U POSJETI

Kompletno adaptiran stan u Vinogradskoj ulici: Stan u kojem je skrivena svaka žica

 NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
Stan je bio u relativno dobrom stanju, iako zastarjelog uređenja, ali je zahtijevao kompletnu adaptaciju

U potrazi za stanom u užem ili širem centru Zagreba, mladi bračni par pratio je ponudu nekretnina na tržištu oko godinu i pol dana, kad ih je privukao jedan stan površine 80 kvadrata u Vinogradskoj. Za odluku o njegovoj kupnji presudna je bila mala pješačka udaljenost od samog centra, a istodobno neposredna blizina šuma, kao i kvalitetna gradnja same zgrade, sagrađene 1965. godine. Dodatni plus bila su privatna parkirališna mjesta u dvorišnom dijelu, što u tom dijelu grada puno znači.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

Stan zastarjelog uređenja u širem centru Zagreba mladi par prilagodio je svojim željama i potrebama

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

Po želji vlasnika proširivao se balkon nauštrb unutarnjeg prostora, kako bi na njega stao planiran plinski roštilj i prostor za sjedenje

Otvoreni tlocrt

Stan je bio u relativno dobrom stanju, iako zastarjelog uređenja, ali je zahtijevao kompletnu adaptaciju kako bi se prilagodio željama i potrebama novih vlasnika. Projekt preuređenja realiziran je s Antonijom Bolančom iz tvrtke Izgradnja Bolanča. Zajednički su projektirali i nacrtali novi raspored prostorija te izveli idejno rješenje s položajem instalacija, a vlasnici su sami zaslužni za kompletan dizajn interijera, uključujući i odabir rasvjete, pločica, parketa, sanitarija...

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

Neutralne boje u dnevnom prostoru "razbijene" su slikom s motivima grada, koju je izradio lokalni umjetnik

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

- Vlasnici su htjeli otvoreni tlocrt u dnevnom dijelu i dodatnu kupaonicu. Nakon rušenja ostali su samo vanjski zidovi. Kompletno su se radili novi pregradni zidovi, nove glazure, kompletno nove instalacije, sanirali su se postojeći zidovi... Samim time postavljale su se i nove keramičke pločice, parketi, sanitarije, utičnice i prekidači, rasvjetna tijela, novi klima-uređaj, sav kompletan namještaj... - prepričava Bolanča, dodajući kako se po želji vlasnika proširivao balkon nauštrb unutarnjeg prostora, kako bi na njega stao planiran plinski roštilj i prostor za sjedenje.

U konačnici je dobiven stan s dvije spavaće sobe, većom i manjom kupaonicom, hodnikom te prostranom dnevnom zonom koja objedinjuje boravak, blagovaonicu i kuhinju. Kuhinju i dnevnu sobu dijeli kuhinjski otok, a iz kuhinje se ulazi u ostavu. Iz dnevnog prostora je i izlaz na balkon koji gleda na mirnu dvorišnu stranu zgrade.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

Na zidu boravka uočavaju se štukature te stropne rozete, kuhinjska radna i zidna ploča izrađena je od kvarca s uzorkom mramora, a kroz stan se protežu zlatni detalji

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

Željeni stil, kažu vlasnici, bilo je moderno i elegantno uređenje s ponekim klasičnim elementima. Tako se na zidu dnevnog boravka uočavaju štukature te stropne rozete, kuhinjska radna i zidna ploča izrađena je od kvarca s uzorkom mramora, a kroz stan se protežu zlatni detalji.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

- Neutralne boje koje prevladavaju u dnevnom prostoru razbili smo slikom jednog zagrebačkog umjetnika izrađenoj po narudžbi s motivima Zagreba. U cijelom stanu, osim u kupaonicama i kuhinji stavljen je parket, seljački pod širokih letvi i prirodne boje hrasta, a zidovi u cijelom stanu neutralnih su boja, osim u manjoj kupaonici gdje smo se poigrali jačim bojama na zidu i uzorcima na podnim pločicama. Također, staklena stijena tuša rađena je po mjeri i ugrađena u pločice prema Antonijevoj ideji - kažu vlasnici.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

Namještaj po mjeri

Dodaju kako je većina namještaja rađena po mjeri, kao što su ugradbeni ormari, kuhinjski elementi, kupaonski namještaj te komoda u blagovaonici, koja je izrađena po ideji i nacrtu vlasnika u suradnji stolara i bravara. Blagovaonski stol i stolci, barski stolci i sofa kupljeni su u salonima namještaja, a jedino što su donijeli iz prethodnog stana je krevet u glavnoj spavaćoj sobi. Bolanča nam dodatno pojašnjava kako se prilikom preuređenja pazilo da niti jedna cijev instalacija i pomoćni uređaji ne budu vidljivi: mjerne jedinice sata i struje nalaze se u ugradbenim ormarima u hodniku, a bojler je smješten u ostavu umjesto u kupaonicu kako bi se dodatno oslobodio prostor. Također se kod rasporeda električnih instalacija pazilo da u stanu ne bude vidljiva nijedna žica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2022 13:30