Novi projekt Chi-Osk

Fleksibilan i samoodrživ kiosk za različite namjene

Funkcionalan, fleksibilan i adaptabilan kiosk. Tako bi se u par riječi mogao opisati zanimljiv projekt naziva Chi-Osk koji je osmislio hrvatsko-američki tim koji čine arhitektice Maja Bručić i Eva Cotman, koja trenutačno radi u Barceloni, te ekonomist i menadžer James Price Chuck.

Reciklirani materijali

Kako pojašnjava Maja Bručić, vlasnica zagrebačke tvrtke Lotus Architecti, riječ je o kiosku koji se vrlo lako može smjestiti u različita okružja, poput plaže, trga, uz rijeku ili jezero, pa čak i uz autocestu. Osim toga, može se prilagoditi različitim vrstama usluge te poslužiti kao kafić, trgovina, izložbeni paviljon ili info centar, a cilj je njegovim korisnicima poboljšati iskustvo i doživljaj.

– Za izradu Chi-Oska predvidjeli smo kompozitne drvene grede kao osnovu konstrukcije te polutransparentne i translucidne materijale kao opnu kako bi se osiguralo dovoljno svjetlosti i izbjegao osjećaj skučenosti. Kao njegove glavne prednosti ističemo jednostavnu montažu i demontažu, što omogućuje da se tijekom hladnijih mjeseci objekt može sklopiti i skladištiti, te upotrebu recikiranih materijala za njegovu izradu i minimalno zagađenje prostora – opisuje Bručić i dodaje da Chi-Osk može funkcionirati bez ikakvih priključaka na infrastrukturu jer koristi “off-grid” tehnologiju i obnovljive izvore energije.

Budući da je riječ o potpuno samoodrživoj i zelenoj arhitekturi, tim je svojem projektu nadjenuo i “zeleno” ime. Naziv Chi-Osk je, naime, nastao kao izvedenica riječi kiosk, s time da su prva slova zamijenjena kineskom riječju chi, što znači osnovna životna energija koju dobivamo disanjem, a izgovara se “ki”.

Međunarodni natječaj

Projekt Chi-Osk prije svega je pripremljen za sudjelovanje na velikoj izložbi arhitekture koja se od 1968. bijenalno održava u Veneciji, no ove je godine prvi put organizirana u Chicagu. Tom prigodom je Rahm Emanuel, gradonačelnik Chicaga, odlučio raspisati međunarodni natječaj za kiosk koji će postati simbol grada i koji će se koristiti u različite svrhe i biti pozicioniran uglavnom na plaži jer taj grad uz jezero Michigan ima plažu dužine 65 kilometara.

Među 25 posto najboljih

– U izgled našeg kioska željeli smo prenijeti energiju i privid transformacije koja traje i koju smo primijetili promatrajući dinamiku valova na jezeru Michigan. Od žirija smo dobili pohvalu upravo za oblik kioska koji smo kreirali jer se prema njihovu mišljenju on savršeno uklapa na obalu jezera. Tako se Chi-Osk između 421 projekta koji su na natječaj pristigli iz 40 zemalja svijeta pozicionirao među 25 posto najboljih radova – ispričala je Bručić i napomenula kako su prilikom izrade projekta jako pazili da atraktivan dizajn prati cijenu, odnosno da u konačnici kiosk bude financijski održiv i cjenovno pristupačan.

Na natječaju su bila definirana tri uvjeta, i to budžet, površina od 200 četvornih metara te mogućnost jednostavnog preseljenja objekta s jedne lokacije na drugu po potrebi.

Zadanu površinu odlučili su pak najbolje iskoristiti postavljanjem kioska u oblik slova C, a ispred njega nalazi se i terasa koju je moguće natkriti.

Projekt Chi-Osk bit će izložen na izložbi Chicago Architecture Biennial od 3. listopada 2015. do 3. siječnja 2016. među radovima koji su ušli u uži krug natjecanja, a tim koji stoji iza ideje o ovom zanimljivom kiosku pokušat će je pretočiti u stvarnost u što više gradova i država diljem svijeta.

– Klijent, a to može biti županija, grad, tvrtka ili privatni vlasnik, nam predstavi ideju o namjeni samog kioska i mi prema tome možemo prilagoditi njegove karakteristike i uz pomoć partnera Barcelona Housing Systems izraditi ga prema specifičnoj narudžbi. Želja nam je Chi-Osk realizirati na što više lokacija u svijetu, naravno i u regiji, kako bi što veći broj ljudi u njemu mogao uživati – zaključila je Maja Bručić.

Foto: www.chi-osk.com

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 00:55