Lijepi dom

Novi dom četveročlane obitelji uređen unutar proračuna Ikea namještajem i domišljatim hakovima

 Anitta Behrend
Prije godinu dana ova obitelj je uselila u svoj dom iz snova – potpuno novu funkcionalnu kuću od 170 četvornih metara

Katja i suprug kupili su kuću u predgrađu Kopenhagena. Kad je kuća bila završena i došlo vrijeme za uređenje, obitelj je već dobila drugo dijete, pa nije bilo puno vremena niti budžeta. No vlasnica nije htjela žrtvovati estetiku, već je uz pomoć Ikeinog namještaja, ali i originalnih ideja, stvorila elegantan i udoban dom.

image
Anitta Behrend
image
Anitta Behrend

"Odlučili smo se za novu gradnju jer smo tako mogli sami definirati raspored. Uz to, sve je novo", priča Katja, te dodaje kako im je bilo bitno da se ugodno osjećaju.

"Moj stil je neutralan u boji s oblim elementima, ali još uvijek minimalistički bez previše drangulija. Mislim da ga mogu nazvati, ugodni minimalizam".

image
Anitta Behrend

Zaista, gdje god pogledate dočekat će vas neutralne boje i mekani i zaobljeni oblici, što nije slučajno. Kuća u kojoj Katja i njezin suprug Jonathan žive s dvoje male djece namjerno je ukrašena mnoštvom mekanih jastuka, tepiha i laganim zavjesama kako bi se razbio pomalo sterilni dojam inače karakterističan za novogradnju.

image
Anitta Behrend
image
Anitta Behrend
image
Anitta Behrend

Za Katju i Jonathana, najteža stvar u opremanju nove kuće bila je suglasnost oko mnogih malih i velikih izbora koje takav proces podrazumijeva.

"Morali smo se složiti u svemu čak i o boji fuge u kupaonici. Izazov je bio ostati unutar proračuna i ipak dobiti ono o čemu smo sanjali. Na primjer, nikako se nismo mogli složiti oko odabira radne ploče u kuhinji. Pogledali smo nevjerojatno mnogo ploča i Jonathanu su se sve činile preskupima, ali htjela sam biti sigurna da imamo onu pravu", objašnjava Katja.

image
Anitta Behrend
image
Anitta Behrend
image
Anitta Behrend

Par je koristio brojne Ikea hakove kako bi kući dao drugačiji izgled.

"Sve ormare i kupaonski namještaj izradili smo uz pomoć domišljatih Ikea hackova. Napravili smo integrirani stol za prematanje u dječjoj sobi i klupu u predsoblju", prisjeća se te dodaje kako je posebno sretna zbog police za knjige u dnevnom boravku, omiljenom mjestu vlasnice.

"Volim našu dnevnu sobu i našu sofu. Tu se družimo navečer kad djeca spavaju i kad je mirno".

Živite li s jednostavnom paletom boja, igrajte se s različitim materijalima, strukturama i teksturama, jer daju život i toplinu, savjetuje.

image
Anitta Behrend

Spavaća soba obojena je u toplu sivu koja grli krevet, a lagane zavjese daju dodatnu mekoću sobi.

Ormar u spavaćoj sobi jedan je od Ikeinih hakova.

image
Anitta Behrend
image
Anitta Behrend

Kupaonica je produžetak spavaće sobe para.

image
Anitta Behrend
image
Anitta Behrend

Kupaonica je jednostavno i stilski uređena mramornim pločicama, skulpturalnom kadom i crnim elementima radi kontrasta, dok je kupaonski namještaj iz Ikee nadograđen pločom za stol. Mali drveni stolić je iz Zare Home.

image
Anitta Behrend

Dječja soba ima isti miran izraz kao i ostatak kuće.

image
Anitta Behrend

Kako bi od novogradnje stvorila lijepi dom Katja je slijedila tri zlatna pravila:

"Ukrasite prostor jastucima, tepisima i zavjesama kako biste stvorili udobnost, taktilnost i ujedno upotpunili prostor. Zidovima dajte topli ton da se riješite bijelog poput krede, sterilnog izgleda koji često karakteriziraju nove zgrade i personalizirajte izgled svog doma prekrasnim vazama i knjigama. Također slobodno dodajte elemente u drvetu i zelene biljke, koje daju život i toplinu velikim prostorima", savjetuje.

"Odlučite koje boje i materijale želite u svom domu. Ako je potrebno, napravite moodboard tako da imate nešto vizualno za povezivanje i lakše izbjegavanje pogrešaka".

Katja o izboru boje

"Neutralne, prigušene boje daju prostoriji mir i olakšavaju uređenje, a budući da su boje ovdje unutar iste palete, stvaraju zajedničku nit kroz kuću".

Iako je prošlo godina dana od kada se obitelj uselila, tek sada novoizgrađena kuća izgleda kao pravi dom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 01:28