NAPRAVIO SAM

Od ruševne garaže do drvene montažne kuće u Karlovcu. Cijena projekta? Oko 10 eura!

 Privatna arhiva
Drvena kućica je napravljena reciklažom odbačenih stvari koje su vlasniku smetale, a koje je čuvao godinama

Karlovčanin Bruno Rebel Androšević svakodnevno oduševljava velik broj pratitelja na svojoj Facebook stranici Rukotvorine by Rebel raznim kreativnim popravcima, izradama, low budget prije i poslije makeoverima... Na toj stranici Bruno savjetuje i pomaže ljudima kako da sami svašta naprave, poprave, recikliraju, restauriraju, kao i kako da najbolje dizajniraju interijer i eksterijer, i to s detaljnim opisom i uputama.

image
Privatna arhiva

U kućicu je uveo struju, postavio utičnice i rasvjetna tijela te pod izveo od paleta. Koristi ju kao prostor za odlaganje cvijeća i bicikla, a kreirao je i malu zonu za sjedenje

Otkriva nam da je odmalena uvijek nešto popravljao, izrađivao razne stvari i ukrašavao ih. Ta strast prati ga i danas, a nama je ovaj put pokazao i objasnio kako je osmislio montažnu drvenu kućicu za čiju mu je izradu trebalo gotovo nevjerojatnih oko 10 eura.

image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva

- Drvena kućica je napravljena reciklažom odbačenih stvari koje su mi smetale, a koje sam čuvao godinama. Uglavnom, radi se o staroj ruševnoj garaži koja nije bila zatvorena, a nosivi stupovi su bili truli. Prvo sam sanirao nosive stupove i pojačao ih, a nakon toga sam pregradio garažu na dva dijela, sa svime onim što je bilo za baciti i stajalo mi je u dvorištu kao višak, ali i po tavanu, šupama... Iskoristio sam svu tu ropotariju za izradu nove drvene kućice u dvorištu. Sa starom otpadnom ciglom u komadima, starim crijepom, željezom koje sam imao, starim staklom i prozorima, starim pijeskom i cementom koje sam također imao u vrećama, zatim starim drvenim vratima, daskama, gredama, letvama koje sam uzeo od paleta, te starim motornim uljem za auto napravljena je ova drvena kućica. Ukratko, napravljena je kreativnom reciklažom odbačenih starih stvari - sa smiješkom pojašnjava Bruno Androšević i otkriva kako je prvo sanirao i pojačao drvene stupove koji su bili jako loši i truli u zemlji, a nakon toga pregradio garažu na dva dijela sa starom lomljenom ciglom, starim prozorom, letvama od paleta i vratima koje je napravio od raznih ploča od iverica i drva koje je imao.

image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva

Bruno Rebel Androšević bavi se raznim popravcima i low budget makeoverima

- Uslijedila je obrada i rezanje na mjeru, šmirglanje, izrada ukrasnih dijelova, utora na okvirima prozora, premazivanje i ugradnja. Nakon toga sam zatvorio bočne strane drvene kućice, i to tako da sam na jednu stranu ugradio stare daske i letve s paleta, a na drugu sam postavio stare prozore i tako dobio ostakljenu zidnu stijenu koja pruža osvjetljenje i idealna je za čuvanje cvijeća u zimskom razdoblju. Na pročelju kućice sam prvo betonirao ulazni prag u drvenu kućicu, spaljivao stara masivna drvena vrata koja sam renovirao i ugradio, a nakon toga napravio konstrukciju za postavljanje letvi od paleta za drva - otkriva Bruno i dodaje kako je iskoristio obično staro staklo koje je bilo lomljeno za izradu dva prozora na pročelju kućice i nakon ugradnje napravio drvene ukrasne okvire oko njih. Drvene police na kućici je napravio od stare daske (poluoblice) koju je imao u šupi i nakon postavljanja letvi od paleta na cijeloj prednjoj strani, plinskim brenerom je spalio ugrađene letve, police i drvene okvire prozora. Zatim je sve premazao motornim uljem za auto koje je razrijedio razređivačem u omjeru 1: 1. Pročelje kućice završno je ukrasio zanimljivim detaljima i starim stvarima, a neki predmeti su i njegove handmade rukotvorine, poput primjerice svjetlećeg drva, vazica, drvenog ukrasa "Welcome", drvenog sanduka unutar kućice, hrvatskog štita...

image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva

- Nakon izrade vanjskog dijela drvene kućice, na red je došlo unutarnje uređenje - uvođenje struje, postavljanje utičnica, lampi, zatim postavljanje drvenog poda koji sam kompletno napravio od paleta. Na kraju je uslijedilo premazivanje razrijeđenim starim uljem od auta i finiširanje. I tako uz malo volje, kreativnosti, korištenja stvari i predmeta koji bi nekima bili za smeće, dobio sam lijepu drvenu kućicu koja, doduše, nije namijenjena za stanovanje, ali zato savršeno služi kao ostava za spremanje raznih stvari, cvijeća, bicikla, mojih rukotvorina i slično. No, kada bi se kućica još dodatno uredila, mogla bi bez problema koristiti kao kućica za druženje i odmor.

image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva

- Najbolji dio svega je što sam za ovaj makeover potrošio minimalno novca. Kupio sam čavle i vijke za 3,5 eura te razrjeđivač, šmirgl papir i silikonski kit za 6,6 eura. Sve ostalo sam imao u šupi i iskoristio u izradi - kaže Bruno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 18:15