, umjesto ugradbenog ormara, ima vlastitu saunu

Nije teško biti zaljubljen u Zadar i vjerujemo da se, tko god ga je bar jednom posjetio, poželio i vratiti. Mi smo se vraćali već nekoliko puta, ovaj put smo otišli u goste u jedan profinjeni stan s pregršt odličnih ideja. Vlasnica ovoga stana se također iznova vraćala Zadru i pritom uvijek sanjarila o svojoj nekretnini u ovom divnom gradu. Kada se konačno ukazala prilika za to, zadatak uređenja svoje oaze za život i odmor povjerila je Belindi Pušić iz studija Belinda Design Interior. Arhitektica je vlastiti studio otvorila prije četiri godine u Kiseljaku, a prošle godine je otvoren i studio u Sarajevu zajedno s concept storeom. Vrlo brzo nakon početka samostalnog djelovanja Belindin rad je prepoznat daleko izvan granica Bosne i Hercegovine pa je tako prihvatila i ovaj projekt u Zadru.

image

Arhitektica Belinda Pušić

LUKA GERLANC/CROPIX
image
LUKA GERLANC/CROPIX
image
LUKA GERLANC/CROPIX

Arhitekti su na scenu stupili po završetku građevinskih radova u stanu, a zadatak je bio udovoljiti pomalo nestandardnim željama vlasnice koja je zaljubljena u crnu boju

image
LUKA GERLANC/CROPIX
image
LUKA GERLANC/CROPIX

- Naš zadatak je počeo kada je stan završen, u smislu svih instalacija, podnih i zidnih obloga i kupaonica. Trebali smo opremiti interijer namještajem, ugraditi saunu u spavaću sobu te zamijeniti umivaonike s dodatnim ormarima u kupaonicama. Sama vlasnica nije imala puno zahtjeva, ali je imala jasne upute, neke čak poprilično nestandardne, a i činjenica da obožava crnu boju i crni namještaj svakako je pridonijela unikatnosti ovoga stana. Pojedini zahtjevi su bili pomalo nekonvencionalni za uređenje interijera na moru, ali to nam je svakako bio dodatni izazov da udovoljimo željama vlasnice. Kako bi se sve uklopilo u dizajn, većina namještaja rađena je po mjeri, a u sklopu grubih radova izmještali smo struju, ugrađivali saunu u spavaću sobu, obavljali dodatne keramičarske radove u smislu obloga te završne građevinske radove – opisuje nam arhitektica.

image
LUKA GERLANC/CROPIX
image
LUKA GERLANC/CROPIX
image

X

LUKA GERLANC/CROPIX

ZRCALA I DEKORATIVNE OBLOGE

DIZAJN CIJELOG INTERIJERA SE NAJVIŠE ISTIČE PO ZIDNIM OBLOGAMA: OD IVERALA, KERAMIČKIH PLOČICA PA DO ZRCALA. OSIM DEKORATIVNE ULOGE, OBLOGE UJEDNO SLUŽE I ZA SKRIVANJE MANJIH NEDOSTATAKA TE VIZUALNO PROŠIRIVANJE PROSTORIJA

image
LUKA GERLANC/CROPIX
image
LUKA GERLANC/CROPIX
image
LUKA GERLANC/CROPIX

Odvažna crna elegancija rasprostire se na svih 120 metara četvornih stana. Manji ulazni hodnik uvodi u prostranu prostoriju gdje se spajaju dnevni boravak, blagovaonica i kuhinja. Iako prostor u potpunosti izgleda otvoreno i protočno, ipak postoje vizualne barijere koje odvajaju pojedine zone i domišljato iskorištavaju igru zrcala. Samom luksuzu ovog dijela stana pridonosi i velika staklena stijena orijentirana na smjer jugozapada koja cijeli dan pruža prirodno osvjetljenje i divan pogled na morsku pučinu. U ostatku stana nalaze se još dvije spavaće sobe i dvije kupaonice koje prate istu nit poveznicu kroz zanimljive dekorativne obloge i crnu boju.

image
LUKA GERLANC/CROPIX
image
LUKA GERLANC/CROPIX

SAUNA U SPAVAĆOJ SOBI

UMJESTO UGRADBENOG ORMARA, U JEDNOJ OD SPAVAĆIH SOBA SMJESTILA SE SAUNA KOJA JE NAPRAVLJENA PO MJERI U ARHITEKTONSKOM STUDIJU BELINDA DESIGN. IZRAĐENA JE OD SVIJETLOG NEOBRAĐENOG DRVA, A PREDNJI DIO JE BRONCA STAKLO NA VRATIMA

image
LUKA GERLANC/CROPIX
image
LUKA GERLANC/CROPIX

- Sam dizajn interijera ovog stana ističe se po zidnim oblogama. U dnevnom boravku zidove smo oblagali iveralom, kamin keramičkim pločicama velikog formata, postavljali štukature, ugrađivali zidne police i rasvjetu, a osim toga prostorom dominira velika kutna sofa s dvije lounge fotelje. Što se tiče rasvjete, odlučili smo se za nadgradbene šine s reflektorima i za ambijentalnu rasvjetu u sklopu namještaja. Kako crna boja ne bi preuzela svu pozornost, stvarali smo joj kontrast uz pomoć bijele, kašmir bež i sive boje te se one ponavljaju kroz čitav stan kroz različite materijale. Prolazi koji dijele kuhinju i blagovaonicu od dnevnog boravka su kompletno obloženi u tamnosivo ogledalo s crnim okvirom od medijapana kao naglasak. Zidna keramika u kuhinji je pješčano bež boje jer vlasnica nije željela jake teksture na tim područjima. Kuhinjske fronte su dizajnirane zatvorenog tipa, sve je sakriveno s brojnim umecima i nadopunjeno kvalitetnim električnim aparatima. Sudoper je potpultni zadržavajući slobodnu liniju radne ploče, a visoki elementi kuhinje u kojima smo ugradili aparate dalje se nastavljaju u dnevni boravak u smislu polica za vino i osvijetljene staklene vitrine za posuđe i dekoraciju. Blagovaonski stol je produkt našeg studija, dizajn elipse rađen je od medijapana i keramike, a upotpunili smo ga lusterom linijskog dizajna kako bi zadržali prozračnost prostora nasuprot masivnog postolja stola – opisuje Belinda.

image
LUKA GERLANC/CROPIX
image
LUKA GERLANC/CROPIX
image
LUKA GERLANC/CROPIX

Prostorom dominiraju svijetle boje - bež, bijela i siva kako bi stvorile kontrast moćnoj crnoj

Spavaće sobe su također jedan poseban svijet za sebe. Odabir boja je dosljedan i drugim dijelovima stana, ali ovdje su za sebe našla mjesto i neka malo drugačija rješenja. Naime, jedna od spavaćih soba, umjesto ugradbenog ormara, ima vlastitu saunu.

- Vlasnica je željela imati saunu u sobi pa smo joj udovoljili. Saunu smo radili po mjeri našeg nacrta i za nju izabrali svjetlu neobrađenu boju drveta i bronca staklo na vratima – objašnjava arhitektica.

Dosjetljiva rješenja, koja se najviše očituju kroz razne vrste obloga, skrivaju one manje zanimljive detalje poput kabela i aparata, a na pojedinim zidovima mogu se uočiti i štukature kako bi se stvorila dinamika i dobio volumen. Teško je ne primijetiti i umjetnine koje cijelu ovu priču podižu na još jednu višu razinu. Veliki formati zanimljivih fotografija i crteža daju posebnu osobnost stanu, ali određenu prisnost, a u kombinaciji s elegantnim zidnim tapetama i zanimljivim dekorativnim oblogama stvaraju zaokruženu cjelinu doista dobro osmišljenog uređenja interijera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 07:24