Bokun mora i neba

Malo nam za sriću triba: Kamena kućica od 40 kvadrata na Lošinju tik do morske obale

 Sandro Tariba
Tridesetak i nešto koraka dijeli kućicu od kristalno plavog lošinjskog mora u tihoj uvali

Malo mi za sriću triba, pjeva Doris Dragović. Iako se mnogi ne bi složili s ovom njezinom pomalo nestvarnom rečenicom, mi ćemo je ovaj put iskoristiti iz poetskih razloga, kako bismo jednostavno opisali predivnu kućicu na Lošinju koju smo nedavno posjetili. Stone House Trasorka iliti Kamena kuća Trasorka površine je samo 40 četvornih metara, ali u ovom slučaju broj kvadrata doista nije bitan.

Vlasnici su nam ispričali sve o rekonstrukciji ovog malog kamenog zdanja, koje je okruženo samo divljom prirodom i maslinama

image
Sandro Tariba

Zatečeno tradicionalno okruženje služilo je kao nadahnuće, a korišteni su većinom prirodni materijali. Prevladavaju drvo, beton i keramika

image
Sandro Tariba
image
Sandro Tariba

Vanjski dio bio je puno teži za uređenje, kažu vlasnici, koji su odličuli kompletnu kuću obložiti kamenom kako se ne bi narušile vizure područj

image
Sandro Tariba

Cvrčci i valovi

Ukupno 30 minuta vožnje od Malog Lošinja, ali zapravo na samom kraju otoka, u naselju Trasorka, smjestila se ova bajkovita kućica koja stoji osamljena tik do morske obale, okružena samo divljom prirodom, kamenom i maslinama starim čak 400 godina. Možda vam je sada jasnije zašto smo započeli s onim poznatim stihom; uistinu, ova kuća je baš ono malo što vam može podariti sreću. Tridesetak i nešto koraka dijeli kućicu od kristalno plavog lošinjskog mora u tihoj uvali. Umjesto jutarnje kave jednostavno možete malo protegnuti noge i dan započeti osvježenjem u moru, potom se vratiti na fini doručak i ostatak dana uživati u zvukovima cvrčaka koji se nadglasavaju i valovima koji udaraju o obližnje stijene, i sve to s terase, iz dnevnog boravka, kuhinje ili čak iz kreveta. Mislimo da ovu scenu slobodno možemo nazvati sretnom.

image
Sandro Tariba
image
Sandro Tariba

Saznajemo da je kuća sagrađena još 2009. godine, ali prvotna građevina nije bila po volji vlasniku Goranu Jančiću, pa je nakon nekoliko godina odlučio napraviti rekonstrukciju, koja je trajala godinu dana. Konačni izgled kuće dovršen je u svibnju 2021. godine.

- Želja je bila da se kuća uklopi u okoliš i da izgleda što prirodnije, pa je rekonstrukcija bazirana na prirodnim materijalima, a zatečeno tradicionalno okruženje služilo je kao nadahnuće - kaže vlasnik i dodaje da je u procesu rekonstrukcije izmijenjen položaj prostorije u kući te je dodana galerija koja služi kao spavaonica.

image
Sandro Tariba
image
Sandro Tariba
image
Sandro Tariba

Kuća se sastoji od prizemlja u kojem se smjestio otvoreni prostor dnevnog boravka, blagovaonice i kuhinje te se tu ukopila i kupaonica. Sveukupna površina tog prostora je 40 četvornih metara te se na nju nadovezuje još 25 kvadrata drvene galerije na kojoj se nalazi bračni krevet. Kompletno uređenje interijera je minimalističko, s onim osnovnim za život i odmor. Materijali koji su korišteni su drvo, beton i keramika.

Bez ikakave potrebe za pretjerivanjem u prostoru se smjestio kauč za odmaranje, blagovaonski stol sa stolcima u tradicionalnom dalmatinskom štihu i mala kuhinjica koja svojim izgledom također prati taj mediteranski štih. Galerija je napravljena od drva, koje se u svojem prirodnom izgledu odlično slaže sa stropom.

image
Sandro Tariba
image
Sandro Tariba
image
Sandro Tariba

Blagovaonski stol sa stolcima u tradicionalnom su dalmatinskom štihu, a i mala kuhinjica svojim izgledom također prati mediteranski stil

image
Sandro Tariba
image
Sandro Tariba
image
Sandro Tariba

Do samog kreveta vode metalno-drvene stube, uokvirene starinskom ogradom od kovanog željeza, a na samom vrhu vas čeka još jedna poslastica: s jedne strane kreveta je pogled na netaknutu prirodu borova i maslina, a s druge na morsku pučinu.

Doživljaj otoka

- Vanjski dio kuće zapravo je bio puno teži za uređenje jer se radilo o prilično zahtjevnom procesu s obzirom na to da se kuća našla u divljoj prirodi na kraju otoka - kažu vlasnici, koji su odlučili kompletnu kuću obložiti kamenom kako ne bi narušili vizure područja.

Mogli bismo reći da je posao odrađen bez zamjerke, odijelo je skrojeno po pravim mjerama. Kamen koji je korišten za oblaganje kuće upotrijebljen je i za omeđivanje područja oko nje, pa sve izgleda kao kompaktna cjelina koja odaje počast lokanim materijalima i gradnji.

image
Sandro Tariba

Preuređenjem je izvedena galerija s dodatnih 25 kvadrata, do koje vode metalnodrvene stube, uokvirene starinskom ogradom od kovanog željeza

image
Sandro Tariba

S jedne strane kreveta na galeriji pruža se pogled na netaknutu prirodu, a s druge na morsku pučinu

image
Sandro Tariba
image
Sandro Tariba

Stone House Trasorka zapravo je samo jedna od građevina za iznajmljivanje istog vlasnika, koji na Lošinju posjeduje još jednu kuću za najam te Trasorka Glamping, a svi prostori su usmjereni na pružanje što boljeg doživljaja ovog divnog otoka.

Formula za sreću

"Bokun mora, bokun neba", a dodat ćemo još i bokun kamena i maslina i složiti se, bez prevelikog pretjerivanja, da se u toj skromnoj kombinaciji doista može skrivati formula za idealan odmor, na kojem ćete sigurno pronaći bar malo sreće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 22:24