Mali stan

Ljupka oaza od 40 kvadrata

Interijer u centru Zagreba potpuno uređen za 40.000 kuna
Profil
Vlasnica:
profesorica iz Zagreba
Dizajn:
DAS Studio
Stan:
Funkcionalan stan površine 40 četvornih metara u širem centru Zagreba

Kada smo ušli u stan od 40 kvadrata u novosagrađenoj zgradi u širem centru Zagreba, doslovno smo se raspametili. Nešto toliko šarmantno i ljupko, a opet funkcionalno i životno nismo već dugo vidjeli.

Iako poprilično malen, stan djeluje veoma prostrano, a sve je u njemu toliko promišljeno i smisleno napravljeno da se dobiva dojam da je projektiranje radila cijela četa štrebera.

No, stan u kojemu živi mlada profesorica potpisuje dvoje ljudi, Damir Špoljar i Maja Gjakun iz tvrtke Das Studio. Stan ima jednostranu orijentaciju, tj. prozori su na samo jednoj strani. Sastoji se od hodnika, kupaonice s WC-om, prostora boravka-kuhinje-blagovaonice, spavaće sobe i loggie na koju izlaz imaju i boravak i spavaća soba. Dakle, stan čine četiri prostorije i loggia, a prozore imaju boravak i spavaća soba.

Zbog malog prostora u koji je trebalo staviti sve funkcije koje stambeni prostor mora ispunjavati, važno je bilo kvalitetno organizirati prostor, a tek onda pristupiti samom izgledu stana i pojedinih komada namještaja – objašnjava nam Damir Špoljar dok sa zanimanjem razgledamo svaki kutak tog preslatkog stana.

Tijekom razgledavanja doznajemo kako je vlasnica željela da stan bude suvremeno uređen, diskretno, ali ipak originalno, da bude funkcionalan, ali i lijep i ugodan te da sve to bude ostvareno unutar relativno skromnog budžeta. Naravno, ne želimo li to na kraju krajeva svi?

Zbog toga je, kažu dizajneri, bilo nužno stvoriti dovoljno ormara i prostora za spremanje stvari, no nikako pod cijenu da stan izgleda prenatrpano, što je u malim stanovima velik problem. Također, zahtjev je bio da se napravi i prostor za rad kod kuće te dovoljno polica za knjige. Uz to, sav je namještaj morao biti lak za održavanje i čišćenje, kvalitetan i trajan, ali i lijep, rađen po mjeri i originalnog dizajna.

Uz sve te uvjete, i budžet je bio ograničen, bez mogućnosti promjena. Drugim riječima – zadatak je bio potpuno urediti stan, a sav namještaj – i onaj rađen po mjeri i onaj kupovni – te svi nužni dekorativni predmeti (tepisi, zavjese, dekorativna rasvjeta i slično) nisu smjeli premašiti iznos od 40.000 kuna.

Kod malih stanova, najvažnije je da prostor ima više funkcija.

– Već prije same izrade projekta, tijekom prvih konzultacija s klijenticom, jasno je određen iznos koji je moguće potrošiti na uređenje prostora te smo dogovorili načela uz koja ćemo to postići. Jedino rješenje bilo je projektirati namještaj koji će, iako prije svega funkcionalan, samom svojom formom biti zanimljiv i originalan, bez potrebe za dodatnim dekoracijama.

Iz ograničenog proračuna proistekao je odabir materijala: namještaj će biti izrađen od iverala koji je cjenovno povoljniji od mediapana i ostalih materijala, a onih nekoliko kupovnih komada namještaja i opreme (stolice, tepih, trosjed, luster) bit će odabrano u trgovinama s povoljnijim cijenama – objašnjava Špoljar.

Napomenuo je kako je najveći trošak u stanu bila kuhinja koja je najkompliciranije konstrukcije i mora imati neke dijelove od kvalitetnih materijala (radna ploča, sudoper) kako bi mogla zadovoljavajuće ispunjavati svoju funkciju.

S druge strane, najviše je ušteđeno stolom za blagovanje budući da je izrađen od ostataka koji su nastali pri krojenju kuhinjske radne ploče, ali to se pokazalo vrlo sretnom okolnošću jer je tako i stol postao otporan, čvrst i izdržljiv, a pritom se potpuno vizualno uklopio s kuhinjom.

– Vizualno sam najponosniji na policu za knjige iznad kutne garniture. Napravljena je ekskluzivno za taj prostor, jedinstvenog je dizajna, no nema samo originalni izgled, nego je i vrlo funkcionalna, i to ne samo zato što ima mnogo prostora za knjige, već i zato što samim svojim oblikovanjem estetski i funkcionalno povezuje dva dijela prostorije: boravak i blagovaonicu. Kako? Pa tako što ima police usmjerene na obje strane te ne čini pregradu, nego poveznicu u prostoru.

Vrlo je uspješno riješena i spavaća soba u kojoj je i radni prostor. Ondje je primijenjen isti princip: male prostore ne treba vizualno cjepkati na još manje lokacije za pojedine funkcije, nego organizacijom prostora i namještajem treba postići pretapanje jedne lokacije u drugu. U spavaćoj je sobi napravljen kontinuirani komad namještaja koji se sastoji od kreveta povezanog s noćnim ormarićem koji se uzdiže do razine radnog stola koji je kutni, L oblika, pa zakreće do samog radnog mjesta koje je zapravo konzolna ploča što izvire iz velikoga garderobnog ormara.

Da su sve te funkcije stavljene svaka s posebnim komadom namještaja, dobili bismo sobu koja izgleda pretrpano i rascjepkano. Ovako dio za spavanje ‘posuđuje’ dio radnog prostora koji isto tako ‘posuđuje’ i dio spavaćeg prostora, a kontinuiranim komadom namještaja su, pak, izbjegnute sve praznine između namještaja koje bi i ostale neiskorištene, osim za skupljanje prašine.

Naravno, važan je i odabir teksture i boje materijala. Korištene su svijetle neutralne boje, bijela i bež s mat-strukturom koja raspršuje svjetlo te tako ublažava sjene pa stan izgleda prozračno – nabraja dizajner Damir Špoljar na što je najponosniji kad je riječ o ovom stanu.

Većina namještaja je napravljena po mjeri ili je iz Ikee, a kompletan budžet je bio 40.000 kuna

Pod je u kupaonici i kuhinji obložen keramičkim pločicama, neutralne svijetle bež boje, a na podovima boravka i spavaće sobe je klasičan hrastov parket, mat lakiran. Dizajnerski tepih je kod kutne garniture, i to je zapravo jedini skuplji komad opreme u stanu. Ipak, odlučeno je da ga je dobro staviti jer daje notu ekskluzivnosti. Uz to, postoje i dva manja tepiha u spavaćoj sobi, živih boja, koji koloritom osvježavaju prostor.

Nadalje, u stanu je vrlo malo kupovnih komada namještaja, a oni su birani tako da uz zadovoljavajuću kvalitetu i udobnost budu i po povoljnoj cijeni, ali i da se estetski uklapaju u ideju uređenja interijera. Kutna je garnitura iz Kike, stolice su iz Ikee, tepih iz BoConcepta, mali tepisi su također iz BoConcepta, madrac je Hespov, a sva su rasvjetna tijela iz Ikee.

– Sva rasvjeta je birana prije svega prema funkciji koju treba obavljati. Tu postoje univerzalna pravila, pa tako ni ovaj stan nije iznimka. Dakle, tamo gdje je potrebno usmjereno svjetlo, koristimo rasvjetu koja svjetlo približava i usmjerava snop svjetlosti. Primjerice, iznad stola za blagovanje koristi se viseća rasvjeta kako bi svjetlo bilo što bliže stolu, a sjenilo lampe ga usmjerava i ograničava na stol.

Tamo gdje treba osvijetliti cijeli prostor, koristi se stropna rasvjeta, i to u ovom slučaju plafonijere s mat-staklom jer su stropovi standardne visine 260 cm koja nije posebno visoka te su potrebna što plića rasvjetna tijela koja neće narušavati prostor, a mat-staklo jednoliko raspršuje svjetlost po cijelom prostoru.

Uz to, korištene su i manje stolne lampe koje omogućavaju promjenu osvjetljenja, a time i ugođaja te male ugradbene svjetiljke iznad radne ploče u kuhinji i i s donje strane police za knjige koje služe za čitanje – objašnjava Damir Špoljar. Zamolili smo ga da nam kaže nešto više o kuhinji koja je, prema našem skromnom mišljenju, najbolja prostorija u stanu. Oduševila nas je potpuno.

– Da, kuhinja je preslatka i sve uglavnom oduševi to što se vidi da je mala, a djeluje veoma prostrano. Ona, naime, ima samo četiri kvadrata, ali prostor se doima većim zbog upotrebe odgovarajućih materijala: svijetli bež iveral i radna ploča u boji hrasta su materijali koji su svijetli te vizualno povećavaju prostor, a slični se materijali koriste i u ostatku boravka pa se ti prostori vizualno isprepliću.

Zadatak je bio napraviti ormare i police za što više stvari, a pritom prostor ne zakrčiti

Prostor kuhinje se izvlači u prostor boravka pomoću komode i polica iznad nje, koje su povezane s kuhinjom i od jednakih su materijala, iako su zapravo estetski i prostorno dio boravka. One kao da izvlače dio kuhinje u ostatak prostora i time je proširuju. Dodatno vizualno olakšanje kuhinje postignuto je ostakljenjem dijela kuhinjskih ormarića koje se inače koristi u većim kuhinjama te tako daje podsjetnik na te po običaju veće prostore – objašnjava Špoljar vodeći nas na balkon s početka teksta koji je zapravo loggia.

– Ograđena je s tri strane, a otvorena samo na jednoj. Za stan ove veličine loggia je prilično velika, osam kvadrata, te se može udobno smjestiti stol i četiri stolice, ali i dodatni ormar za spremanje stvari. Stan je tek nedavno useljen pa balkon još nije u punoj spremi budući da planirane biljke trebaju još neko vrijeme da narastu, no dugoročna uloga ovog balkona jest da služi kao mali vrt i prostor za opuštanje

– zaključuje Damir Špoljar, napominjući kako je ovaj stan uređen po prilično povoljnoj cijeni, no, kaže, moguće je to napraviti i za manje novca. U tom bi se slučaju snizila kvaliteta namještaja, a moralo bi se odustati i od nekih stvari.

Ako vam se svidio ovaj interijer, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 10:33