Stan s odličnim rješenjima

Mali prostor, velike ideje

Ugodan i funkcionalan dom u samo 22 kvadrata

Kada je riječ o malim životnim prostorima, dizajneri i kreativci su svakako na svome vrhuncu. Dosad smo vidjeli mnoštvo odličnih ideja koje štede prostor, ali ovaj stan nam se čini stvarno prepun odličnih rješenja. Predstavljamo vam dom tročlane obitelji iz Varšave veličine nevjerojatnih 22 kvadrata!

Pametnim odabirom namještaja i uklapanjem multifunkcionalnih komada, studio Utopija iz Varšave, koji je dizajnirao interijer, postigao je dojam prostranosti i izbjegao skučenost i zakrčenost ovoga izuzetno malog prostora. Dominantan kutak je svakako ‘loft-krevet’ smješten na povišenom, tj. na svojevrsnoj visokoj drvenoj kutiji, kako je dizajneri nazivaju. Unutrašnjost te ‘kutije’ služi kao spremišni prostor koji je dostupan preko mnogih ugradbenih ladica, vrata i kliznih sistema. Stepenice koje vode do kreveta skrivaju ladice, a na toj galeriji još je i polica za knjige, svjetiljka i vješalica.

U kuhinji se nalaze ljestve pomoću kojih se mogu dosegnuti više police

Pokraj kutijolike galerije nalazi se dnevni boravak koji je ujedno i blagovaonica, zahvaljujući stolu koji se može povisiti kada se na njemu jede ili sniziti da bude klub stolić kao pratnja svijetloplavom kauču. U dnevnom boravku našlo se mjesta još i za šest polica koje su smještene jedna iznad druge na drvenom dijelu zida pokraj prozora. Kuhinja nije dugačka, ali je funkcionalna. U ravnini radne ploče nalazi se pomična drvena ploča koja se spušta kada se kuhinja ne koristi, a podiže kada ukućani trebaju sudoper ili štednjak. Zanimljivo je rješenje i slavina koja se uvlači ili izvlači koordinirano s pomičnom drvenom pločom. Kuhinja sadrži i dva reda gornjih elemenata.

Do prvog reda moguće je doseći normalno, a do drugog, višeg reda pristupa se pametnim ljestvama. Iznad kuhinje nalazi se šipka koja je kompatibilna s ljestvama, i na nju se ljestve pričvrste kada je potrebno dosegnuti više dijelove. Kada ljestve više nisu potrebne, naslone se na desni zid kuhinje i često služe za igru ili odlaganje.

Kupaonica je minijaturna i sadrži samo wc školjku, tuš kabinu i uski četvrtasti umivaonik. Tuš kabina je u nivou s ostatkom kupaonice i ograđena je staklenim vratima. Ispred ulaza u kupaonicu nalazi se instalacija naziva Big String Out koju su osmislili dizajneri studija OneOnes. Instalacija zapravo služi za odlaganje predmeta koje stanari svakodnevno koriste, a napravljena je od drvene pozadine po kojoj su rastegnute elastične žice koje drže predmete. Kako bi se dobio dojam prostranosti, u prostoru prevladavaju svijetle boje. Bijela, siva i svijetlo plava su dominantne, osim u kuhinji gdje su se dizajneri poigrali i crnim detaljima koji pružaju kontrast ostatku stana, ali većina kuhinje je u svijetlom drvu koje se proteže i u svim ostalim prostorijama.

U stan dopire velika količina dnevnog svjetla zahvaljujući velikom dvokrilnom prozoru koji se proteže od poda do stropa, a nalazi se na sredini glavnog zida. Na taj način svi dijelovi stana (osim kupaonice) izvrsno su osvijetljeni u svako doba dana. Pametnim promišljanjem i izvedbom i mali prostori mogu postati multifunkcionalni, ali i lijepi i moderni. Za dodatne ideje na web stranici D&D-a na možete pronaći mnoštvo različitih inspiracija za uređenje malih stanova i prostorija.

Ako vam se svidio ovaj interijer, molimo vas da ga podijelite! :)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 06:43