Top interijer

Odlične ideje u novom domu zagrebačke obitelji: Kad je hodnik dugačak čak 12 metara

 Privatna arhiva
Bračni par s troje malene djece odlučio je samostalno urediti svoj novi dom te su se u njega već i uselili, ali onda je zapelo

PROFIL

• Info: stan površine 100-tinjak kvadrata u kojemu su se preuređivali hodnik i dnevni boravak
• Lokacija: širi centar Zagreba
• Vlasnici: peteročlana obitelj
• Uređenje: dizajnerica interijera Bosiljka Antolković

Svoje dvojbe podijelili su s dizajnericom interijera Bosiljkom Antolković, a rezultat je vrlo zanimljiv i stilski usklađen prostor.

Mladi bračni par s troje malene djece kupio je stan od 100-tinjak četvornih metara u širem centru Zagreba, u zgradi novije gradnje. Iako su ga odlučili sami urediti te su se već uselili, “zapeli” su s uređenjem hodnika i dnevne zone. U pomoć su pozvali dizajnericu interijera Bosiljku Antolković, s kojom su već surađivali na nekoliko projekata. Ona je i ovaj put njihove ideje pretočila u stvarnost te ih stilski uklopila u ostatak stana, dajući mu novi karakter.

image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva

OD PREGRADE DO LJULJAČKE

Ulazni prostor odvojen je crnim, metalnim vratima u kombinaciji sa staklom. Dio pregrade je fiksan, a dio kliže. U nastavku hodnika je niz ormara od tamnog iverala, koji je razigran policama i ogledalima. U stražnjem dijelu je ljuljačka

image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva

- Stan je bio dovršen i useljen pa nismo imali intervencija u smislu prekrajanja zidova, mijenjanja instalacija ili obloga u prostoru. Kuhinja s otokom izvedena je prije, a u dnevnom boravku bilo je nešto ‘privremenog’ namještaja - opisuje nam dizajnerica zatečeno stanje. Neobičnost dnevne zone, kaže, u tome je što nema klasični blagovaonski stol, nego je tu funkciju preuzeo otočni element. No, taj koncept nije bilo potrebno mijenjati.

- Bijela, svevremenska kuhinja mogla se uklopiti u glavni zahtjev vlasnice, a to je moderan industrijski štih u ovom dijelu stana koji je obuhvaćen projektom uređenja - ističe.

Vlasnica se dvoumila treba li razdvojiti hodnik, odnosno ulazni prostor u čijem je nastavku dio koji praktički pripada dnevnoj zoni. Jedan od razloga za odvajanje ulaznog dijela bile su različite podne obloge, keramika i parket, a dodatni argument za tu intervenciju bila je i ukupna dužina hodnika od gotovo 12 metara.

- Budući da je ideja uređenja bila industrijski dizajn, odluka je pala na crna, metalna vrata u kombinaciji sa staklom. Dio pregrade je fiksan, a dio kliže. U ulazni dio na zid je postavljena tapeta koja je otoplila prilično hladne jednolične pločice na podu - kaže Bosiljka Antolković te dodaje kako se uzorak tapete ponavlja i u drugom dijelu hodnika, pa je i poveznica tih dvaju dijelova.

image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva

Na samom ulazu u hodnik koji pripada dnevnoj zoni nalazi se klupica iznad koje je lakirana armatura s aranžiranim biljkama i vješalicama za sitnice. Takav dekorativni element, ističe, također se može koristiti kao vizualna pregrada.

image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva

Postojeća dnevna zona bila je neobična po tome što nema klasični blagovaonski stol, nego je tu funkciju preuzeo otok. no nije bilo potrebno taj koncept mijenjati. bijela kuhinja uklopila se u željeni stil

image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva

U nastavku je niz ormara u kombinaciji tamnog iverala i dekor hrasta, koji je razigran policama i zrcalima, a glavna mu je značajka da skriva puno skladišnog prostora, koji je ovoj peteročlanoj obitelji osobito važan.

Hodnik i dnevna zona u kružnoj su vezi jer su dva prolaza prema boravku. Dizajnerica nam priznaje da u tom dijelu stana od spomenutog “privremenog” namještaja ipak ništa nije zadržano, a nabavljena je nova sofa Vivre, iza koje je organiziran element u funkciji poličara i ormara s nišom. U nju je ubačen kutak za sjedenje s lampom te police raznih veličina i oblika, što je još jedno zanimljivo rješenje u stanu. Ispred sofe su club stolić i TV komoda, koja kao dodatak također ima metalni dio s policama.

- To mi je jedan od najdražih dijelova stana. U njemu se, među ostalim, nalazi i akvarij - kaže dizajnerica. Zid u pozadini, dodaje, obojen je beton-tehnikom u sivo. Uz fotelju i Ikeinu lampu, priču su zaokružile tamne zavjese.

image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva

Na povratku u hodnik dizajnerica nam obraća pozornost na to da je riječ o najtamnijem dijelu stana, pa su na fronte ormara postavljena zrcala kako bi se dobila dodatna širina i osvjetljenje tamnog i uskog dijela hodnika. U stražnjem dijelu hodnika nalazi se radijator zatvoren u masku te ljuljačka koja visi sa stropa. To je dio za opuštanje, muziciranje i dječji kutak, a završava poličarom za knjige.

Inače, stan ima tri spavaće sobe, od kojih jedna trenutačno služi kao radna soba, zatim lođu, toalet i kupaonicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 15:09