BESKONAČNI PROSTOR

Obnova starogradskog stana u centru grada u razigrani dom mladog bračnog para

 MATEJ HAKAR/
Prostorni koncept je odmah evidentan, manifestacija vrijednosti i socijalni aspekt stana

Mladi bračni par nakon nekoliko godina zajedničkog života postao je veća obitelj i s tom promjenom došla je i potreba za većim stambenim prostorom. Njihov tadašnji stan od 113 metara četvornih koji datira još iz 20 godina prošlog stoljeća žudio je obnovom i proširenjem, stoga su vlasnici zamolili arhitekte iz slovačkog ureda Kilo/Honc da im pomognu stvoriti novi prostor za život. Stan se nalazi u centru Bratislave te je podijeljen na dva dijela.

image
MATEJ HAKAR/
image
MATEJ HAKAR/
image
MATEJ HAKAR/
image
MATEJ HAKAR/

Jugoistočni dio osmišljen je s prijelaznim prostorijama, zadržani su originalni drveni podovi i dvokrilna vrata. Dok je sjeverozapadni dio okrenut je prema dvorištu te je doživio brojne slojeve obnove i dogradnje. U ovom projektu arhitekti su se prvenstveno usmjeri na ovaj, sjeverozapadni dio jer im je pružao više mogućnosti za stvaranje doista posebnog projekta.

image
MATEJ HAKAR/
image
MATEJ HAKAR/
image
MATEJ HAKAR/
image
MATEJ HAKAR/
image
MATEJ HAKAR/

Prostorni koncept je odmah evidentan, manifestacija vrijednosti i socijalni aspekt stana. Arhitekti su se odlučili otvoriti stan koliko je god moguće, uklonili su sve barijere i dematerijalizirali prostor dodajući samo potrebne elemente.

- Željeli smo više zraka, pogleda, osjećaja i cvijeća. Okvir za zajedničke trenutke. Odlučili smo stvoriti "beskonačni prostor" distribuirajući prostorno kretanje u kružnom uzorku. Ne želimo doći do kraja hodnika, okrenuti se i vratiti – objašnjavaju arhitekti.

image
MATEJ HAKAR/
image
MATEJ HAKAR/
image
MATEJ HAKAR/
image
Kilo/Honc

Cijeli prostor je inspiriran prirodom i potiče razigranost. U dizajnu nema predvorja i nakon otvaranja ulaznih vrata ulazi se direktno u srce stana gdje se obitelj okuplja - za veliki stol. Cijeli koncept je usredotočen na stvaranje planova, a istovremeno se održava prozračnost od zajedničkog i društvenog do najintimnijeg dijela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 14:32