Božić u primorju

Mandarine, imele, cimet i češeri u kući Saše Šekoranje

Kiteći i uređujući kuću umjetnik se vodio osjećajem koji mu je ostao iz djetinjstva, a to je značilo da bor mora biti visok do stropa, dok su kuglice starinske, uz obavezne plišane crvene vrpce

Božić u primorju, uz neodoljiv miris mandarina i ostalog mediteranskog bilja, u prekrasno stiliziranoj božićnoj atmosferi nalik na onu u francuskim châteauima - pa što bi čovjek ovih dana uopće mogao više poželjeti... U jednoj od najljepših kuća u Istri, koja je dio imanja u jednom pitoresknom selu, a pripada umjetniku i cvjećaru Saši Šekoranji, uz glavni objekt je i jedan malo manji, nekadašnja štala. Tu je dodatni dnevni boravak, u kojem je ovih dana uređen blagdanski prostor - pozornica.

- Budući da je interijer rustikalan, koristio sam tradicionalno lokalno zelenilo i prirodne ukrase, cimet, češere, naranče, koji su scenografiji dodali i božićne mirise - kaže Šekoranja.

Kiteći kuću umjetnik se vodio osjećajem i duhom Božića koji mu je ostao iz djetinjstva, a to je značilo da bor mora biti velik, visok do krova! I naravno, na njemu su stare kuglice i s njega vise plišane crvene vrpce.

View this post on Instagram

JOS MALO DO BOŽIĆA #veselitese

A post shared by sasa sekoranja (@sasasekoranja) on

- Budući da u sobi dominira velika tapiserija, zelenilo se odlično nadovezalo na šumski prizor na njoj, a crvene trake ponavljaju detalj crvene s tapiserije. Iznad stola puno je velikih kugli imele, a na stolu puno svijeća koje će dogorijevajući osvjetljavati ambijent - opisao je.

Umjesto cvijeća, na drugom su stolu, onom u prostoru ljetne kuhinje, postavljene oguljene mandarine na etažerima jer obožava njihov miris...

Pitamo ga koje je dekorativne detalje koristio kao glavne u uređenju?

- Osnovne su bile svijeće, grane crnogorice i mirodije. Od boja prevladavaju zelena, intenzivna crvena i bijela - odgovara Šekoranja.

Od namještaja je većim dijelom koristio sve ono što inače ima u ovom prostoru, kao što su drvene stepenice, drveni stol, sofa... Neke od antikviteta nabavio je njegov prijatelj Manuel iz Oprtlja, kao što je stol na kojem stoji bor.

- Bijeli porculan napunio sam sa soli i postavio puno svijeća koje daju glavnu rasvjetu u prostoru oko stola, posuda za vodu od cinka postala je stalak za bor - kaže.

Od biljaka prevladavaju borove grane, kugle bijele imele, amarilis, božićna zvijezda.

Interijer kuće uređen je prošle godine.

- Kućica koja je nekad bila štala smještena je uz glavnu kuću. Da bi se dobio veliki volumen i visina od gotovo sedam metara, morao se žrtvovati cijeli kat. Tim prostorom dominira svjetiljka Moon Davide Grippija, a da bi je unijeli u kuću, trebalo je maknuti krov jer je promjer lustera bio veći od otvora vrata - rekao je.

Danas štala služi kao još jedan dnevni boravak uz koji se veže i ljetna kuhinja.

- Zimi se ovdje često okupe prijatelji i prije večere popijemo čašu vina uz razgovor i dobru muziku... a za večeru se prelazi u glavnu kuću i nastavlja s druženjem i slavljem - opisao nam je Saša Šekoranja ugođaj.

Foto: Saša Šekoranja

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. travanj 2024 18:05