BITNI DETALJI

Nekada dosadni stan uz pomoć nekoliko pametnih rješenja postao je primjer za kopirati

 MATEJ HAKAR/
Jedinstveni element ove prostorije je polukružna zavjesa koja stvara "sobu u sobi"

- Novi vlasnik stana je mladi poslovni čovjek koji zbog obaveza često boravi u Bratislavi. Kako bi si olakšao život odlučio je kupiti prostor u kojem može po potrebi raditi i prespavati, a ako zatreba i da ga obitelj može s vremena na vrijeme tu posjetiti – objašnjavaju nam arhitekti iz ureda Kuklica Smerek architekti.

image
MATEJ HAKAR/
image
MATEJ HAKAR/
image
MATEJ HAKAR/

Nakon preuređenja stan od 80 metara četvornih u Grosslingovoj ulici ipak većinu vremena služi samom vlasniku. Saznajemo kako se novo tlocrtno rješenje temelji na stvaranju prostrane višenamjenske sobe okrenute prema ulici i premještanju spavaće sobe iz utilitarnog prostora u mirno dvorište. Ovom promjenom arhitekti su stvorili velikodušan životni prostor za vlasnika. No, on ujedno može poslužiti i kao ugodno mjesto za obiteljske aktivnosti i opuštanje.

image
MATEJ HAKAR/
image
MATEJ HAKAR/
image
MATEJ HAKAR/
image
MATEJ HAKAR/

Jedinstveni element ove prostorije je polukružna zavjesa koja stvara "sobu u sobi". Ovaj dio je pogodan za povremeno odmaranje, što osigurava privatnost i udobnost svim članovima obitelji. Dominantan vizualni element stana je kontinuirana garderoba smještena cijelom dužinom stana, iznad koje se nalaze krovni prozori koji propuštaju prirodnu svjetlost u hodnik i kupaonicu.

Ovaj ormar je orijentiran i na hodnik i na dnevnu sobu, odvajajući te prostore i integrirajući funkcije kao što su kuhinja, skladišni prostor, knjižnica i garderoba. Specifičan ugođaj glavnog prostora u večernjim satima postignut je i nekonvencionalnim načinom postavljanja izvora rasvjete. Skriveni reflektori na ugradbenom namještaju neizravno osvjetljavaju prostor i stvaraju intimnu i opuštajuću atmosferu.

image
MATEJ HAKAR/
image
MATEJ HAKAR/
image
MATEJ HAKAR/
image
MATEJ HAKAR/

Zamjenom pregrade staklenim betonskim blokovima stvorena je vizualna poveznica spavaće sobe i kupaonice koja je time dobila još jedan izvor prirodnog svjetla. Vlasnik može prilagoditi razinu vizualne povezanosti uz pomoć zavjesa koje odvajaju ormar i prozirni zid od spavaće sobe.

image
Kuklica Smerek architekti

Izbor materijala karakterizira prirodan oblik s minimalnom površinskom obradom. Žbuka bez boje, inox, betonski nadvoji, hrastov parket i namještaj u prirodnim nijansama odabrani su s obzirom na njihovu autentičnost i jednostavnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 13:45