JEFTINO RJEŠENJE

Keramičke ventilacijske opeke kao glavni motiv u predivno osvjetljenom stanu

 Djan Chu
U početku izrađeni samo od cementa, blokovi su ažurirani interpretacijama u novim medijima uključujući staklo, glinu i keramiku

Brazilski arhitekt Alan Chu renovirao je stan u São Paulu, koji koristi keramičke ventilacijske opeke za oblikovanje pregrada i namještaja. Stan od 98 četvornih metara u gradskoj četvrti Jardim Paulistano nosi nadimak Ap Cobogó, prema šupljim keramičkim blokovima poznatim kao cobogó koji se nalaze u dizajnu.

Često korišteni u zgradama diljem Brazila kao ventilacijske opeke, ovi su blokovi izvorno stvoreni1930-ih, a postali su poznati po tome što su ih koristili poznati arhitekti, uključujući Lúcio Costa i Oscar Niemeyer.

image
Djan Chu
image
Djan Chu
image
Djan Chu
image
Djan Chu
image
Djan Chu

U početku izrađeni samo od cementa, blokovi su ažurirani interpretacijama u novim medijima uključujući staklo, glinu i keramiku te je tako cobogó postajao sve popularniji izbor građevinskog materijala.

Chuova odluka da ih uključi u ovaj projekt došla je kao rezultat proračunskih ograničenja.

- Postojao je problem s troškovima, pa sam to pokušao iskoristiti koristeći jeftine građevinske materijale kao posebne elemente za projekt - rekao je za Dezeen.

Ovaj materijal koristi se za pregradne zidove za odvajanje prostorija, a ujedno cobogó stvara neobičnu grafiku i svjetlosne efekte po cijelom stanu.

image
Djan Chu
image
Djan Chu
image
Djan Chu

-Kada sam razmišljao o pravom materijalu za odvajanje kuhinje od dnevnog boravka, a da je zapravo ne zatvorim, pao mi je na pamet cobogó - dodao je Chu. - Odabrao sam ovaj specifičan model zbog njegovog zaobljenog blagog izgleda.

Oblici blokova odražavaju se u komadima namještaja koji su posebno dizajnirani za prostor i također koriste cobogó.

- Budući da je cobogó preuzeo važnu ulogu u projektu, to me nadahnulo da tražim druge osnovne građevinske materijale za istraživanje- rekao je Chu.

image
Djan Chu
image
Djan Chu
image
Djan Chu
image
Djan Chu

Uzorci blokova također su u suprotnosti s upotrebom drugih materijala u stanu, što uključuje keramičke podove i radne ploče u kupaonici i kuhinji. Željezne šipke korištene su za izradu jedinica koje nose police za hranu i posuđe. Šperploča je oblikovana u kutije za držanje i izlaganje odjeće u namjenskom prostoru za garderobu, kao i uzglavlje kreveta i bočne stoliće u odvojenoj spavaćoj sobi.

U kupaonicu se ulazi iz prostora ormara preko kliznih vrata s ogledalom, dok je toalet smješten u zasebnoj prostoriji iza cobogó pregrade.

U cijelom su stanu zidovi vraćeni na izvornu golu ciglu i obojeni u bijelo kako bi se održala minimalistička estetika.

- Svjetlo u stanu je odlično, nadahnulo me da istražim teksturu materijala, stvarajući udoban, mekan i blag prostor sa skandinavskim dodirom, ali još uvijek vrlo brazilski - rekao je Chu za kraj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 06:52