KAKVA DIVOTA

Nedavno obnovljena kuća u okolici Sinja u kojoj vlasnicima i njihovim gostima more ne nedostaje

 Lidija Lolić
Postojeća kuća na parceli do temelja se rekonstruirala, dogradila i nadogradila

Danas putujemo do okolice Sinja u nedavno obnovljenu kuću od 300 meteža četvorni s fascinantnim pogledom na nataknutu prirodu Sinjskog polja. Prema riječima arhitekata iz splitskog studija Baldasar kuća ja završena tek nedavno gdje su u konačnici uspješno materijalizirane sve želje vlasnika s zadanim stavkama prostora.

image
Lidija Lolić
image
Lidija Lolić
image
Lidija Lolić

- Postojeća kuća na parceli do temelja se rekonstruirala, dogradila i nadogradila. Uz postojeću kuću gradili su se vanjski sadržaji: bazeni sa strojarnicom, natkrivene i nenatkrivene terase te ljetna kuhinja – objašnjava na samom početku Tanja Baldasar.

Saznajemo kako je cijeli proces obnove trajao otprilike godinu dana, a glavna nit projekta bila je sjediniti unutarnje i vanjske prostore.

image
Lidija Lolić
image
Lidija Lolić

- Stvorili smo jedinstvo između unutrašnjih i vanjskih prostora, a to je postignuto arhitektonskim oblikovanjem objekta te odabirom istih podnih obloga kako bi pod kontinuirano tekao kroz sve prostore. Zbog izvrsnog pogleda s prvog kata na čitavo Sinjsko polje, kuća je projektirana na način da su dnevni prostori na prvom katu, a spavaće sobe u prizemlju. Za ljetni period korištenja kuće projektirana je vanjska kuhinja i lounge uz bazen. Kuća je prilično udaljena od svih sadržaja pa je bilo važno da sama kuća bude bogata sadržajima za zabavu i druženje. Upravo zato je napravljen i veliki bazen koji ima i dječji pored sebe te jacuzzi. Kreirano je i dječje igralište, igralište za odbojku na pijesku te košarkaško igralište tako da svatko pronađe nešto za sebe. Sve je ovo bilo moguće smjestiti u okolinu zahvaljujući velikoj kvadraturi okućnice. Osim ovih vanjskih zanimljivih sadržaja ni unutrašnjost kuće nije zapostavljena, gdje se u podrumu nalazi spa zona sa saunom i vrhunski opremljena teretana – opisuje nam arhitektica.

image
Lidija Lolić
image
Lidija Lolić
image
Lidija Lolić

Osim dijela za opuštanje i razne aktivnosti, interijer se odlikuje čistim linijama ugradbenog namještaja i opreme koja se uklapa u niše. Zanimljiv je i podatak da je sav unutarnji namještaj rađen u lokalnoj firmi. Elegantna kombinacija sive i bijele boje s moćnom crnom kuhinjom visokog sjaja stvaraju doista luksuzan prostor koji je skoro iz svake prostorije prožet predivnim zelenilom iz okolice čineći ugodnu atmosferu u domu. Tu su i uvijek divne zidne obloge, od onih drveni do ukrasnih tapeta koji pojačavaju razigranost cijelog interijera.

image
Lidija Lolić
image
Lidija Lolić

Vanjski dio također obiluje detaljima koji ocrtavaju jedinstvenost vile Arye. - Posebno bi izdvojili vanjske bazene koji se prelijevaju jedan u drugi i čine jednu veliku vodenu površinu uklopljenu u nivoe terena i vizualno povezanu sa vanjskim sadržajima na različitim nivoima, zbog čega vam more neće nedostajati ni u jednom trenutku.

image
Lidija Lolić
image
Lidija Lolić

Osim toga, posebno se ističu i metalne konstrukcije kojima je rađena zaštitna i dekorativna rešetka na stražnjem pročelju kuće koja je osmišljena kao konstrukcija za jasmin koji bi s vremenom trebao zazeleniti to pročelje. Metali su korišteni i za pergole, kao ispune između betonskih nosivih okvira. Nezaobilazan je i kamen koji je korišten uglavnom u okolišu pa su svi okolni zidovi obloženi njime u prirodnom tonu kako bi spojili kuću s okolnim područjem – naglašava Tanja.

Arhitekti napominju kako im je u njihovom poslu glavni cilj voditi klijente kroz zahtjevan proces gradnje i adaptacije nekretnine do uživanja u prostor njihovih snova i ovo je doista kvalitetan primjer kako se ispunjavaju ciljevi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 21:47