OAZA U CENTRU ZAGREBA

Neprežaljeno kupalište na mjestu starog Paromlina

Projekt u kojem je stari zagrebački Paromlin mogao postati ekološka oaza, ostao je samo na papiru

Kontrast između originalne industrijske namjene i čistoće kupališta autorima je bio najprivlačniji moment u cijelom projektu koji bi funkcionirao kao ekološka oaza i bio bi energetski samoodrživ-

Stari zagrebački Paromlin, prema potencijalu međunarodnog istraživačko-anketnog natječaja iz 2010. godine, za uređenje i dovršenje te lokacije, mogao je postati – atraktivno javno kupalište uz koje je shopping centar, uređen park, parkiralište, muzej i drugi sadržaji. Na natječaju je pobijedio rad tima NFO arhitekata Kate Marunice i Nenada Ravnića iz Zagreba. Natječaj je tada organizirao Oris u suradnji s američkom firmom DuPont pod pokroviteljstvom Grada Zagreba.

- Možda je upravo kontrast između originalne industrijske namjene i čistoće kupališta bio najprivlačniji moment u cijelom projektu. Neočekivanost takve namjene je i nas iznenadila jer to nije bio prvi put da se problematizirala buduća namjena kompleksa. Kako je tema bila u potpunosti slobodna, prva stvar koju smo se dogovorili je bila da nećemo ispitivati tradicionalne namjene. Tema kupališta, osim što generalno nedostaje u Zagrebu, cijeloj priči daje i element građanskog, možda izgubljenog - rekla je Kata Marunica te dodala kako je "punjenje" industrijskih zgrada vodom i ostakljivanje silosa gdje oni postaju izlog čistoće u relativno prljavom i neurednom kontekstu bio izuzetno inspirativan.

Bio je to također prijedlog ekološke oaze i energetski samoodrživog kompleksa. Krov Paromlina pokrivale bi fotonaponske ćelije i solarni kolektori kao i južni zid silosa dok je nedavno srušeni dimnjak/stup trebao dobiti vjetroturbinu.

U projektu su predložili i izmještanje Autobusnog kolodvora u Držićevoj na novu lokaciju u blizini Željezničkog kolodvora, ispod nastavka Centralne osi. Predložili su i gradnju javne garaže na istome mjestu. Iznad tog parkirališta i Autobusnog kolodvora postavili su zonu komercijalnih sadržaja kao dodatnog aktivatora zone i izvora financiranja za cijeli projekt. A iznad svega toga završni sloj Centralne osi postaje park kao logični vizualni nastavak Osi u slici grada.

- "Kupalište Paromlin" je naš prvi projekt unutar samostalnog ureda NFO koji je dobio prvu nagradu na nekom javnom natječaju. I danas čuvamo brzojav kojim smo dobili obavijest o primitku prve nagrade. U doba krize, taj natječaj nam je dao preko potrebno ohrabrenje za nastavak rada i otvorio nam nišu prema medijskom prostoru - kaže K. Marunica.

Za njih je i dalje idealna namjena Paromlina kupalište, tako da nisu sudjelovali na zadnjem natječaju Grada za taj prostor koji je predviđen za Gradsku knjižnicu Grada Zagreba.

Foto: Jure Misković/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 04:47