Najam u Zagrebu

Lijepi stan od 32 kvadrata za studente u Remetincu, cijena 500 eura mjesečno

 Larue nekretnine
Upita i potraga za stanovima za studente u Zagrebu ima više nego prethodnih godina

Stanovi koji su se lani iznajmljivali za 350 eura mjesečno sada se uglavnom nude za 400 eura.

Podjela troškova

U tijeku je špica lovljenja stanova, a počeli su se unajmljivati u kolovozu. Obišli smo kvalitetan primjer jednog takvog stana, u Remetincu, od 32 kvadrata, koji je bio u ponudi agencije Larue nekretnine, ali je odmah našao svoje stanare.

image

Stan u Remetincu je projektiran s otvorenom varijantom boravka i kuhinje te odvojenom spavaćom sobom, a privlačan je i zbog velike staklene stijene

Larue nekretnine

Najveći broj upita za stanove u metropoli dolazi iz Dalmacije i razvijenijih gradova u Hrvatskoj

image
Larue nekretnine

Zanimalo nas je kako su opremili stan za najam studentima te koje su idealne veličine takvih stanova. Osnovno su, naravno, kvalitetan krevet i radni stol, a idealno je ako imaju manji dnevni boravak i kuhinju, odvojenu spavaću sobu te kupaonicu, sve u relativno malom prostoru. - Stan u Remetincu je projektiran s otvorenom varijantom boravka i kuhinje te odvojenom spavaćom sobom. Mala kupaonica i ulazni hodnik su dopadljivi i uređeni neutralnim bojama te se na taj način stječe dojam prozračnog i većeg interijera, što je i inače poželjno kod manjih stanova. Poseban detalj ovdje je velika staklena stijena koja se proteže duž cijelog dnevnog prostora. Zelenilo koje dominira pogledom daje smirujući dojam prostoru, a kako se vizura kroz faze godišnjih doba mijenja, promjenjiva je i dinamika interijera - opisuje Sandra Perković Kaštelan i dodaje da je ovaj stan u ponudi za najam bio doslovno dan i pol, a iznajmljen je po cijeni od 500 eura u dugoročnoj varijanti.

Postoji nekoliko opcija za studentske najmove. Prva i najčešća situacija, a radi najmanjih ulaganja je unajmljivanje velikih stanova s više od dvije spavaće sobe za prosječno troje studenata koji onda podijele troškove najma i režija.

image
Larue nekretnine

Uoči nove akademske godine cijene rapidno rastu. Za stanove koji su se iznajmljivali po 350 eura na mjesec sada se traži 400 eura. Stančić za 300 eura gotovo se više ne može naći

image
Larue nekretnine

Tramvajska zona

- Druga opcija je unajmljivanje malih stanova na potencijalno lošijim lokacijama te samim tim i prihvatljivijim cijenama koje onda unajmljuju studenti koji žele vlastiti komfor ili mladi parovi. Treći i sve popularniji oblik unajmljivanja stanova je preinaka većih stanova u male garsonijere od 12-20 kvadrata, što se sve češće izvodi po centru grada - dodaje S. Perković Kaštelan.

Tako vlasnici stambenih prostora, nastavlja ona, od okvirno 60 kvadrata adaptiraju nekretninu u primjerice tri stambene jedinice, odnosno garsonijere koje onda po nižoj cijeni sasvim lako iznajme. Režije su u tom slučaju zajedničke te se dijele na tri dijela ili se vlasnici većinom odluče za fiksni mjesečni paušal koje im onda najmoprimci uplaćuju tijekom cijelog vremena boravka u stanu.

image
Larue nekretnine

Sve su popularnije preinake većih stanova u manje garsonijere od 12 do 20 kvadrata, koje se potom nude u najam

image
Larue nekretnine

Studenti koji nisu iz Zagreba najčešće biraju centar, odnosno tramvajsku zonu. Preferirane su naravno lokacije u neposrednoj blizini fakulteta. Strani studenti uglavnom traže lokacije koje su između fakulteta i centra grada.

Kakva je potražnja za kupnjom stanova za najam?

- Potreba za malim stanovima u smislu investicije nikada nije bila veća. Dijelom je za to zaslužna i odlična turistička sezona te povrat turista generalno. Najveći broj upita dolaze iz Dalmacije i razvijenijih gradova u Hrvatskoj - odgovara S. Perković Kaštelan.

NAJMA U ZAGREBU

PONUDA

Kvalitetnije uređeni mali stanovi potencijalno za studente koji se nude preko agencija i oglasnika Crozilla veličina od 28 do 40 kvadrata u rasponu su traženih cijena od 400 do 600 eura mjesečno za najam. Može se još naći i poneki stan za 300 eura mjesečno, no to su udaljeniji stanovi ili sa skromnim uvjetima. Za 350 eura se, primjerice, nudi stan veličine 31 kvadrata u Gračanima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 12:31